GuidePedia

0

Για συμφωνία για μια ευρεία και ουσιαστική συνεργασία τον τομέα της ενέργειας, δεσμεύτηκαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Συνεργασία με τη Βενεζουέλα "χτίζει" ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος την Παρασκευή (15/05) είχε συνάντηση με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα, Φερνάντεζ Φαρίτ. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σοφία Σταματάκη. Όπως σημειώνει το capital μπορεί η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες (παραχώρηση οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη), ωστόσο την Παρασκευή επισημοποιήθηκε, η πληροφορία, που είχε γίνει γνωστή εδώ και μερικές εβδομάδες, ότι το αρμόδιο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ενέργειας χτίζει γέφυρες με την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας Petroleos.

Το ενδιαφέρον στην πρόταση να συμμετάσχει η Petroleos στις έρευνες επί ελληνικού εδάφους, οι οποίες απαιτούν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια αφού τα εικαζόμενα κοιτάσματα θεωρητικά έχουν εντοπιστεί σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, είναι ότι η Βενεζουέλα βιώνει αυτήν την περίοδο την ισχυρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, καθώς αισθάνεται ισχυρή την πίεση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Άλλωστε η Λατινοαμερικανική χώρα για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, πλην ενέργειας, βασίζεται σε εισαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε υποχώρηση τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα του περιορισμού των πετρελαϊκών εσόδων. Τον Ιανουάριο η χώρα εισήγαγε τρόφιμα και άλλα αγαθά αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, όταν ένα χρόνο πριν είχε εισάγει περίπου 2,8 δις δολάρια.

Η Βενεζουέλα θεωρείται από τους οικονομικούς αναλυτές ως η χώρα με τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ εξαιτίας της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς η οικονομία της χώρας και οι κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Μαντούρο, εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις πετρελαϊκές εξαγωγές (η παραγωγή της είναι πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τη χώρα γίνεται από την κρατική Petroleos De Venezuela, ενώ διατυπώνονται ανοιχτά αιτιάσεις ότι τα έσοδα από τα πετρέλαια αξιοποιούνται πρωτίστως προκειμένου να στηριχθεί πολιτικά η κυβέρνηση Μαντούρο αλλά και παλαιότερα του Τσάβες και να περιοριστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Πέρα όμως από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα αφού από το 2004 η παραγωγή έχει μειωθεί από τα 2,8 εκατ. βαρέλια στα 2,1 έως 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Φέτος το εισόδημα της χώρας από τις πετρελαϊκές εξαγωγές θα είναι πιθανότατα το χαμηλοτερο την τελευταία δεκαετία, προξενώντας προβλήματα τόσο για τις εισαγωγές βασικών αγαθών όσο και για την αποπληρωμή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους δόσεων του κρατικού δανεισμού ύψους 5 δις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ της χώρας ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούν περίπου στο 95% των εσόδων της. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, η χώρα να βλέπει την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος Μπολιβάρ (στα επίπεδα των 300 Μπολιβάρ προς 1 δολάριο) το οποίο από τις αρχές του έτους έχει χάσει 43% της αξίας του. Έτσι αυτή τη στιγμή ο ελάχιστος μισθός στη χώρα ισούται με 24 δολάρια στη μαύρη αγορά. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει νούμερα ωστόσο η αντιπολίτευση αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 50% το τελευταίο τετράμηνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές για να υποστηριχθεί το οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας και να καλυφθούν οι κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Μαντούρο, υπολογίζεται ότι θα πρέπει η τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται μεταξύ 120 και 160 βαρελιών την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βενεζουέλας, παρουσία της επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής για τους υδρογονάνθρακες ΕΔΕΥ, και δεσμεύτηκε να αποστείλει πρόσκληση στον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βενεζουέλας να επισκεφθεί άμεσα την Ελλάδα, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ανάλογη πρόσκληση θα αποσταλεί και στους επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA (Petroleos De Venezuela SA).
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top