GuidePedia

0


Τη γύμνια και το αδιέξοδό της θα αποκαλύψει η Τουρκία του φασίζοντος καθεστώτος του υπερφίαλου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της «ορντινάτσας» του που ακούει στο όνομα Αχμέτ Νταβούτογλου και παίζει τον ρόλο του πρωθυπουργού, εάν δεν τολμήσουν να αρθρώσουν λέξη σε βάρος όσων διαδραματίζονται στις σχέσεις του καθεστώτος του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αίγυπτο με τη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται, ότι συνήθως οι Τούρκοι «βγάζουν γλώσσα» δυσανάλογη του μεγέθους τους, σε οτιδήποτε δεν τους αρέσει, απειλώντας εκβιάζοντας κ.λπ. Θεωρητικά, εάν θέλουν να είναι «συνεπείς» με την τακτική τους, θα πρέπει να αντιδράσουν στη συμφωνία σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος με τη γαλλική αμυντική βιομηχανία…
Αυτό θα έπρεπε να γίνει απειλώντας τους Γάλλους ότι δεν θα επιλέξουν το σύστημα SAMP/T (Eurosam), που ανέπτυξαν μαζί με τους Ιταλούς, αφού όπως διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα που ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν την αρχική τους απόφαση για την προμήθεια – συμπαραγωγή του κινεζικού HQ-9 (FD-2000) έχουν στραφεί προς την ευρωπαϊκή λύση. Μόνο που ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατάρχης Σίσι, έγινε δεκτός και στη Ρώμη μετά βαΐων και κλάδων…

Όπως λοιπόν μεταδίδεται από πολλαπλά μέσα ενημέρωσης, συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας – Αιγύπτου αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας θα επισημοποιηθεί η συμφωνία ναυπήγησης, για λογαριασμό της Αιγύπτου, τεσσάρων κορβετών κλάσης «Gowind» που η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει με τα γαλλικά κρατικά ναυπηγεία DCNS, αλλά και συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αιγυπτιακών Mirage 2000 προφανώς στο επίπεδο Mirage 2000-5. Που άραγε θα αναπτυχθούν επιχειρησιακά οι κορβέτες αυτές αν όχι στην ανατολική Μεσόγειο; Εάν μάλιστα προχωρήσει η συμφωνία Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας, με την πρώτη να δηλώνει έτοιμη να απορροφήσει όσο αέριο μπορούν να εξάγουν οι Κύπριοι, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη.
Οι Τούρκοι δείχνουν να «καταπίνουν» την πολιτική των Γάλλων, αφού δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την υποστήριξή τους στο φλέγον για τη χώρα τους θέμα της Συρίας, όπου Παρίσι και Άγκυρα δείχνουν να έχουν βρει κοινό τόπο, με άξονα πάντα την επιθυμία απομάκρυνσης του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.
Υπενθυμίζεται, ότι η γαλλική ενεργειακή Total συμμετέχει στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας αναλάβει την τις έρευνες σε σημαντικά «οικόπεδα». Η συνεννόηση με την Άγκυρα στο θέμα της Συρίας δεν δείχνει – ακόμα τουλάχιστον – να επηρεάζει τις σχέσεις Παρισιού – Λευκωσίας


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top