GuidePedia

0

Μετά από ένα εκπληκτικό νέο σερί επιθέσεων κατά στόχων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος (ή και Χαλιφάτο) έχει καταφέρει να φέρει στην κατοχή του την αρχαία πόλη της Παλμύρας, γνωστή σήμερα ως Ταντμούρ (Tadmur). Με την στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ-Σούκνα να πέφτει στα χέρια των ισλαμιστών μια βδομάδα νωρίτερα της πτώσης της Παλμύρας, και ταυτόχρονα με την κατάληψη της ιρακινής πόλης Ραμάντι, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να έχει αναβιώσει την φαινομενικά ασταμάτητη προέλαση του τελευταίου καλοκαιριού.

Η Ταντμούρ, η οποία είναι επίσης το σπίτι μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία λόγω της θέσης της στον ζωτικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος οδηγεί μέσα από την πόλη Αλ-Σούκνα στο τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας: Ντέιρ εζ-Ζορ (Deir ez-Zor). Χωρίς πρόσβαση σε αυτή την εθνική οδό και με ελάχιστες προοπτικές ανακατάληψης των πρόσφατων εδαφικών κερδών του Ισλαμικού Κράτους, το καθεστώς του Άσαντ αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στη διατήρηση των στρατευμάτων του στη Ντέιρ εζ-Ζορ, με την πτώση της πόλης και της αεροπορικής βάσης να είναι σύντομα αναπόφευκτη.

Η πόλη της Παλμύρας είναι περισσότερο γνωστή για τα αρχαία ρωμαϊκά μνημεία και ερείπια, τα οποία, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας του Ισλαμικού Κράτους σε σχέση με καταστροφή των ιστορικών τόπων, είναι τώρα ένας επιπλέον στόχος προς βανδαλισμό. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πτυχή είναι πιθανό να τύχει μεγάλης κάλυψης από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, με εκατοντάδες τα θύματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, και παρά τις προηγούμενες αναφορές από τα συριακά κρατικά μίντια ότι οι πολίτες αυτής της περιοχής θα εκκενωθούν.

Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι οι πολλές και μεγάλες αποθήκες όπλων που βρίσκονται στην Ταντμούρ, από τις μεγαλύτερες στη Συρία. Ενώ το ακριβές περιεχόμενο των αποθηκών αυτών παραμένει άγνωστο, υπάρχουν αναφορές ότι εδώ αποθηκεύονται βαλλιστικοί πύραυλοι. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό ότι θα δούμε και πάλι σύντομα φωτογαφίες τέτοιων πυραύλων στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Ίσως περισσότερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πολλά άλλα είδη όπλων έχουν έρθει στην κατοχή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ως λάφυρα πολέμου, τα οποία θα παρέχουν τα μέσα για μελλοντικές επιθέσεις, επιτρέποντας στο Ισλαμικό Κράτος να ασκήσει πίεση σε όλα τα μέτωπα στην περιοχή.

Η Ταντμούρ χρησιμεύει επίσης ως ένα σημαντικός κόμβος στην παραγωγή και διανομή μιας μεγάλης ποσότητας του φυσικού αερίου της Συρίας. Όποιος έχει τον έλεγχο της Ταντμούρ έχει εύκολη πρόσβαση σε πολλούς τομείς του φυσικού αερίου και του συστήματος των αγωγών που τρέχει μέσα από την περιοχή, το οποίο τώρα είναι επίσης υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Και χωρίς την πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου ο Άσαντ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα στη διατήρηση της Δαμασκού, της Λατάκιας και της Ταρτούς, σε σχέση με την τροφοδοσία αυτών των πόλεων με αρκετό φυσικό αέριο.

Η ευκολία με την οποία το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσε να καταλάβει την Ταντμούρ είναι σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ένα σαφές σημάδι της ολοένα και περισσότερο φθαρμένης στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος της Δαμασκού. Ενώ η κατάσταση για το καθεστώς  του Ασαντ ήταν και νωρίτερα δεινή, η εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο κατάφεραν να καθυστερήσουν την φθορά του συριακού στρατού σε όλη τη Συρία, και τελικά να σταθεροποιήσουν την κατάσταση για το καθεστώς στην Δαμασκό. Ωστόσο, αυτό το δυναμικό έχει εξαντληθεί, και το Ιράν και το καθεστώς στην Δαμασκό αναγκάζονται όλο και περισσότερο να βασίζονται σε άλλους, ξένους μαχητές, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους (συχνά εγκληματίες από τις ιρανικές φυλακές και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν).

Η επίθεση στην Ταντμούρ ήρθε ως έκπληξη για πολλούς, και η γρήγορη νίκη πρέπει ακόμη να εξέπληξε και τους ίδιους του μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ήταν μέχρι μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς σε επιχειρήσεις κατά μεγάλων πόλεων, εγκαταστάσεων ή στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική και Ανατολική Συρία, μετά την πτώση της Τάμπγκα (Tabqa) τον Αύγουστο του 2014.

