GuidePedia

0

Η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Βόρεια Αφρική, αλλά προφανώς και στα Βαλκάνια.

Η Αίγυπτος θα αυξήσει τις ικανότητες της στρατιωτικής της δύναμης για να παρέχει ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, μαζί με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε αυτή τη χώρα έχουν ήδη  ξεκινήσει οι παραδόσεις ρωσικών όπλα αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αιγύπτιοι στρατιώτες θα επαναλάβουν τα προγράμματα κατάρτισης σε ρωσικές στρατιωτικές σχολές. Επίσης, μαζί με την Ρωσία θα διεξαχθούν μια σειρά από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αυτό ήταν το κύριο αποτέλεσμα της κατάληξης της επίσκεψης στη Μόσχα του Αιγύπτιου υπουργός Άμυνα και Στρατιωτικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στρατηγός Σαέεντ Αχμέντ Σόμπχι Σέντκι. Ο ίδιος υπέγραψε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού σημαντικά έγγραφα στον τομέα της στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι αυτά τα βήματα συνεπάγονται από τις συμφωνίες τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Κάιρο των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ειδικότερα, στις τελευταίες επαφές στη Μόσχα τα μέρη έχουν συμφωνήσει για την από κοινού δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη συμμετοχή Αιγύπτιων στρατιωτικών ως παρατηρητές στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη Ρωσία, καθώς και για κοινά ναυτικά γυμνάσια των δύο ναυτικών δυνάμεων στα νερά της Μεσογείου Θάλασσα - στο πλαίσιο του δόγματος για μια Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, οι τρόποι της περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας προσδιορίστηκαν πριν από ένα χρόνο σε ένα πρωτόκολλο μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Αν θυμάστε, το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, Αλέξανδρος Φομίν, έχει αναφέρει ότι μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου μονογραφήθηκαν συμβάσεις πώλησης όπλων αξίας 3,5 δις δολαρίων. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνηθεί συμβάσεις για την προμήθεια έως και 24 μαχητικών MiG-29M/M2, 12 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35M, ελικόπτερα μεταφοράς Mi-8/17, το κινητό παράκτια αντιπυραυλικό σύστημα Bastion K300P, το αντιεροπορικό σύστημα Tor-2ΜΕ και το S-300VM - για το τελευταίο υπάρχουν αναφορές ότι έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις, το αντιαρματικό σύστημα Cornet, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά. Τώρα, τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο η Αίγυπτος συμφώνησε να αγοράσει 12 ρωσικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Εν τω μεταξύ, παρέμεινε αναπάντητο ερώτημα σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην αποκατάσταση των αιγυπτιακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Μεσογείου στην περιοχή του Σίντι Μπαράνι. Εάν το επίσημο Κάιρο έχει πράγματι συμφωνήσει για την μίσθωση τους στη Μόσχα, είναι ακόμα άγνωστο. Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα ο στρατηγός Σαέεντ Αχμέντ Σόμπχι Σέντκι επισκέφθηκε τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Όπως είναι γνωστό, η Μόσχα έχει υποστηρίξει τον βομβαρδισμό της Αιγύπτου στις 16 Φεβρουαρίου θέσων των ισλαμιστών στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, σε αντίποινα για την εκτέλεση περισσότερων από 20 Αιγυπτίων πολιτών. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, η ενέργεια του βομβαρδισμού των ισλαμιστών στη Λιβύη καταδικάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ρωσία βέβαια, βλέποντας εδώ τις αντιφάσεις, άδραξε την ευκαιρία για την ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Αίγυπτο για να ενισχύσει τη θέση της στη Βόρεια Αφρική, ενδεχομένως με την προοπτική της δημιουργίας μιας στρατιωτικής βάσης στην Αίγυπτο, για την καλύτερη καταπολέμηση των ισλαμιστών αλλά και για την εξυπηρέτηση και άλλων γεωπολιτικών συμφερόντων.

Αλλά φυσικά, τα συμφέροντα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στην Αίγυπτο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο είναι στα σίγουρα ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι δεν είναι σε θέση να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις όπως η Ρωσία, αλλά ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να μετατρέψει την Αίγυπτο σε έναν από τους κύριους στρατηγικούς εταίρους της Ρωσίας. Με τη σειρά τους, κορυφαίοι δυτικοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις όχι μόνο στη Βόρεια Αφρική, αλλά επίσης να ενισχύσει την επιρροή στα Βαλκάνια και τις γειτονικές θάλασσες (Αδριατική, Αιγαίο και ευρύτερη Μεσόγειος).

Πολλοί δυτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι μετά την εκλογή μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Ρωσία έχει σαφώς εκφράσει το ενδιαφέρον και την προθυμία της να υποστηρίξει την Ελλάδα οικονομικά και να επεκτείνει την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι προς το παρόν μια μεγάλη σειρά από ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι η Ρωσία ζητά από την Ελλάδα να της παράσχει μια στρατιωτική βάση.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έχει λάβει πρόσφατα μια στρατιωτική βάση όχι μόνο στην Πάφο της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα και στην Αδριατική, συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο. Νωρίτερα, η Ρωσία φέρεται να έχει αποκτήσει μια βάση στη Σερβία, δήθεν για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Μόσχα φέρεται να έχει επιτύχει συμφωνίες και με άλλες μεσογειακές χώρες.

Φυσικά, είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε μαζί τους, ειδικά ότι η Μόσχα έχει αποκτήσει στην Κύπρο μια αεροπορική βάση, όπως πρόκειται πολύ περισσότερο για το δικαίωμα της χρήσης της βάσης από ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη με τον σκοπό της ενίσχυσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων που ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια. Και μεω τα λίγα που είναι γνωστά, οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί περί ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία είναι προφανώς υπερβολές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τουλάχιστον όμως, η φιλόδοξη στρατηγική του Κρεμλίνου στα Βαλκάνια (ενεργειακές συμφωνίες, στρατιωτικές βάσεις, πωλήσεις όπλων, δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών) ξεδιπλώνεται πλέον  με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια. Η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, προκειμένου να εμποδίσει την ένταξη όλων των χωρών στην Ευρωατλαντική κοινότητα.  
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top