GuidePedia

0

Σε νέα, ακόμη πιο δυσμενή φάση εισέρχονται οι σχέσεις Αθηνών - Τιράνων μετά τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Ελληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

Όπως αναφέρει η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Ελληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση των Τιράνων, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο. Στοιχείο της ενόχλησης πάντως ήταν η ματαίωση της συνάντησης του κ. Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντερβίσι.

Από το 2009.
Η εξέλιξη αυτή είτε αιφνιδίασε είτε όχι την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Αλβανία από το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Εντι Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας, πράγμα που πέτυχε. Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί επαναδιαπραγμάτευση, πράγμα που αρνείται και σωστά, σύμφωνα με ειδικούς νομικούς, η ελληνική πλευρά. Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι άλλωστε γνωστό στην ελληνική διπλωματία ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του Εντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 και εκτιμάται ότι και τώρα βρίσκεται πίσω από τη ρηματική διακοίνωση. Σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές, το διάβημα της Αλβανίας είναι ανυπόστατο, καθώς τα Τίρανα, αφενός δεν έχουν κάνει επίσημη ανάκληση της υπογραφής τους στη συμφωνία του 2009, αφετέρου, δε, δεν μπορούν να καταστήσουν τη συμφωνία αυτή αδύνατη στην εφαρμογή της. Κατά συνέπεια, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα νομίμως έχει προγραμματίσει έρευνες στο Ιόνιο και νομίμως μπορεί να τις διεξάγει. Το πρόβλημα μπορεί στη συνέχεια να προκύψει από εταιρείες που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για έρευνες σε μια περιοχή όπου διατυπώνονται αμφισβητήσεις, έστω και αν είναι αβάσιμες. Ηδη, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει την επίσημη απάντησή του προς τα Τίρανα και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο.

Το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανάφερε το θέμα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας. Η οριοθέτηση αυτή είχε ήδη ξεκινήσει από το 2009 και υπογράφτηκε επίσημα την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους τότε υπουργούς των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη – Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία των Πρωθυπουργών Καραμανλή – Μπερίσα, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης Καραμανλή στην Αλβανία. Όμως δεν της ήταν γραφτό να μακροημερεύσει, γιατί φρύαξε εξ αρχής ο ‘πράσινος αδελφός’ Σοσιαλιστής ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης ΄Εντυ Ράμα, κατέφυγε στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και τελικά η συμφωνία αυτή ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ. Αυτή η προσπάθεια οριοθέτησης είναι μεν η πρώτη επίσημη, αλλά ιστορικά η τέταρτη. Οι προηγούμενες έχουν ως εξής:

1η Οριοθέτηση Στην είσοδο των Στενών του Οτράντο, υπάρχει ένα νησί εκτ.4,5 τ.χ., που ονομάζεται ΣΑΣΩΝ [Αλβ. Σαζάνι], το οποίο, ιστορικά και γεωγραφικά, ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων και είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου στις 17-29/3/1864. Επειδή όμως το όνομά του δεν αναφερόταν ρητά στην συνθήκη [συγκεκριμένα περιλαμβανόταν στα ‘εξαρτήματα Παξών’] αργότερα περιήλθε σιωπηλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

2η Οριοθέτηση Είχε προηγηθεί η Α’ Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, με προέλαση του Ελληνικού Στρατού μέχρι το Τεπελένι [4-3-1913], όταν η ωμή ιταλική παρέμβαση σταμάτησε την προέλαση. Ακολούθησε το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας [17-12-1913] , που ‘επιδίκασε’ την Βόρεια Ήπειρο [μαζί και την Σάσωνα], στο ανύπαρκτο κράτος της Αλβανίας, εκβιάζοντας τον Ελ. Βενιζέλο, ότι αν δεν υποχωρήσει δεν θα του παραχωρηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. (Το θέμα των νησιών λύθηκε οριστικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Σύμφωνα με το άρθρο 12, όλα τα νησιά του Αιγαίου που είχαν απελευθερωθεί το 1912-13 πέρασαν υπό ελληνική κυριαρχία. Εξαίρεση απετέλεσαν η Ιμβρος και η Τένεδος που δόθηκαν στην Τουρκία.).Έτσι, στις 2/7/1914, η Ελληνική ναυτική δύναμη του νησιού απέπλευσε για την Κέρκυρα, υποστέλλοντας την Ελληνική Σημαία [σας θυμίζει τίποτε αυτό?], αφήνοντας στην τύχη τους τις 15 οικογένειες των Ελληνόβλαχων κατοίκων, που έκλαιγαν, κρατώντας στα χέρια τους την Ελληνική σημαία, και οι οποίες σφαγιάσθηκαν όλες, από τους Αλβανούς που κατόπιν πάτησαν στο νησί.

3η Οριοθέτηση Το 1994, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη των ‘πέντε’ (Βαγγέλης Παπαχρήστος, Κώστας Κυριακού, Θεόδωρος Μπεζιάνης, Ηρακλής Σύρμος, Παναγιώτης Μάρτος), η Αλβανία έδωσε ένα ακόμα δείγμα ‘αποδοχής’ των ρυθμίσεων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο’. Ήταν η εποχή που οι Αλβανοί έμπαιναν μαζικά στην Ελλάδα, από στεριά και θάλασσα, κουβαλώντας και τα ‘καλούδια’ τους, πρωτοφανή για εκείνη την εποχή : ναρκωτικά, όπλα, δουλεμπόριο, πόρνες, παιδιά των φαναριών, απειλές ότι θα μας κάνουν Κόσσοβο, κλπ …κλπ.. Τότε ακριβώς, η Αλβανική ακτοφυλακή συνέλαβε, έναν φουκαρά Έλληνα, που απλά ψάρευε με την βάρκα του ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ και τον έριξε στα Αλβανικά μπουντρούμια, με την κατηγορία της …παράνομης εισόδου στην χώρα. Ελπίζουμε ότι φιλοτιμήθηκαν να τον βγάλουν μόνοι τους, εντωμεταξύ, γιατί, αν περιμένουμε από τους Έλληνες αρμόδιους, το πιθανότερο είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται ακόμα μέσα.

Ακολούθησε η προαναφερθείσα πρώτη επίσημη Συμφωνία Οριοθέτησης, που τελικά ακυρώθηκε και καλό θα είναι να ρίξουμε μία ματιά στο ιστορικό της: Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 (με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας, στα ΤΙΡΑΝΑ, μονόγραψαν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κείμενο Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης ‘μέσης γραμμής’. Υπήρξε απόλυτη αποδοχή των ρυθμίσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο εκ μέρους της Αλβανίας και το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εκτίμησε ότι θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά, οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.

Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Ιανουάριο 2010 ακύρωσε τελικά την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας των Κ.Καραμανλή –Σαλί Μπερίσα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top