GuidePedia

0

Ανάλυση: Pravda 
Μετάφραση - Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός της στο Ντάρμστατ της νότιας Γερμανίας στις 3 Νοεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ έκανε μια δήλωση που προβλημάτισε πολλούς:
“Αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε νέα στρατιωτική σύρραξη”.
Σε σχετικό άρθρο του, το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η Μέρκελ προειδοποίησε:
“Το τείχος που χτίστηκε από την Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία θα δημιουργήσει ρήγματα μεταξύ των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων, πολλά από τα οποία είχαν εμπλακεί σε έναν αιματηρό πόλεμο στη δεκαετία του 1990.
Δεν θέλω τα πράγματα να εξελιχθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση ώστε ότι η στρατιωτική σύγκρουση να καταστεί και πάλι απαραίτητη εκεί”.
 Και υπενθύμισε:
“Δεν έχω πρόθεση να γίνω προάγγελος καταστροφής, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω ότι η κλιμάκωση βίαιων επεισοδίων έρχεται συχνά γρηγορότερα απ’ όσο νομίζει κανείς”.
Η καγκελάριος είπε ακόμη τα εξής :
“Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών είναι ακριβώς ο λόγος που με έκανε να συγκαλέσω ένα συνέδριο, προκειμένου να συζητηθεί ο χάρτης με την πορεία των προσφύγων στην βαλκανική χερσόνησο. Το επικίνδυνο σημείο έγκειται στο γεγονός ότι, εάν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, στη συνέχεια, οι χώρες αυτές [των Βαλκανίων] θα πράξουν το ίδιο”.
Κλείνοντας, η Μέρκελ είπε το αναμενόμενο:
“Είναι ευθύνη της Γερμανίας, ως του μεγαλύτερου κράτους της ΕΕ, να επιδιώξει την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, μιας λύσης που θα ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και όχι τον διχασμό. Είμαι αρκετά βέβαιη ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό”.

Τι ακριβώς εννοούσε η καγκελάριος;  
Η Μέρκελ δήλωσε σαφώς ότι οι αποφάσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους στους μετανάστες θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο στα Βαλκάνια.
Σε τι είδους αντιπαραθέσεις αναφερόταν η Μέρκελ; Υπάρχουν τέτοιου μεγέθους προβλήματα στα Βαλκάνια, ώστε να οδηγήσουν τελικά σε έναν νέο πόλεμο στην περιοχή;
Η Pravda ζήτησε τη γνώμη του Γκεόργκι Ένγκελχαρτ, καθηγητή και ερευνητή στο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Ένγκελχαρτ, η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου απευθυνόταν τόσο στη γερμανική κοινή γνώμη, όσο και στους Ευρωπαίους γενικότερα. Το μήνυμά της ήταν: “Η Ευρώπη πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να βγει από την μεταναστευτική κρίση”.
Κατά την άποψη του Ρώσου εμπειρογνώμονα:
"Η Μέρκελ υποχρεωτικά συμπεριέλαβε μια απειλή στη δήλωσή της, για να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα όσα είπε. Η Σερβία επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να κατευθύνει τη ροή των προσφύγων προς τη γειτονική της Κροατία, με αποτέλεσμα η Κροατία να κλείνει τα σύνορά της και να καταφέρεται εναντίον του Βελιγραδίου με διάφορες έντονες δηλώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”.

Πόσο πιθανό είναι να επαληθευθεί ο “χρησμός”;
O καθηγητής θεωρεί ότι:
“Υπάρχουν όντως εντάσεις στα Βαλκάνια. Ωστόσο, θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εντάσεις αυτές έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθιστούν πιθανές τις ένοπλες συγκρούσεις. Ωστόσο, εάν η ροή του τεράστιου αριθμού μεταναστών δεν διακοπεί, και εάν οι Ευρωπαίοι δεν μπορέσουν να βρουν μια λύση για την κρίση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες”.
Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρίες εναντίον της πολιτικής των ανοικτών συνόρων έχουν αρχίσει να επιτείνονται στη Γερμανία. Το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes, ή, ελληνικά, Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης) οργανώνει μαζικά συλλαλητήρια στη Δρέσδη και άλλες γερμανικές πόλεις. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους επικεφαλής του PEGIDA για απόπειρα αναβίωσης του χιτλερισμού.
Ο Γκεόργκι Ένγκελχαρτ σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό:
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση. Αντί να ψάχνουν για λύσεις, διοχετεύουν την ενέργειά τους στην προπαγάνδα που οργανώνεται από τα μέσα ενημέρωσης.
Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από τους Ευρωπαίους πολίτες να δεχθούν τους πρόσφυγες στο έδαφος των χωρών τους. Καλούν τους ευρωπαϊκούς λαούς να δείξουν ανθρωπισμό και να στηρίξουν τους νεοαφιχθέντες. Ζητούν από τους λαούς της Ευρώπης να αποδεχθούν την ιδέα και να εξοικειωθούν με το γεγονός ότι πρόσφυγες θα μένουν στην διπλανή πόρτα και απέναντί τους. Οι ιδέες αυτές ακούγονται σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ.
Ωστόσο, η δυσαρέσκεια του κόσμου αυξάνεται. Και αυτοί που λένε “όχι” σε αυτές τις προτάσεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες του τύπου “Eίσαι νεοναζί”. Στη Γερμανία η συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ σοβαρή, σε σημείο που να καθιστά δυνατή την ποινικοποίηση και απομάκρυνση ενός πολιτικού αντιπάλου. Εάν ένας Γερμανός πολιτικός ακτιβιστής χαρακτηριστεί ως θαυμαστής του Χίτλερ, το πρόσωπο αυτό παύεται από την πολιτική δράση και δεν πρόκειται να κάνει καριέρα στην πολιτική”.
Εν τω μεταξύ, ο επίσημος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 5 Νοεμβρίου ότι κατά τους τελευταίους δέκα μήνες του 2015, 758.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Γερμανία (ενώ 181.000 από αυτούς ήρθαν στη Γερμανία μόνο τον Οκτώβριο).

Τι ισχύει για τη Ρωσία;
 
“Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά εκείνοι δεν μοιάζουν να θέλουν να έρθουν στη Ρωσία”, δήλωσε στην Pravda o επικεφαλής της ρωσικής  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι.
"Διαχρονικά, παρατηρεί κανείς ότι για τους μετανάστες από τη Συρία, η κεντρική και δυτική Ευρώπη είναι περισσότερο αποδεκτή από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, εκείνοι που δηλώνουν ενδιαφέρον να μείνουν στη Ρωσία μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα τους παράσχει τα απαραίτητα μέσα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης”.
Όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας, ο αξιωματούχος εκτιμά ότι οι ροές των προσφύγων από τη Συρία και τη Λιβύη δεν θα επηρεάσουν τη Ρωσία:
"Η οργάνωση των ροών λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η χώρα μας. Οι πρόσφυγες πηγαίνουν μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Σερβία, ενώ ο δεύτερος “διάδρομος” τους διοχετεύει προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top