GuidePedia

0

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ήταν ανένδοτη στο γεγονός πως δεν θα είναι αυτή η ηγέτης από πλευράς Γερμανίας που θα προεδρεύσει για την ελληνική έξοδο από το ευρώ, κίνηση που θα βυθίσει το ευρωπαϊκό όνειρο σε κρίση. Δεν έχει ακόμα αποτύχει ολοκληρωτικά, αλλά έχει καταστραφεί.

Αφού οι Έλληνες καταψήφισαν την αποδοχή των τελευταίων απαιτήσεων των πιστωτών της, η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη της: μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ, μια πιθανή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα απομακρύνει εντελώς εντελώς την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Για μήνες, η Μέρκελ είχε εφιάλτες για το πώς θα αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα. Μετά από πέντε χρόνια διασώσεων, το πρόβλημα δεν βρίσκεται καθόλου κοντά σε κάποια σταθερή επίλυση και – αν μη τι άλλο – βρισκεται στο χειρότερο επίπεδο. Η Μέρκελ αμφιταλαντεύεται αν φταίει αυτή για το ελληνικό ζήτημα…

Όταν η ελληνική κρίση χτύπησε το 2010, η Μέρκελ επέμεινε στον ερχομό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της τρόικας, που περιελάμβανε τα κράτη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Δεν υπήρχε ωστόσο σαφς προβάδισμα. Η Μέρκελ έκανε αυτό που ήταν καλύτερο κατά τη γνώμη του υπουργού Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος.

Ως αποτέλεσμα, τα τρία θεσμικά όργανα δημιούργησαν ένα πακέτο διασώσεων, οι απαιτήσεις του οποίου έχουν δημιουργήσει χάος. Παραδοσιακά, σε προηγούμενες διασώσεις χώρας, το ΔΝΤ θα ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός. Η τρόικα ακολούθησε μια σειρά από μίνι διασώσεις με αντικρουόμενες απαιτήσεις, όταν – πολλοί υποστηρίζουν – πως η διαχείριση της εξόδου από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη πορεία δράσης.

Σύγκρουση των Πολιτισμών

Επόμενο λάθος της Μέρκελ ήταν η πολιτισμική γέφυρα. Όταν ήρθε στην εξουσία, η Γερμανία ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης: η υψηλή ανεργία και το καθεστώς φορολόγησης και πρόνοιας είχαν ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Το έκανε, αφού εργάστηκε γι’ αυτό το πλάνο.

Όταν η Ελλάδα άρχισε να καταρρέει, λόγω ιδιαίτερα χαμηλού ποσοστού της είσπραξης των φόρων και καθόλου βιώσιμης πρόνοιας για το ασφαλιστικό σύστημα, η Μέρκελ πρότεινε να να επιβληθεί η γερμανική μέθοδος μεταρρυθμίσεων τους «χαλαρούς» Έλληνες. Πολιτισμικά, προσπάθησε να αλλάξει το ελληνικό φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα μέσα σε πέντε χρόνια…

Αποδείχθηκε πολύ δύσκολη η αναρρίχηση στον… σκληρό λόφο της Ελλάδας. Από τη μια μεριά, πρότεινε μια απαιτητική αυστηρότερη δέσμη μεταρρυθμίσεων, με βάση τη δική της γερμανική εμπειρία, η οποία οδηγούσε αναπόφευκτα την Ελλάδα σε παράλυση. Ενώ από την άλλη πλευρά, ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να καταστρέψει το μεγάλο ευρωπαϊκό της όνειρο.

Η Μέρκελ χωρισμένη στα δύο – η πραγματιστική οικονομολόγος από τη μία και η σπουδαία της Ευρώπης από την άλλη. Η Ελλάδα έκανε τη Μέρκελ να αμφιταλαντεύεται ακόμα και για τον εαυτό της, δείχνοντας πλέον πως δεν είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top