GuidePedia

0

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση προέβη προ ολίγου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο προσωπικό του μπλογκ, σχολιάζοντας εμμέσως τις επικρίσεις που δέχεται και δείχνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι καταγγελίες Βαρουφάκη που κάποτε δεν έδινε το «κατεστημένο» σημασία, πλέον, αυτοί που θα λάβουν το μήνυμά του είναι απείρως περισσότεροι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα τις αντιμετωπίσουν.. Εν ολίγοις, τα δεδομένα του προβλήματος έχουν πλέον αλλάξει.
Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει καταστεί τμήμα σε κάτι που είναι ευρύτερο από μια απλή χειρονομία. Αυτό δίνει το έναυσμα στον Βαρουφάκη να αναφερθεί στο πως η τραπεζική κρίση του 2008 εξελίχθηκε, με έναν τρόπο που έστρεψε «υπερήφανα έθνη το έναν ενάντια στο άλλο».
Όταν, στις αρχές του 2010, το ελληνικό κράτος έχασε την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος του, ο Βαρουφάκης έκανε εκστρατεία ενάντια στη «λύση» ενός τεράστιου δανείου από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Εξίσου αντίθετος δηλώνει με τα δάνεια που συμπεριλαμβάνονταν στα σχέδια διάσωσης του 2010 και του 2012 «διάσωσης».

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο Βαρουφάκης, τα δάνεια αυτά δεν εκπροσωπούσαν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά μια κυνική μεταφορά των ζημιών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους αδύνατους ώμους των πιο αδύναμων εκ των Ελλήνων πολιτών.
Και αναρωτιέται: Πόσοι εκ των Ευρωπαίων φορολογουμένων, οι οποίοι πλήρωσαν τα δάνεια αυτά, γνωρίζουν ότι πάνω από το 90% των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα πήγε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι στο ελληνικό κράτος ή τους πολίτες του;
Στα μάτια του σημερινού υπουργού Οικονομικών, ήταν προφανές ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα υφιστάμενα δάνειά της και με συνθήκες λιτότητας στη χώρα, δίνοντας τα νέα δάνεια θα συντρίβονταν τα ονομαστικά εισοδήματα, κάνοντας το χρέος, ακόμη λιγότερο βιώσιμο.
Οι παραπλανητικές αυτές αναφορές προς τους λαούς και τα κοινοβούλια παρουσίασαν μια διάσωση τραπεζών ως πράξη «αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Βαρουφάκης, θα στρέψουν τους Γερμανούς κατά των Ελλήνων, τους Έλληνες κατά των Γερμανών και τελικά την Ευρώπη ενάντια στον εαυτό της.
Το 2010 η Ελλάδα δεν όφειλε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους. Και ο Βαρουφάκης μιλά επί της ουσίας για απάτη και μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο: Η Ελλάδα δεν είχε το δικαίωμα να δανειστεί από τους άλλους λαούς της Ευρώπης από τη στιγμή που δεν ήταν αξιόχρεη…
Εν ολίγοις, αυτή ήταν η «αμφιλεγόμενη» άποψη που είχε διατυπώσει: Το 2010, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δανειστεί ούτε ένα ευρώ πριν από την έναρξη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους και μερικής χρεοκοπίας έναντι των ιδιωτών πιστωτών της.
Και συνεχίζει ο υπουργός Οικονομικών: Πολύ πριν από την «διάσωση» Μάιο του 2010, ζήτησα από τους Ευρωπαίους πολίτες να πουν τις κυβερνήσεις τους να μην σκεφτούν καν τη μεταφορά των ιδιωτικών απωλειών σε αυτούς. Χωρίς αποτέλεσμα, φυσικά.
Η μεταφορά αυτών των απωλειών πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά και παράλληλα εκταμιεύθηκε το μεγαλύτερο δάνειο που δόθηκε ποτέ στην ανθρώπινη Ιστορία με αντάλλαγμα την ελληνική λιτότητα.
Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, το 2015, ότι η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και οι δυο λαοί Έλληνες και Γερμανοί, έχουν δυστυχώς, αλλά προβλέψιμα, καταλήξει σε ένα «παίγνιο επίρριψης ευθυνών»; Αυτό πρέπει να λήξει υπογραμμίζει ο Βαρουφάκης και όσοι ηθικολογούν ρίχνοντας στην άλλη πλευρά ευθύνες.
Ο Βαρουφάκης καλεί στο να επικεντρωθούν όλοι στο κοινό συμφέρον: Στο πως θα αναπτυχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να εξοφλήσει τα χρέη του, ενώ θα μπορεί να φροντίζει και τους πολίτες της ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Ας το εφαρμόσουμε αμέσως, όπως οι ηγέτες συνέστησαν στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top