GuidePedia

0

Κουρδοι πολιτοφύλακες των ''Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού'' στη Συρία (YPG), πήραν τον έλεγχο και στην συνοριακή πύλη Ταλ Αμπιάντ (Tel Abyad), πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της Συρίας, απέναντι από την τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε και η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της  ISIL-ISIS, αλλάζοντας πολλά στον ''στρατιωτικό χάρτη'' της περιοχής.

Με την κατάληψη της στρατηγικής αυτής πόλης στη Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, το κουρδικό PYD ( πολιτικό σκέλος του YPG) κατόρθωσε να κόψει τη γραμμή εφοδιασμού του ISIL και με τον τρόπο αυτό, έθεσε υπό τον έλεγχό του μία έκταση μήκους 400 χλμ κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία που στο σύνολό τους είναι 911 χλμ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί μέχρι στιγμή η ISIL και για μια σημαντική στρατιωτική εξέλιξη που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο στις όποιες στρατιωτικού -γεωπολιτικού ενδιαφέροντος αναλύσεις γίνονται καθώς για την εξέλιξη αυτή συνέδραμε σημαντικά η αεροπορία των συμμάχων υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ!

Η κατάληψη της Ταλ Αμπιάντ διακόπτει ένα σημαντικό διάδρομο προμήθειας της δήθεν διοίκησης του ''Ισλαμιστικού Κράτους'',  ενώ θα εξασφαλιστεί πλέον η οδική επικοινωνία μεταξύ των καντονίων που έχουν δημιουργήσει οι κουρδικές ομάδες. Για αυτό αρχίζει να ''παιζει'' σενάριο εισβολής της Τουρκίας!

Πως και γιατί αντιδρά και στρατιωτικά η Τουρκία

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η μυστική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εξάπλωση του PYD το οποίο σε περίπτωση που ενώσει τα τρία κουρδικά καντόνια θα αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο! Ο αρχηγός του PYD, Saleh Muslim προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Άγκυρας λέγοντας ότι θα αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή και ότι η διοίκηση της περιοχής θα δοθεί στους πολίτες.

Ωστόσο το παραπάνω δεν επαρκεί να κάμψει τις ανησυχίες της Τουρκίας η οποία έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της. Ο Διοικητής του 7ου Σώματος Στρατού, μετέβη στην περιοχή για επιθεώρηση και ο Τούρκος  Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του σήμερα ή αύριο απευθείας στον Αμερικανό ομόλογό του κ.Τζον Κέρυ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Zaman σχολίασε ότι ο νοτιότερος γείτονας της Τουρκίας είναι πλέον το κουρδικό ένοπλο σώμα YPG ! Η κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem έγραψε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού γιατί διερράγησαν οι ''δεσμοί'' της με την ISIL. Η Cumhuriyet εξάλλου σχολίασε ότι κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας υπάρχουν μόνο δύο συνοριακά φυλάκια που ελέγχει η ISIL (Çobanbey-El Rai και Karkamış-Carablus).
Η εφημερίδα Milliyet γράφει ότι  ο τουρκικός Στρατός λαμβάνει έκτακτα μέτρα ως απάντηση στις προσπάθειες του ΡΚΚ- YPG να δημιουργήσουν νέο τετελεσμένο στην περιοχή και εν μέσω ανησυχιών για νέο κύμα προσφύγων.

Ωστόσο σύμφωνα με την σημερινή Aksam η Άγκυρα προτείνει ένα πακέτο εφτά σημείων για την αντιμετώπιση του κουρδικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία:
• Την δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων
• Την τοποθέτηση μαχητών του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού στις περιοχές που εγκατέλειψε το ISIL
• Τον τερματισμό της (φερόμενης ) εθνοκάρθαρσης των Τουρκομάνων και των Αράβων της περιοχής
• Την διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας
• Την εξασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους
• Την προτροπή στην διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της
• Την δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

Παιχνίδι με τους Τουρκμάνους της Συρίας

Όπως βλέπουμε και με το ''πακέτο'' αυτό η Αγκυρα χρησιμοποιεί την μειονότητα των Τουρκμάνων στην Συρία για να ''κάνει παιχνίδι'' περί ''εθνοκάθαρσης'' και για να δικαιολογήσει όταν το θελήσει, μια στρατιωτική επέμβαση : Ετσι ορισμένες ανταρτικές μικρο-ομάδες της Συρίας - που επηρεάζονται από την Τουρκία-  κατηγορούν τις κουρδικές δυνάμεις ότι αναγκάζουν τον αραβικό και τον τουρκμενικό πληθυσμό στις περιοχές που καταλαμβάνουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Στο ίδιο μοτίβο είναι και ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος που κινδυνολογώντας επικεντρώνεται σε ''επιπτώσεις'' που δήθεν θα έχει η εξέλιξη στον πληθυσμό των Αράβων και των Τουρκομάνων. Όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση εικάζεται ότι οι κουρδικές ομάδες στα βόρεια της Συρίας προσπαθούν να αλλάξουν τη δημογραφική δομή της περιοχής προς το συμφέρον τους.

Η  Sabah κινδυνολογώντας πάντα περιγράφει τις εξελίξεις στο Tel Abyad ως μια στρατηγική κίνηση για την αποδυνάμωση της Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία μια αποστρατικοποιημένης ζώνης για την μεταφορά του κουρδικού πετρελαίου με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια. Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού για την καταπολέμηση της ISIL έθιξαν περισσότερο τους Τουρκομάνους και τους Άραβες τους οποίους πλέον έχει καταλάβει το κουρδικό YPG.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ισλαμική Yeni Akit η οποία καταγγέλλει ότι η δημογραφία στην περιοχή θα αλλάξει προς όφελος των Κούρδων. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;», σχολίασε και παραθέτει τις δηλώσεις βουλευτή του ΑΚΡ, σύμφωνα με τις οποίες, ο στόχος είναι η αποδυνάμωση της επιρροής της Τουρκίας.

Διαβάλλει η Αγκυρα το YPG-PYD

Η Daily Sabah γράφει ότι το YPG εκμεταλλεύεται τον αγώνα για την καταπολέμηση του ISIL στη βόρεια Συρία με σκοπό την εθνοκάθαρση της περιοχής από τους Άραβες και τους Τουρκομάνους ενώ η Yeni Safak γράφει ότι η εθνοκάθαρση που εγκαινίασε το YPG με την υποστήριξη των ΗΠΑ οδήγησαν στην κλιμάκωση του εμφυλίου στη Συρία. Επικαλείται δηλώσεις ενός τουρκομάνου διοικητή, σύμφωνα με τις οποίες, ο πόλεμος στη Συρία θα επεκταθεί στο έδαφός τους όταν το YPG ανακηρύξει τη δική του κυβέρνηση.

Ο γκιουλενικός Τύπος, με τη σειρά του, κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για την ανθρωπιστική τραγωδία στα σύνορα και κατηγορεί την Τουρκία ότι άνοιξε αργά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες οι οποίοι μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν φτάσει τους 20.000.

Αναφορικά τωρα με τους Σύρους μετανάστες που συρρέουν στην Τουρκία, έντονες είναι οι ανησυχίες των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας οι οποίες, σύμφωνα με την εφ/δα Haberturk, προειδοποιούν ότι η Τουρκία σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μίας πολιτικής προς την κατεύθυνση της ασφάλειας ή προς την κατεύθυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μέχρι στιγμής, έχει δαπανήσει 6 δις δολάρια σε βοήθεια στους Σύρους μετανάστες. Όπως εκτιμούν, η Τουρκία δεν έχει να κάνει μια συνηθισμένη μεταναστευτική κρίση αλλά με το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων εξαναγκάζονται σκοπίμως να μεταναστεύσουν στην Τουρκία, με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η ενίσχυση των στρατιωτικών μέτρων καθώς και οι διπλωματικές επαφές με διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Αρκετοί εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της προς το Συριακό προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οργανώσεων ISIL, PYD και των δυνάμεων του Συνασπισμού ως ένα ενιαίο σύνολο αντί για μεμονωμένους δρώντες. Εκτιμήσεις γίνονται επίσης και για την απειλή που θέτει μία κουρδική οντότητα στην βόρεια Συρία καθώς και κατά πόσο μία προσέγγιση προσανατολισμένη προς την διατήρηση της ασφάλειας θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων παρόμοιες με τις διαδηλώσεις για το Κομπάνι, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί από την Τουρκία έχουν συγγενείς στη Συρία και διασχίζουν τα σύνορα για να πολεμήσουν.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top