Την Ταντμούρ υπερασπίστηκε το 18ο Τεθωρακισμένο Τάγμα του Συριακού Αραβικού Στρατού (SyAA), η πολιτοφυλακή Εθνική Δύναμη Άμυνας και τα Γεράκια της Ερήμου (Suqour al-Sahraa). Όπως δεν αναμένονταν καμία επίθεση στην πόλη ή την περιοχή, ως εκ τούτου η στρατιωτική παρουσία του καθεστώτος στην Ταντμούρ ήταν ελάχιστη. Χωρίς εφεδρείες ή ενισχύσεις στη διάθεσή τους, τα στρατεύματα του καθεστώτος της Δαμασκού στην Κεντρική Συρία απλά κατέρρευσαν. Παγιδευμένες οι φρουρές του Άσαντ δεν είχε καμία πραγματική ευκαιρία για να κρατήσουν την πόλη.

Παρά το γεγονός ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απελευθέρωσαν τους υπόλοιπους των κρατουμένων στις φυλακές της Ταντμούρ, διαβόητες από το 1980 λόγω μιας μεγάλης σφαγής και μετά το 2011 και πάλι ενεργές και από τις πιο διαβόητες στη Συρία, παραμένει άγνωστο πόσοι από τους κρατούμενους επέζησαν στην πραγματικότητα. Η εκτέλεση των υπολοίπων κρατουμένων και αιχμαλώτων, λίγο πριν την εκκένωση μιας περιοχής, έχει γίνει μια κοινή πρακτική για το καθεστώς στην Δαμασκό, και στις φυλακές στην Ταντμούρ είναι απίθανο να εξελίχθηκαν διαφορετικά τα πράγματα.

H αεροπορική βάση Ταντμούρ βρίσκεται στην κεντρική Συρία σε μια στρατηγική τοποθεσία, ήταν ανέκαθεν η φωλιά μιας μυστικής πολεμικής μοίρας εξοπλισμένη με το μαχητικό αναχαίτισης MiG-25PD και το διθέσιο MiG-25PU. Η αεροπορική βάση έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας της μετά τη σταδιακή απόσυρση των MiG-25 από τον στόλο της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας (SyAAF), ωστόσο, εν μέρει έχει εξυπηρετήσει κατά τα τελευταία χρόνια έναν αυξανόμενο αριθμό στρατιωτικών πτήσεων. Παρ 'όλα αυτά, η πολεμική μοίρα στην Ταντμούρ ήταν μια από τις τελευταίες που συνέχιζε να πετά με το MiG-25 Foxbat. Ένα βίντεο από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2012 επιβεβαίωσε ότι κάποια MiG-25 μπορεί να ήταν σε λειτουργία μέχρι το 2013, ή ίσως αργότερα. Είναι πιθανό ότι τα επιζώντα αεροσκάφη παραμένουν αποθηκευμένα στα δεκαέξι σέλτερ που βρίσκονται στην αεροπορική βάση.

Η αεροπορική βάση χρησίμευσε επίσης ως ένα σημαντικός κόμβος στην μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στην Ντέιρ εζ-Ζορ. Τον ρόλο αυτό θα πρέπει τώρα να αναλάβει η αεροπορική βάση T.4 που βρίσκεται δυτικά της Ταντμούρ και πιθανότατα ο επόμενος στόχος των προωθούμενων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Τρία συστήματα ραντάρ, JY-27, Ρ-14 και Ρ-12/18, που βρίσκονται στην αεροπορική βάση ήταν υπεύθυνα για τη φύλαξη του εναέριου χώρου πάνω από την Κεντρική Συρία, μια δυνατότητα που έχει πλέον χαθεί. Αυτό σημαίνει ότι η SyAAF δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει οποιοδήποτε αεροσκάφος στην Κεντρική και Ανατολική Συρία, ένα σοβαρό πλήγμα για την ήδη ανάπηρη αεράμυνά της.

Η κεντρική τοποθεσία της Ταντμούρ κάνει την πόλη σημαντικό κόμβο στο οδικό δίκτυο της Συρίας, και η κατάληψη της πόλης ανοίγει τις πύλες για το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τη βάση των δραστηριοτήτων τους βαθύτερα στη Συρία. Οι επόμενοι στόχοι για το Ισλαμικό Κράτος θα είναι αναμφίβολα η αεροπορική βάση T.4 και η Ντέιρ εζ-Ζορ. Αν και είναι επίσης πιθανό ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα βαδίσουν προς την κατεύθυνση της Χομς, ή ακόμα και προς τη Δαμασκό, η κατοχή της σημαντικότερης αεροπορικής βάσης στη Συρία ή η παγίωση του κλοιού γύρω από την Ντέιρ εζ-Ζορ θα είχε περισσότερο νόημα.

Η πτώση της Ταντμούρ σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα του καθεστώτος της Δαμασκού στο ανατολικό ήμισυ της χώρας, και όπως η τελευταία του βάση σε αυτόν τον τομέα (Ντέιρ εζ-Ζορ) αναμένεται να υποκύψει υπό την αυξημένη πίεση που απορρέει από την έλλειψη προμηθειών και τις συνεχείς επιθέσεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, η εικόνα του καθεστώτος της Δμασκού θα καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η πτώση της Ταντμούρ σημαίνει επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πλέον άμεση οδική πρόσβαση σε πολλές από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χομς και την πρωτεύουσα της Δαμασκού.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top