BLOOMBERG
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέστρεψε με μεγαλύτερη ένταση, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν τη Μόσχα πως εφοδιάζει και πάλι τους αποσχιστές με οπλισμό. Το γεγονός αυτό μάλλον δεν θα επιτρέψει στους ηγέτες της ΕΕ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως η ΕΕ πιθανώς θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει όλα τα μέλη της να στηρίξουν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τον Μάρτιο, που λήγουν οι υπάρχουσες.
Οι κυρώσεις έχουν παίξει τον ρόλο τους στην επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο πολλές χώρες μέλη, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, τάσσονται υπέρ της ανάκλησής τους. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έθεσε προς συζήτηση ένα προσχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων ΕΕΕ-Ρωσίας, εφόσον η Ρωσία βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Μοκγερίνι επιμένει, πάντως, πως δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν οι κυρώσεις τώρα. Ωστόσο στο προσχέδιο που κατέθεσε δεν αναφέρεται τίποτα για την περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει τις ενέργειές της στην Αν. Ουκρανία. Έτσι, προσπαθώντας να οδηγήσει την ΕΕ σε μια άλλη κατεύθυνση, έστειλε απλώς το λάθος μήνυμα.
Υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα των κυρώσεων. Οι κυρώσεις δεν σταμάτησαν τις ενέργειες του Πούτιν και έβλαψαν και την εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια ώρα το καθεστώς Πούτιν τις αξιοποίησε για να ενισχύσει το ρωσικό εσωτερικό μέτωπο.
Παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλουν την διατήρηση σε ισχύ των κυρώσεων. Σε δύο, τουλάχιστον, περιπτώσεις, τον Μάιο και το φθινόπωρο του 2014, πάντως, ο Πούτιν έκανε πίσω, μη διαταράσσοντας τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές και σταματώντας τις επιχειρήσεις για την κατάληψη τριών ουκρανικών πόλεων.
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ρωσική επιθετικότητα, έχει πλέον κόστος, για τη Μόσχα και έχει υποχρεώσει την ΕΕ να υποστηρίξει την Πολωνία και τις τρεις μικρές Βαλτικές Δημοκρατίες. Παράλληλα, οι εν λόγω κυρώσεις αποτελούν προειδοποίηση προς τον Πούτιν για το τι θα συμβεί αν εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και για χώρες όπως η Λευκορωσία ή το Καζακστάν για τις συνέπειες που και αυτές θα υποστούν και για τον ρόλο που ο Πούτιν έχει σχεδιάσει για αυτές.
Όλοι επιθυμούν την άρση των κυρώσεων. Όμως το να συμβεί αυτό πριν τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από την Ουκρανία και πριν τα σύνορα της Ουκρανίας τεθούν υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών, θα αποτελεί απώλεια όλων των ωφελημάτων που η μέχρι τώρα πίεση έχει αποδώσει. Η άρση θα βασίζεται απλώς στη ρωσική καλή πίστη, η οποία όμως, στην πράξη, δεν έχει αποδειχθεί, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει τους αποσχιστές.
Ο Πούτιν λέει πως θέλει ειρήνη και μάλιστα απέστειλε επιστολή στον Ουκρανό ομόλογό του, με την οποία προτείνει την αμοιβαία απομάκρυνση από την Αν. Ουκρανία των βαρέων όπλων και ιδίως του πυροβολικού. Ωστόσο, η προσφορά αυτή έγινε μετά την επιτυχή αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κατά του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχαν καταλάβει οι αποσχιστές.
Αν οι Ουκρανοί αποδεχτούν την πρόταση Πούτιν, αν και νικητές, θα γίνουν οι ηττημένοι. Κατά συνέπεια δεν αποδέχτηκαν την πρόταση Πούτιν, όπως άλλωστε και αυτός περίμενε.
Την ίδια ώρα ο Πούτιν χρηματοδοτεί ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη που επιθυμούν τη διάσπαση της ένωσης. Η Ρωσία έχει χορηγήσει δάνειο, ύψους 9 εκατ. ευρώ, στο γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν. Παράλληλα, αν και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις, έχει «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία, ο Πούτιν ακύρωσε τον αγωγό South Stream και δήλωσε πως αν η ΕΕ θέλει θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον νέο αγωγό μέσω Τουρκίας.
Είναι προφανές πως ο Πούτιν υπολογίζει την ΕΕ ως πολύ αδύναμη και διαχωρισμένη για να του πει όχι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον εξέπληξαν, λαμβάνοντας κυρώσεις εναντίον του. Τώρα πρέπει οι κυρώσεις αυτές να συνεχίσουν να ισχύουν για όσο διάστημα ο Πούτιν δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από την Αν. Ουκρανία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου