Το «Δεν έχουμε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία» του Βρετανού ΥΠΕΞ κανείς θα πρέπει να το διαβάζει υπό το πρίσμα των πολύ επιδέξιων και πολύ εξεζητημένων στρατηγικών σχεδιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου. Δείχνει ότι σε αυτή την φάση και μετά από τέσσερεις δεκαετίες το ΗΒ έχει επιτύχει το μείζον των συμφερόντων του.Παναγιώτης Υφαιστος
1. Με το διαίρει και βασίλευε δεν ενδιαφέρεται πλέον όπως είχε προσπαθήσει αμέσως μετά την ανεξαρτησία να διαλύσει την ΚΔ καθότι οι ίδιοι οι Κύπριοι με σημαιοφόρους των δύο μεγάλων δήθεν αντίθετων «κομμάτων» οδηγούν το κυπριακό κράτος σε διάλυση [εννοείται σε αυτή την επιτυχία τους τελειώνει και η αυτοδιάθεση. Συμπαρασύρθηκε και η νόμιμη, στην φάση της αποαποικιοποίησης αξίωση για αυτοδιάθεση, τουτέστιν, η ένωση είναι πλέον εκτός εικόνας ενώ και η συμπεφωνημένη ή ντε φάκτο διπλή ένωση που δεν συμφέρει την Βρετανία και την Τουρκία –ποτέ δεν συνέφερε και τους Έλληνες γιατί είναι μια κατάντια: Από την αυτοδιάθεση να θεωρείται η διχοτόμηση «συμφέρουσα»– είναι και αυτή εκτός εικόνας]
2. Η διολίσθηση των Ελλήνων της Κύπρου προς την κατάργηση της ΚΔ και την δημιουργία ενός προβληματικού κρατιδίου το οποίο βασικά θα είναι υποχείριο της Τουρκίας αλλά όχι τελείως δικό της (εννοείται ότι από καιρό για την Αθήνα η Κύπρος «είναι μακριά») εξυπηρετείται ο σκοπός κανείς να μην ενοχλήσει τις Βρετανικές βάσεις, το τελευταίο δηλαδή στρατηγικό προπύργιο της Βρετανίας και κύριο μέσο πελατειακών σχέσεων με τις ΗΠΑ σε μια από τις πλέον σημαντικές γεωπολιτικές περιφέρειες του πλανήτη. Σημαίνει ότι η διένεξη μικρότερης η μεγαλύτερης έντασης θα κρατήσει και κανείς δεν θα ενοχλεί τους Βρετανούς.
3. Η ελληνική πλειονότητα των κυπρίων –η οποία εάν νομιμοποιηθούν οι έποικοι σύντομα δεν θα είναι πλειονότητα– θα χάσει την πολιτική της κυριαρχία, την πολιτικής της αυτοδιάθεση, κοντολογίς θα χάσει την συλλογική της ελευθερία ενώ παντοτινά πλέον θα καταστούν δεύτερης τάξης άνθρωποι στερούμενοι κράτους. Είδος λεβαντίνων ή και γενίτσαρων των επικυρίαρχων τούρκων και βρετανών. Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε αυτούς που θα αναγκαστικά θα μείνουν εκεί γιατί οι πλείστοι θα είναι θέμα μηνών μετά την ΔΔΟ«λύση» για να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Θα καταλήξουν είτε στην προσφυγομάνα ελλαδίτσα είτε σε κάποια άλλη μακρινή γη όπου τα εγγόνια τους τουλάχιστον θα πάρουν κάποια χαρτιά πολίτη για να μην είναι δεύτερης τάξης άνθρωποι. Μάλιστα κάποιος αλήτης (με την αρχαιοελληνική έννοια) κάποιου «ιδρύματος» πριν πολλά χρόνια ακούστηκε να λέει ότι «και τι έγινε, αν φύγουν από την Κύπρο οι έλληνες οι περισσότεροι θα έλθουν στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό». Ναι τόσο καλά!! Δεν είναι τυχαίο ότι και το νεοελληνικό κράτος πήρε και αυτό τον κατήφορο προς την Άβυσσο. Ή μήπως αυτό είναι μια λάθος εκτίμηση;!
