Όταν σε μια συνέντευξη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει καταστεί «κόκκινο πανί» για τη Δύση, λόγω των σχέσεων με τη Ρωσία και – δευτερευόντως – για τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του, πραγματοποιεί άνοιγμα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας – λόγω έλλειψης στοιχείων – δυτική εμπλοκή στα γεγονότα στο Κουμάνοβο, τότε είναι λογικό να εγείρονται ερωτήματα για τις σχέσεις ΠΓΔΜ-Ρωσίας.
Μιλώντας σε φιλοκυβερνητικό ιστοχώρο της χώρας του, ο Γκρουέφσκι αποκάλεσε «στρατηγική επιλογή» την ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενώ αποκάλεσε «θεωρίες συνωμοσίας», όσα λέγονται ότι πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στο Κουμάνοβο βρίσκονται ισχυρές χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία!
Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν διαθέτουν πληροφορίες ή ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή κάποια «δυτικά κέντρα» να απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας. Τα ίδια υποστήριξε και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα του, αν και κύκλοι της κυβέρνησής του σταθερά ανέφεραν ότι πίσω από τις αποκαλύψεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης, βρίσκονταν ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε, ότι προϋπόθεση για να ενδιαφερθεί η χώρα του είναι να υπάρξει συμφωνία Βρυξελλών-Μόσχας, ενώ ενδιαφέρον εξεδήλωσε και για τη σύνδεση της ΠΓΔΜ, μέσω Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και τον αντίστοιχο αγωγό Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας.
Ο Γκρούεφσκι αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας, ο λέγοντας ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα παραμένει πλήρως απορροφημένη με τα οικονομικά της προβλήματα», ρίχνοντας το «μπαλάκι» για την απουσία προόδου, όχι στους αλυτρωτικούς του οραματισμούς, αλλά στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας.
Έδειξε βέβαια να αντιλαμβάνεται πλέον, ότι η απουσία προόδου στο ζήτημα αυτό, ευθύνεται για το ότι η χώρα του δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ πρόοδος δεν έχει σημειωθεί και στη φιλοδοξία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου