GuidePedia

0

Μετά από 7 χρόνια, όταν επί Κώστα Καραμανλή συμφωνήθηκε να περάσει ο South Stream από την Ελλάδα, τέθηκε ξανά θέμα αγωγού. Ο αγωγός θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (αντί από τα ελληνοβουλγαρικά) μέσω της ελληνικής επικράτειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
του Κίμωνα Γεωργακάκη
Αν υλοποιηθεί το έργο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για την χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ρωσία δείχνει δε έτοιμη να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Πέραν των οικονομικών κερδών η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο (θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από την χώρα μετά τον ΤAP) και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Η Τουρκία δε, θα σκεφτεί πολύ να μας κλείσει την στρόφιγγα ή να δημιουργήσει ταραχές στο Αιγαίο, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα θιχθούν άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα ερωτηματικά:
  1. Ποια θα είναι η στάση των Αμερικανών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν επέτρεπαν να περάσει αγωγός από την Ρωσία: Η «Αρκούδα» θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη. Το σχέδιο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου (Ελλάδα-Τουρκία με τις αμερικανικές πολυεθνικές από πάνω) εξανεμίζεται.
  2. Θα συμβάλλει η Τουρκία σε ένα σχέδιο, το οποίο αναβαθμίζει την Ελλάδα και δένει τα χέρια της Άγκυρας σε σχέση με την διεκδικητική της πολιτική απέναντι στην Αθήνα ή μήπως τελικά θα το σαμποτάρει; Επιπλέον διατηρεί ουκ ολίγες γεωστρατηγικές διαφορές με την Ρωσία σε Βαλκάνια και Ευρασία.
  3. Και το σημαντικότερο: Έχει την θέληση και τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, να κάνει το εν λόγω γεωπολιτικό άλμα;
Ιδού ο αγωγός ιδού και το πήδημα λοιπόν.
Αναμένουμε…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top