4. Αυτές οι εξελίξεις, η σταδιακή δηλαδή εκδίωξη των Ελλήνων από την Κύπρο, παίρνουν χρόνια ίσως και δεκαετίες. Δες τε τι έγινε μετά το 1922 ή στην Βόρειο Ήπειρο. Οι συνέπειες για το νεοελληνικό κράτος θα είναι βαθύτατες. Πέραν της μιζέριας μιας ακόμη μεγάλης εθνικής ήττας (παράλληλα έχουμε και άλλες και πολλές λογικά έπονται, ενός κακού μύρια έπονται …) ενόσω οι κύπριοι θα αποχωρούν από τον τόπο τους μετά από χιλιάδες χρόνια ελληνικής παρουσίας θα είναι στρατηγικοί όμηροι.
5. Τώρα, ξανά στο «συμφέρον» της Βρετανίας. Αυτή η πασίδηλη ροπή που μόλις περιγράψαμε την οποία βλέπουν σίγουρα όλα τα νήπια –και είναι μυστήριο γιατί δεν την βλέπουν οι μεγάλοι και δη όσοι αν κα στουρνάρια αδιάντροπα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης– σημαίνει πως αφού κανείς δεν αμφισβητεί τον ως γνωστό παράνομο χαρακτήρα των βρετανικών βάσεων που επιβλήθηκαν όταν «τερματίστηκε» η αποικιακή κατοχή, η Βρετανία δεν έχει κάτι να φοβηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Σε τελευταία ανάλυση μπορεί και να τις οχυρώσει ανυπέρβλητα και να κάνει τις ιμπεριαλιστικές δουλειές τους ανενόχλητα. Δεν το λέμε με αξιολογική φόρτιση. Γιατί έστω και μικρότερη ισχύ απ’ ότι πριν ένα αιώνα η ΜΒ είναι ηγεμονική δύναμη και οι ηγεμονικές δυνάμεις διαρκώς συγκρούονται με τρόπο που καθόλου δεν μοιάζει με την διπλωματία των ζεϊμπέκικων, τις κουμπαριές με τον Ερτογάν ή άλλες ακόμη πιο χαζοχαρούμενες στάσεις και συμπεριφορές στην Κύπρο. Η διεθνής πολιτική είναι ανελέητα ανταγωνιστική, οι ηγεμονικοί ελέφαντες διαρκώς συγκρούονται πατώντας το «γρασίδι» και διαρκώς δημιουργούν συμπληγάδες μέσα στις οποίες οι νεοέλληνες εισέρχονται αμέριμνα και ξέγνοιαστα.
Αυτά τα λίγα για σήμερα για ένα εν εξελίξει μεγάλο πρόβλημα, μεταξύ πολλών άλλων …
Σημείωση. Η φωτογραφία του νυν προέδρου που έβαλαν στην ανάρτηση μαζί με τρεις άλλες. Είναι παλαιότερη και από ότι ξέρω μετά το ΟΧΙ των κυπρίων κατά του σχεδίου Αναν. Ενδέχεται να μην γνώριζε ο νυν πρόεδρος τι σήμαινε η επιγραφή πίσω από το έδρανο της ομιλίας. Παραμένει όμως ότι μια τέτοια απροσεξία είναι βαρύνουσα και χρήζει διευκρινίσεων. Ενδιαφέρον θα έχει εάν έχουμε και την ομιλία. Πιο σημαντικό είναι πάντως είναι εάν ο νυν πρόεδρος είχε αναιρέσει με πράξεις και λόγια τόσο την άτοπη και θανατηφόρων πολιτικών προεκτάσεων άποψή του για το περιεχόμενο του σχεδίου Αναν. Οι στάσεις του μετά την εκλογή του στην προεδρία εν μέσω «κομματικής μάχης» δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Οποιαδήποτε βάσιμη αντίρρηση ή πληροφορία για την φωτογραφία αυτή, όντως πολύ αμφιλεγόμενη, παρακαλώ να μου αποσταλεί και ευχαρίστως να την αναρτήσω εδώ. Με τα πρόσωπα τίποτα δεν έχουμε, για τις πολιτικές στάσεις, όμως, όταν διασχίζουν τις κόκκινες γραμμές, είναι ανάγκη να ασκείται κριτική.
Η συνέντευξη του Βρετανού ΥΠΕΞ
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο «Φ»: «Δεν έχουμε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία»
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Φιλελεύθερος
Η Βρετανία δεν έχει καμία προκατάληψη για το τι είδους ρόλο μπορεί να έχει στο μέλλον στην Κύπρο. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο και είχε σειρά επαφών.
Απαντώντας σε γραπτό ερωτηματολόγιο της εφημερίδας μας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο». Ξεκαθάρισε πως «αν μας ζητηθεί να έχουμε κάποιο ρόλο, θα θελήσουμε να το πράξουμε κατά τρόπον που να συμβάλλει και να στηρίζει τη λύση και θα κάνει όλους τους Κυπρίους να αισθάνονται ασφαλείς».
Σημείωσε πως «δεν έχουμε οποιοδήποτε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία». Παρέπεμψε στις εν εξελίξει συνομιλίες όπου μέρος τους είναι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών και επισημαίνει πως ο λόγος της επίσκεψής του αυτής ήταν βασικά το Κυπριακό.
-Ποιός ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας αυτή τη φορά;
Είναι πάντοτε ευχάριστο να επισκέπτεται κανείς καλούς φίλους, όπως η Κύπρος, που είναι ένας αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος. Η προηγούμενη επίσκεψή μου στην Κύπρο ανέδειξε ότι τα κοινά μας συμφέροντα σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα προσφέρουν πολλά θέματα για συζήτηση. Σε αυτή την επίσκεψη, επικεντρώθηκα στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει ασφαλώς ότι οι συνομιλίες είναι μια διαδικασία της οποία ηγούνται οι Κύπριοι. Όμως ως χώρα η οποία έχει ενδιαφέρον, στηρίζουμε τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια μιας θετικής κατάληξης των συνομιλιών.
-Πιστεύετε ότι είμαστε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις;
-Οι δύο ηγέτες έχουν δημιουργήσει νέες ελπίδες και έχουν δώσει ώθηση για μια συνολική λύση που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους -τους συγχαίρω για το θάρρος τους, την ελπίδα και την πραγματική ηγετική ικανότητα. Αυτή η ώθηση μού έκανε εντύπωση όταν επισκέφθηκα το νησί πριν τέσσερις μήνες. Οι προκλήσεις παραμένουν, απαιτούν συνεχή δέσμευση και θάρρος από τους ηγέτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί.
-Ποιος είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη διαδικασία;
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει την υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία και τις προσπάθειες των δύο πλευρών. Έχουμε καλές και ισχυρές διασυνδέσεις με τους Κυπρίους και στις δύο κοινότητες τόσο εδώ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιούμε την επιρροή μας στη διεθνή σκηνή -με τους εταίρους της ΕΕ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε όλη την Κοινοπολιτεία και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.
-Το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία…
– Το κλειδί είναι με τους Κυπρίους. Φυσικά και η διεθνής κοινότητα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως και η Τουρκία, και ενθαρρύνουμε με κάθε ευκαιρία όλους εκείνους που έχουν ρόλο να είναι ευέλικτοι και εποικοδομητικοί.
–Ποια είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το κεφάλαιο των εγγυήσεων; Σε προγενέστερο στάδιο, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σύστημα, ενώ αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι εναπόκειται στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν. Ποια είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό;
– Κατά την τελευταία επίσκεψή μου κατέστησα σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Η θέση του ΗΒ είναι ξεκάθαρη: Εάν οι δυο κοινότητες έλθουν σε μια συμφωνία για το πώς επιθυμούν να προχωρήσουν, το ΗΒ θα λάβει υπόψη οποιαδήποτε πρόταση. Δεν έχουμε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να γίνει αυτό. Δεν έχουμε οποιοδήποτε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη διευκόλυνση εξεύρεσης μιας λειτουργικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
-Και ποια είναι η θέση του ΗΒ όσον αφορά τις Βάσεις;
– Το μέλλον των Βάσεων δεν επηρεάζεται από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ισχύει η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή εδαφών στα πλαίσια της λύσης. Οι Βάσεις είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για τον βρετανικό στρατό αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Κύπρος και Βρετανία συνεργάζονται πολύ στενά στα θέματα περιφερειακής ασ
Θέλουμε δυναμική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή Ευρώπη – Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες και το ίδιο όραμα
– Υπό το πρίσμα της πολιτικής της «κλειστής πόρτας» της Βρετανίας, ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με το χειρισμό της κρίσης των προσφύγων της ΕΕ;
– Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παροχέας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συριακή κρίση. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμεύσει ποσό ύψους 1,6 δις λίρες σε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης. Η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 από τους πιο ευάλωτους Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών γύρω από την Συρία. Σταθερή μας θέση είναι η εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης λύσης στην κρίση των προσφύγων. Και αυτό σημαίνει να εστιάσουμε στις πιο σημαντικές αιτίες της κρίσης, όχι μόνο στις επιπτώσεις. Η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα κατέληξε σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.
– Έχουμε όλοι ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού Κάμερον. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Βρετανία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και έχει πολλά ακροατήρια τόσο εντός όσο και στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας σε αυτή τη διαπραγμάτευση;
– Έχουμε καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να βρίσκεται σε μια ανανεωμένη, δυναμική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή Ευρώπη, παρέχοντας ευημερία και ασφάλεια για κάθε χώρα-μέλος. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Κύπρος συμμερίζεται το όραμα για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαιρέτισε την ομιλία του Πρωθυπουργού.
– Το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στο θέμα τον μεταρρυθμίσεων της Κύπρου και απέστειλε εμπειρογνώμονες στη Λευκωσία από την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης. Σε ποιο βαθμό μπορεί να επεκταθεί αυτή η συνεργασία; Πώς θα περιγράφατε τη σχέση εντός της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με την αντίληψη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία;
– Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ στενή συνεργασία στην ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες και το ίδιο όραμα σε ζωτικούς τομείς όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, στην προώθηση των χωρών μας ως χρηματοπιστωτικά κέντρα και στην προώθηση της περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Έχουμε πολλά πρόσφατα παραδείγματα από τις χώρες μας συνεργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.
Η ιστορία είναι για διδάγματα και όχι για να μας στοιχειώνει
– Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου ΗΒ έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ιστορίας και ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο και την περιοχή σήμερα;
– Η ιστορία είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Η ιστορία είναι εκεί για να αντλούμε διδάγματα και όχι για να μας στοιχειώνει. Η σύγχρονη σχέση μας είναι εξαιρετική, φιλική και εποικοδομητική και έχουμε ισχυρούς δεσμούς σε ανθρώπινο και διμερές επίπεδο, τις κοινότητες της ομογένειας και στις δύο χώρες και όλα αυτά θα συνεχιστούν. Οι προτεραιότητες μας όσον αφορά την Κύπρο είναι η ασφάλειά της, η οικονομική της ανάκαμψη και η συμβολή της στην σταθερότητα στην περιοχή ως ένας έμπιστος φίλος της Βρετανίας.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου