Η Τουρκία μπορεί να δηλώνει μέσω της ηγεσίας της ότι ο στόχος της στρατιωτικής της εμπλοκής στο έδαφος της Συρίας, δεν είναι οι Κούρδοι,ωστόσο όλα τα δεδομένα αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Ένα απ΄ αυτά είναι και ο χάρτης που δημοισεύουμε. Σ΄ αυτόν με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Εδάφη που “εφάπτονται” στα τουρκικά σύνορα και προκαλούν τον καθημερινό εφιάλτη της Άγκυρας ,για την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της. Το οποίο αν δημιουργηθεί θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την δημουργία κουρδικού κράτους κι εντός των συνόρων της.
Η Άγκυρα επιχειρεί με την παροχή στρατιωτικής συνεργασίας στις ΗΠΑ από τη μία να αποδείξει ότι είναι με το μέρος της Δύσης στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους και από την άλλη να “βάλει πόδι” και να ελέγξει την περιοχή που έχει πέσει στα χέρια των Κούρδων.
Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό κατηγορίες περί ανοχής ή ακόμη και συνεργασίας με τις ακραίες οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, μετέβαλε δραστικά τη στάση της μετά την πολύνεκρη επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στη Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ, και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη σε επίθεση των τζιχαντιστών στα σύνορα.
Από την περασμένη Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία. Η Άγκυρα έδωσε επίσης το πράσινο φως, κάτι που αναμενόταν εδώ και καιρό, για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την οποία έκανε λόγο ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η συμφωνία σημαίνει ότι η Τουρκία θα προσφέρει υποστήριξη στους “εταίρους επί του πεδίου” των ΗΠΑ, δηλαδή τους Σύρους αντάρτες που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει μετριοπαθείς. Από την άλλη, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί η “ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού” την οποία ζητούσε η Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να κλιμακώσει τις ενέργειές της εναντίον του ΙΚ. “Δεν θέλουμε το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ) στα τουρκικά σύνορα”, είπε σε συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι “δεν θα στείλουμε χερσαία στρατεύματα”.
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι “η αποτελεσματική χρήση ισχύος” από μέρους της Τουρκίας θα μπορούσε “να οδηγήσει στην αλλαγή της ισορροπίας στη Συρία, στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή”.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε επίσης ότι πλέον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει “ενεργά” στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδό της στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, η Άγκυρα βομβάρδισε βάσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.
Μετά την επίθεση στη Σουρούτς, με στόχο ακτιβιστές υπέρ των Κούρδων, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά φονικών ενεργειών αντιποίνων εναντίον αστυνομικών. Αμέσως μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας, η οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου πως δίνει τέλος στην κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει το 2013, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους δύο στρατιωτικών.
Η κλιμάκωση αυτή απειλεί να ανατρέψει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που είχε αρχίσει το 2012 για να δοθεί τέλος στον πόλεμο χαμηλής έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 40.000 και πλέον από το 1984.
Η διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα, τόσο εναντίον του PKK όσο και εναντίον των τζιχαντιστών, δίνει τροφή σε υποψίες. Ορισμένοι λένε ότι η προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση των Κούρδων μάλλον, παρά του ΙΚ.
Εντείνοντας αυτές τις υποψίες, οι Κούρδοι της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο χωριών στην παραμεθόρια περιοχή Ζουρ Μάγαρ, στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις μαχητές της.
“Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις”, ανέφεραν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) σε ανακοίνωσή τους.
Η Τουρκία διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ανταποδώσει πυρά που προήλθαν από τη Συρία. Το PYD, το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, “δεν είναι ανάμεσα στους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεών μας”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η τουρκική ηγεσία έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για το γεγονός ότι στο βόρειο τμήμα της Συρίας έχει δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική περιοχή.
Αν και επαίνεσαν τις επιθέσεις της εναντίον του ΙΚ, οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις για αυτές εναντίον των βάσεων του PKK στο Ιράκ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου