GuidePedia

0

Εννέα χρόνια μετά αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον κόσμο για τις ανεύθυνες πολιτικές των ΗΠΑ, οι οποίες θα εξαπλώσουν την αστάθεια και τις απειλές των νέων πολέμων σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτοί οι κίνδυνοι σήμερα είναι μεγαλύτεροι από ποτέ…

«Διάβασα την ομιλία του 2007, όταν πρώτος [ο Πούτιν] αποκάλυψε τι πραγματικά συμβαίνει. Τώρα η αντιπαράθεση των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας έχει γίνει ακόμη χειρότερη και πιο επικίνδυνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Francis Boyle.

Στην ομιλία του το 2007, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρόκληση μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών και την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπου καθιστά τη Μέση Ανατολή πιο ασταθή. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον αγνόησε τα Ηνωμένα Έθνη και στηρίχθηκε στη μονομερή χρήση βίας.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα από τότε, επεσήμανε ο Boyle.

«Με την ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, για πρώτη φορά, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αντίστροφης πυραυλικής κρίσης. Και με τις δύο χώρες να προχωρούν σε βομβιστική επίθεση στη Συρία, οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά εκεί», προειδοποίησε.

Οι Τρέχουσες εντάσεις αυξάνονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, και οι οποίες παράγονται από την αποσταθεροποίηση των πολιτικών των ΗΠΑ που είχαν ήδη δημιουργήσει ανησυχητικές συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του 1914 και του 1939, παρατήρησε ο Boyle.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως αυτή του Προέδρου George W. Bush, εμφανίστηκε αποφασισμένη να διεκδικήσει στενό έλεγχο των ΗΠΑ πάνω από τις χώρες που διαθέτουν ως κύριους πόρους τους υδρογονανθράκες του κόσμου στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, σημείωσε επίσης.

«Οι διοικήσεις των Μπους και Ομπάμα έχουν ήδη στοχεύσει στα υπόλοιπα αποθέματα υδρογονανθράκων της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας για περαιτέρω κατάκτηση ή κυριαρχία, μαζί με τη στρατηγική choke-points στη θάλασσα και στην ξηρά που απαιτείται για τη μεταφορά τους,» δήλωσε.

Αυτό θα δώσει στην Ουάσινγκτον τον έλεγχο και την κυριαρχία των δύο τρίτων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του κόσμου και τον άμεσο έλεγχο του θεμελιώδους ενεργοποιητή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος – το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συνέχισε ο Boyle.

«Οι πραγματικές περιστάσεις που περιβάλλουν τα κρούσματα τόσο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αιωρούνται σήμερα σαν δίδυμο ξίφη σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλης της ανθρωπότητας», κατέληξε.

Ο Αμερικανός ιστορικός και πολιτικός σχολιαστής, Πάτρικ Smyth συμφώνησε ότι η ομιλία του Πούτιν (2007) έχει επιβεβαιωθεί από πολλές εξελίξεις τα τελευταία εννέα χρόνια.

«Ο Πούτιν … είναι αναμφισβήτητα ανώτερος ως πολιτικός δίπλα σε όλους σχεδόν τους συγχρόνους του. Ο ίδιος επιλέγει πολύ καλά. Το συνέδριο του Μονάχου ήταν ένας εξαιρετικός χώρος για να αμφισβητήσει τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ τόσο στην Ευρωπαϊκή ανάπτυξη, όσο και στην κρίση στη Μέση Ανατολή».

Ο Smyth εξήρε την κατανόηση του Πούτιν στην ιστορίας – «το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που οι Αμερικανοί ηγέτες θέλουν να καλλιεργήσουν στο σύνολο των πολιτών τους» – και την ικανότητά του να εκφράσει τα θεμελιώδη διεθνή θέματα σαφώς και άμεσα, όπως έκανε στην ομιλία του στο Μόναχο.

H Ομιλία του Πούτιν στη 43η Διάσκεψη του Μονάχου για την Πολιτική της Ασφάλειας, στις 2 / 1 / 2007



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top