Η Μόσχα φέρεται να έχει άρει ως ένα σημείο τις επιφυλάξεις της για τον ΣΥΡΙΖΑ, και εμφανίζεται τώρα έτοιμη να στηρίξει ως ένα βαθμό μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πάντως να δίνει "λευκή επιταγή" στην Κουμουνδούρου, αφού οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι έχουν "καεί" αρκετές φορές από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που για προεκλογικούς λόγους και λόγω των φιλορωσικών αισθημάτων των Ελλήνων πολιτών υπόσχονται βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία και εν συνεχεία υπακούουν στα κελεύσματα Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από τις δημόσιες παρεμβάσεις Ρώσων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας που στραγγαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απειλή του μνημονίου. Οι τοποθετήσεις των Ρώσων είναι εξαιρετικά προσεκτικές και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να εμφανιστούν ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Κάτι βέβαια που κάνουν ωμά οι Ευρωπαίοι, απειλώντας και εκβιάζοντας τους Έλληνες πώς αν δεν ψηφίσουν ΝΔ και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η χώρα.
Από την άλλη όμως, οι θέσεις της Μόσχας είναι στοχευμένες στην «καρδιά» του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα (και όχι μόνο η Ελλάδα) και δείχνουν πώς η Μόσχα κινείται στην πολιτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εν’ όψει των εκλογών και της επόμενης ημέρας για τη διαπραγμάτευση του χρέους, που σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο.
Αρχικά υπήρξαν οι δηλώσεις του πανίσχυρου επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος υποστήριξε πώς «ότι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της. Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό που είπε δηλαδή ο Πουσκόφ είναι πως αν οδηγηθεί η Ελλάδα σε αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση για το χρέος που πρόκειται να κάνει η νέα κυβέρνηση, τότε είναι πιθανή η έξοδός της από την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα με ότι υποστηρίζει το Βερολίνο αυτό δεν θα περάσει «αβρόχοις ποσί» για την ευρωζώνη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά αυτό είναι βέβαιο. Το λένε τώρα σιγά σιγά αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ.
Των δηλώσεων Πουσκόφ ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας πώς αν η Ελλάδα επιλέξει την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε η Ρωσία θα την στηρίξει με την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σημειώνεται πώς το εμπάργκο αυτό επιβλήθηκε ως απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο δεύτερος δε, έλαβε ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας με την απίστευτη επίσκεψη του στο Κίεβο, αδιαφορώντας πλήρως για τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου διαδέχθηκε επάξια την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, που κατ’ εντολή των ΗΠΑ διέρρηξε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2009, ακυρώνοντας όλες τις συμφωνίες που είχε προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής, με σπουδαιότερη αυτή για την αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Με το κακό αυτό προηγούμενο, οι Ρώσοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις και παρέμειναν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται πώς κάνουν βήματα στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα σε μία προσπάθεια να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και των λαών που παραδοσιακά βρίσκονται κοντά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τη Μόσχα και μια ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το πώς μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα (και ίσως και με τον Πάνο Καμμένο) θα χειριστεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα καθορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό και τις κινήσεις της Μόσχας...πηγή
Δημοσίευση σχολίου