GuidePedia

0

Στο άρθρο για τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο ISIS χρηματοδοτείται από την Τουρκία. Βλέπε “Η Γεωπολιτική του Αντισημιτισμού”.

Είπα επίσης ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτήν την τόσο χοντροκομμένη δήλωση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ είναι ως μία δημόσια δήλωση στήριξης προς την Ρωσία. Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί? Να ενημερώσει το κοινό? Μα όποιος διαβάζει έστω και λίγο γεωπολιτικά sites γνωρίζει ότι η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας στηρίζει τους Σύριους Σουνίτες Ισλαμιστές, και στο πόλεμο του Ιράκ στηρίζει τους Ιρακινούς Σουνίτες Ισλαμιστές, τους πρώην ας πούμε ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν. Για την ακρίβεια η Τουρκία στηρίζει μέρος αυτών των μαχητών, γιατί ένα άλλο μέρος των Σουνιτών Ισλαμιστών στηρίζεται από την Σοαυδική Αραβία.

Επομένως ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δεν έκανε αυτήν την δήλωση ούτε για να ενημερώσει το κοινό, ούτε για να χειροτερεύσει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, κάτι που δεν θα συνέφερε το Ισραήλ, αλλά για να κάνει η Ρωσία τα στραβά μάτι όταν οι Ισραηλινοί χτυπάνε στην Συρία τα φορτία των όπλων που στέλνουν οι Ιρανοί στην Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Είπα επίσης ότι ούτε θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτή την δήλωση ως κάτι οριστικό για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας, αφού δεν ξέρουμε καν πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αφού πρόκειται για δύο χώρες πολύ δεμένες ενεργειακά. Μέρα με την ημέρα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτά που συμβαίνουν.

Έχω επίσης ξαναπεί ότι η Τουρκία ζητά από τους Ισραηλινούς να άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας προκειμένου οι Τούρκοι να δεχτούν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ. Η εκτίμηση μου είναι ότι είναι δύσκολο να γίνει άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν να εξοπλίζουν με την ησυχία τους την Χαμάς στην Γάζα, και να μετατρέψουν την Χαμάς σε μία νέα Χεζμπολάχ. Η δύναμη πυρός της Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Χαμάς, ακριβώς γιατί είναι πολύ ευκολότερο για τους Ιρανούς να την εξοπλίζουν μέσω της Συρίας.

Διάβασα όμως ένα άρθρο της Al Monitor που γράφει ότι υπάρχουν φωνές στο Ισραήλ που υποστηρίζουν μία άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Βλέπε “Why hasn't Israel lifted the Gaza blockade”

Το άρθρο βέβαια αναφέρεται σε μία άρση του αποκλεισμού με ελέγχους από την πλευρά των Ισραηλινών στα πλοία που θα προσεγγίζουν την Γάζα από την θάλασσα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, αν και θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ, αφού από την Γάζα οι Τούρκοι, οι Καταριανοί και οι Ιρανοί δεν χτυπάνε μόνο τους Ισραηλινούς αλλά και τους Αιγυπτίους. Γι’αυτό και οι Αιγύπτιοι απαίτησαν από τους Ισραηλινούς να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από την Γάζα. Βλέπε Today’s Zaman “Egypt asks Israel to prevent Turkish involvement in Gaza”, Ιανουάριος 2016.

Δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα επέτρεπαν να πληγωθεί η συνεργασία τους με τους Αιγυπτίους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο υπάρχει και μία προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, και οι Τούρκοι δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αν χαλαρώσει την στάση τους απέναντι στους Αιγυπτίους Ισλαμιστές.
“Turkey agrees to recognize Sisi in exchange for Brotherhood pardon”,Ιανουάριος 2016

Επομένως τα πάντα είναι ανοιχτά. Ίσως οι Ισραηλινοί να επέτρεπαν μία υπό όρους άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον Ερντογάν, ο οποίος θα παρουσιάζε τον εαυτό του στον Μουσουλμανικό κόσμο ως τον ηγέτη που κατάφερε να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, με όλο το κύρος που αυτό θα έδινε στην εικόνα του. Το να κάνεις πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Και νομίζω ότι αυτό που δεν είχα λάβει υπόψη μου στις αναλύσεις μου, είναι ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Αν οι Τούρκοι συμφωνήσουν να ελέγχουν οι Ισραηλινοί τα πλοία που θα προσεγγίζουν την Γάζα, ενδεχομένως να μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία, αν φυσικά συμφωνούσαν και οι Αιγύπτιοι.

Με τα παραπάνω θέλω να πω ότι η χοντροκομμένη δήλωση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ για τον ISIS και την Τουρκία σίγουρα είχε ως αποδέκτη την Ρωσία, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν ένα δωράκι με προσωρινά ανταλλάγματα από την Ρωσία προς το Ισραήλ στην Συρία και τον Λίβανο, ή αν δείχνει μία διάθεση των Ρώσων και των Ισραηλινών για πιο μακροχρόνια συνεργασία εναντίον της Τουρκίας. Με δεδομένο το πόσο πολύ χρειάζονται και οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί την Τουρκία θα έλεγα ότι μάλλον πρόκειται για το πρώτο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top