ΑΠΕ, REUTERS, AFP
Ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα (αριστερά) και του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. «Δεν επιτρέπω σε κανένα να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι», είπε ο Βούτσιτς όταν ο Ράμα μίλησε για «ανεξάρτητο Κόσοβο».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σε κλίμα εμφανούς έντασης κύλησε η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης Αλβανού ηγέτη στη Σερβία εδώ και 68 χρόνια. Παρά τη δυσφορία του Βελιγραδίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα επρόκειτο σήμερα να επισκεφθεί το Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας, όπου κατοικεί αλβανική μειονότητα.
«Εχουμε δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις σχετικά με το Κόσοβο αλλά η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει. Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε ο Εντι Ράμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Δεν περίμενα μία τέτοια προβοκάτσια από τον κ. Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει μ’ αυτό, το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι, απάντησε, σε έντονο ύφος, ο Σέρβος πρωθυπουργός. Ακολούθησε διευκρινιστική τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, που άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα, αφού ο Ράμα επανέλαβε τη θέση του για το Κόσοβο, συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να αποδεχθεί αυτό που αποδέχθηκαν δεκάδες χώρες, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, ξαναπήρε τον λόγο και μίλησε για «κατάχρηση της φιλοξενίας» από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και τον χαρακτήρα του φιλοξενούμενου».
Η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί για τις 22 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε μετά την «ουρανοκατέβατη» σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» που εμφανίστηκε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν Βελιγραδίου στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των δύο χωρών στις 14 Οκτωβρίου. Σέρβοι παίκτες άρπαξαν τη σημαία, που κρεμόταν από τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο, Αλβανοί παίκτες προσπάθησαν να τους την αποσπάσουν, κόσμος από τις κερκίδες μπήκε στο γήπεδο και επιτέθηκε σε μέλη της αλβανικής ομάδας, η οποία φυγαδεύτηκε άρον άρον. Στο περιστατικό αυτό οι σερβικές αρχές είχαν ανακρίνει τον αδελφό του Εντι Ράμα, ο οποίος παρακολουθούσε τον αγώνα, κίνηση που δεν οδήγησε μεν στον εντοπισμό των δραστών αλλά δηλητηρίασε ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Η υπέρβαση των διαφορών Σερβίας - Αλβανίας έχει τεθεί από την Ε.Ε. ως προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών. Στις χθεσινές συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση των πολιτών των δύο χωρών με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής ταυτότητας. Σε οικονομικό επίπεδο συμφωνήθηκε η κοινή προσέγγιση διεθνών ταμείων για την υλοποίηση έργων υποδομής, με κυριότερο τη σιδηροδρομική σύνδεση του Βελιγραδίου με το Δυρράχιο και τα Τίρανα.
Κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών που θα ασχολείται με το μέλλον των δύο λαών και όχι με το παρελθόν.
Το πόσο δύσκολο είναι αυτό φάνηκε ευθύς αμέσως, με τους διαξιφισμούς για το Κόσοβο, ενώ η σημερινή ημέρα δεν θα είναι ευκολότερη. Ο Ράμα επρόκειτο να επισκεφθεί την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ζουν 60.000 Αλβανοί, οι οποίοι του ετοιμάζουν θριαμβευτική υποδοχή. Στο Πρέσεβο, που γειτονεύει με το Κόσοβο, εκδηλώθηκε το 2001 σύντομη ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον σερβικό στρατό και σε αυτονομιστές προσκείμενους στον απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου, UCK.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου