GuidePedia

0

Bruegel
Των Guntram B. Wolff και Thomas Walsh

Θα πρέπει να ανησυχούμε για την αναταραχή στο κινεζικό χρηματιστήριο και τις συνέπειές της στις αγορές άλλων χωρών; Δύο θεωρίες υπάρχουν επί του παρόντος: η πρώτη είναι πως οι κινεζικές μετοχές είχαν φτάσει σε μη βιώσιμα ποσοστά που οδήγησαν στην κατάρρευση, και αυτό είναι απλώς μια διόρθωση της αγοράς προς τα θεμελιώδη, και όχι μια προειδοποίηση για βαθύτερη αδυναμία στην κινεζική οικονομία. Αυτή η άποψη θα ευθυγραμμιζόταν με εκείνη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Vitor Constancio:

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι η (κινεζική) οικονομία δεν επιβραδύνεται τόσο πολύ ώστε να δικαιολογεί αυτή την πορεία στο χρηματιστήριο. Τα προβλήματα στην Κίνα δεν επηρεάζουν τις ανησυχίες των γερμανικών επιχειρήσεων".

Η υποχώρηση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο θα εκπροσωπούσαν σε αυτή την περίπτωση, μια βραχυπρόθεσμη μόνο χρηματοπιστωτική μετάδοση χωρίς σύνδεση με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι η κατάρρευση των χρηματιστηρίων συνδέεται με μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Μια τέτοια επιβράδυνση θα περάσει τότε μέσω των εμπορικών δεσμών, στους εμπορικούς εταίρους της Κίνας.

Θέλουμε να διερευνήσουμε εάν η πτώση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είναι κυρίως ένα πρόβλημα χρηματοπιστωτικής μετάδοσης ή εάν συνδέεται με την εμπορικό έκθεση στην Κίνα. Εξετάζουμε την πτώση από την αρχή του Αυγούστου μέχρι τώρα, σε σχέση με το εύρος στο οποίο η αντίστοιχη οικονομία του ΟΟΣΑ συνδέεται με την Κίνα, όπως μετράται σε ακαθάριστες εξαγωγές προς την Κίνα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε αντίθεση με την πρώτη υπόθεση, ότι αυτό το γεγονός είναι απλώς ένα ζήτημα αναταραχής στις αγορές, μπορούμε να δούμε ότι στην Ευρώπη αυτές οι χώρες με ισχυρότερες εμπορικές συνδέσεις στην Κίνα, έχουν γενικώς υποστεί μεγαλύτερες απώλειες στα χρηματιστήριά τους. Το λαμβάνουμε αυτό ως μια ένδειξη ότι υπάρχει στρέβλωση στην πραγματική οικονομία της Κίνας, οδηγώντας σε μικρότερη ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα, που μετακυλύεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέσω των εμπορικών διόδων.

Για παράδειγμα, εάν κοιτάξουμε στη Γερμανία, μπορούμε να δούμε ότι ο DAX έχει υποχωρήσει κατά 12% περίπου (δεύτερο υψηλότερο στο δείγμα) και επίσης έχει τις υψηλότερες εξαγωγές προς την Κίνα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο 2,66%.

Συνολικά, θα προειδοποιούσαμε τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να μην πάρουν ελαφρά τη καρδία την κινεζική κρίση. Η υγεία της κινεζικής οικονομία είναι σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σε μια πιο σοβαρή επιβράδυνση της Κίνας, από ό,τι αρχικά θεωρούσαμε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top