Η σύνθεση του νέου ελληνικού υπουργικού συμβουλίου έχει αποκαλυφθεί. Ποια είναι τα βασικά μέλη; Και τί μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα; Μερικές πρώτες σκέψεις από τον πολιτικό αναλυτή του Open Europe, Vincenzo Scarpetta.
OPEN EUROPE
Το νέο Ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αποκαλύφθηκε λιγότερο από δύο ημέρες μετά τις εκλογές Τα πράγματα κινούνται γρήγορα στην Ελλάδα. Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία συνασπισμού με τους δεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε ως ο νέος Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Όπως σημειώσαμε πριν από λίγες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει ελάχιστο χρόνο και χρήμα. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι μπόρεσε να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός γρήγορα είναι προς όφελός του.
Οι ακαδημαϊκοί καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά Ο Τσίπρας έχει παραδώσει αρκετές θέσεις-κλειδιά σε γνωστούς ακαδημαϊκούς. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. Ο Γεώργιος Σταθάκης, ο οποίος διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, είναι ο νέος Υπουργός Οικονομίας. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών.
Όλοι αυτοί οι ακαδημαϊκοί έχουν σαφείς πολιτικούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο διορισμός τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια του Τσίπρα να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, δείχνοντας ότι έχει επιλέξει τους πιο ικανούς, αντί για τους πιο πιστούς, για τις θέσεις κλειδιά. Το να αποδειχθεί πως αυτές οι θεωρίες μπορούν να εφαρμοστούν στην τρέχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα θα είναι μια σκληρή δοκιμασία.
Μερικοί έχουν επικρίνει την επιλογή των ακαδημαϊκών έναντι εκείνων με περισσότερη πρακτική εμπειρία. Δεδομένης της αρκετά ταχείας ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ελάχιστοι στις τάξεις του έχουν την όποια πρακτική εμπειρία στη διακυβέρνηση. Επίσης, στην πολιτική, πολλοί παλαιότεροι υπουργοί προσεγγίζουν νέες θέσεις στις οποίες έχουν διοριστεί με ελάχιστη προσωπική γνώση του χαρτοφυλακίου τους.
Για προφανείς λόγους, ο διορισμός του Γιάννη Βαρουφάκη ως Υπουργού Οικονομικών έχει κεντρίσει ένα μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Η περιγραφή του για τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ ως «δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός» έχει ακουστεί παντού. Ο Βαρουφάκης έδωσε πρόσφατα μια εκτεταμένη συνέντευξη στην Ισπανική καθημερινή εφημερίδα El Mundo, όπου παρέχει μια σαφή εξήγηση για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας.
Μεγάλο απόσπασμα, αλλά κάντε υπομονή:«Οφείλουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας 280 δισεκατομμύρια Ευρώ. Τέλεια: θα εκδώσουμε νέα ομόλογα ανάλογης αξίας, με το ίδιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που είχαμε συμφωνήσει, αλλά θα τα συνδέσουμε με την ονομαστική, όχι με την πραγματική, αύξηση του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ισχυρίζονται ότι το ΑΕΠ μας θα αυξηθεί ονομαστικά κατά 7% ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια. Αν συμβεί όντως αυτό, εμείς θα επιστρέψουμε τα χρήματα που μας δάνεισαν. Αλλά αν το ονομαστικό μας ΑΕΠ αυξηθεί μεταξύ του 5% και του 7%, θα εξοφλήσουμε το ένα τρίτο των χρημάτων που δεσμευθήκαμε να επιστρέψουμε. Και αν [αυξηθεί] κατά ποσοστό μικρότερο από 5%, δεν θα ξεπληρώσουμε τίποτα για εκείνο το έτος. Το 2038, τα ομόλογα αυτά θα λήξουν. Εμείς θα έχουμε ξεπληρώσει ό, τι μπορούσαμε. Αυτό που δεν μπορούσαμε να ξεπληρώσουμε, δεν θα το ξεπληρώσουμε. Το όλο ζήτημα σχετίζεται με το να κάνουμε την αποπληρωμή του χρέους να εξαρτάται από την πρόοδο στην πραγματική οικονομία».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βαρουφάκης λέει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να λάβει μονομερείς αποφάσεις και πως θα επιδιώξει το κλείσιμο μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας. Επίσης, λόγω των ευρέως διαδεδομένων αντιρρήσεων σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους, η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16η Φεβρουαρίου θα είναι άξια παρακολούθησης.
Σχέσεις με τη Ρωσία: Άλλη μια πηγή διαφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους;Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, ο ηγέτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει διοριστεί ως ο νέος Υπουργός Άμυνας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι απόψεις του για τη Ρωσία και την Κίνα θα ταιριάξουν με εκείνες των Ευρωπαίων ομολόγων του. Ο Καμμένος δήλωσε πρόσφατα σε μια διάσκεψη:
«Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν μας αποκλείει από το να διατηρούμε στενές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με άλλες χώρες, ιδίως εκείνες με τις οποίες έχουμε ιστορικούς δεσμούς, όπως η Ρωσία και η Κίνα [...] Το μέλλον της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο αν ακολουθηθεί ένας στρατηγικός προσανατολισμός για τη δημιουργία δεσμών με μερικές από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου και, επομένως, για την εύρεση νέων πηγών οικονομικής στήριξης. Μία από αυτές τις χώρες, εκτός από τη Ρωσία, είναι η Κίνα".
Πάνος Καμμένος: Ομιλία στο Συνέδριο της 30ης επετείου του Ινστιτούτου Schiller (Οκτώβριος 2014)
Γενικότερα, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι μια ακόμη πηγή διαφωνιών μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη Ρωσία και τις ανησυχίες του για την Ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση στην Ουκρανία. Δύο Έλληνες αξιωματούχοι είπαν στη Wall Street Journal ότι μια σκληρή ανακοίνωση σχετικά με τη Ρωσία που εξεδόθη από τους ηγέτες της ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας, δεν είχε τη συγκατάθεση του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού. Ένα όχι και τόσο ελπιδοφόρο ξεκίνημα και οι εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να εκθέσει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Τί μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση;Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν απίστευτα γρήγορες. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ (το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»). Σε αντάλλαγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μακριά από τα θέματα που ο κυβερνητικός του εταίρος βλέπει ως αμφιλεγόμενα, όπως ο διαχωρισμός μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Κράτους και η συμφωνία μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια.
Η πιθανή επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του σημερινού Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, ως τον υποψήφιο της νέας κυβέρνησης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επίσης ένα σημάδι της επιθυμίας να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα. Προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι απίθανο να δούμε μεγάλη αντίσταση από την αντιπολίτευση. Σαφώς, ο Τσίπρας φαίνεται πρόθυμος να θυσιάσει την (σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική) θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν θα καθυστερήσει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πάρα πολύ καιρό. Επιπλέον, ο Τσίπρας θα έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να διορίσει τον νέο Έλληνα Επίτροπο που θα αντικαταστήσει τον Αβραμόπουλο. Μ’ ένα σμπάρο, δυό τρυγόνια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη δράση για την οικονομία. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ότι το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί θα είναι ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 Ευρώ το μήνα, το οποίο θα ακολουθήσει ένα μέτρο που θα αφορά τη διευκόλυνση του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου