GuidePedia

0

Από τα μέσα Ιουνίου η τιμή του πετρελαίου Brent έχει πέσει κατά 25%, φτάνοντας από τα 115 δολάρια το βαρέλι στα 87. Υπολογίζεται δε ότι οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του 2015. Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν υποχρεώσει διάφορες επενδυτικές τράπεζες να κρατήσουν χαμηλή την προοπτική της τιμής του πετρελαίου για το άμεσο μέλλον.
ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: «Lower Oil Prices Carry Geopolitical Consequences» (Χαμηλότερες τιμές πετρελαίου συνεπάγονται γεωπολιτικές συνέπειες)
ΠΗΓΗ: STRATFOR, 3 Νοεμβρίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Τα αποθέματα πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλά πάντως, καθώς η παραγωγή του έχει αυξηθεί στη Βόρεια Αμερική και οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η στασιμότητα της ευρωπαϊκής, θα περιορίσουν την ζήτηση. Οι λόγοι αυτοί θα κρατήσουν χαμηλά την τιμή του πετρελαίου.
Το πετρέλαιο αποτελεί το σημαντικότερο από γεωπολιτική άποψη αγαθό και οι σημαντικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Χώρες που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας έχουν προσαρμοστεί σε μια αγορά όπου το βαρέλι, από τις αρχές του 2011, κυμαίνεται στα 100 δολάρια, την ώρα που προσπαθούν, παράλληλα, να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα προσφέρει ανακούφιση στις χώρες αυτές.

Από την άλλη πλευρά όμως οι χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, που έχουν συνηθίσει να κερδίζουν πολλά από τις υψηλές τιμές, οι οποίες στηρίζουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Στη Λιβύη η παραγωγή έχει αγγίξει τα 900.000 βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία, έχουν επίσης αυξήσει την παραγωγή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν φτάσει στο απόγειο της παραγωγής τους. Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες ανάγκες για το 2014, υπολογίζεται να αυξηθούν κατά 700.000 βαρέλια.
Για το 2015 η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, τα μόνα κράτη μέλη που μπορούν να μειώσουν ηθελημένα την παραγωγή τους, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Κανένα άλλο κράτος μέλος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να περιορίσει την παραγωγή του. Η Λιβύη, η Αλγερία, το Ιράκ, το Ιράν, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα, χρειάζονται να συνεχίσουν την παραγωγή πετρελαίου στο μάξιμουμ για να χρηματοδοτήσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία, ακόμα κι αν ήθελε να περικόψει την παραγωγή της, απλώς θα έχανε απλώς μερίδιο της αγοράς, αφού οι εν δυνάμει πελάτες της θα μπορούσαν να αγοράσουν φτηνό πετρέλαιο από άλλες πηγές. Αυτή τη φορά, όσο και να περικόψει την παραγωγή της, η Σαουδική Αραβία δεν είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στις τιμές.
Μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές, περιορίζοντας την παραγωγή τους. Ωστόσο, ακόμα και με τιμή πώλησης στα 80-85 δολάρια το βαρέλι, τα αμερικανικά κοιτάσματα είναι κερδοφόρα, άρα δεν συντρέχει λόγος περικοπής της παραγωγής.
Όσον αφορά τη ζήτηση, η χειραγώγηση της αγοράς είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Η κατανάλωση πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική πέφτει συνεχώς από το 2005 και μετά. Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας εκτοπίζουν το πετρέλαιο, σιγά-σιγά. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, η οποία όμως δοκιμάζεται από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράδειγμα η Γαλλία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μηδενικός.
Την ίδια ώρα η κινεζική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται, μετά το 2008. Η πτώση στην αγορά ακινήτων και τις συναφείς επιχειρήσεις, αποτελεί τη βασική αιτία. Εάν δε, ο τομέας αυτός της κινεζικής οικονομίας καταρρεύσει, θα θέσει το σύνολο της οικονομίας σε μια επικίνδυνη περιδίνηση, περιορίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου.
Ακόμα και αν μια τέτοια κατάρρευση δεν συμβεί, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προφανώς θα απαντήσει με δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, η επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, με βραδύτερο ρυθμό. Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα παραμείνει σχετικά υψηλή, παρόλα αυτά, αλλά χαμηλότερη από πριν.
Η ζήτηση πετρελαίου στον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει στα σημερινά περίπου επίπεδα, αλλά και πάλι λόγω της αύξησης της παραγωγής θα κρατήσει τις διεθνείς τιμές κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, εκτός αν η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ μεταβάλουν στάση.

Κατά συνέπεια, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ετήσια σύνοδος του ΟΠΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου. Αν δεν υπάρξει στροφή στην πολιτική του οργανισμού, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει χαμηλή, με τις ανάλογες γεωπολιτικές συνέπειες για τις χώρες παραγωγούς και για τις χώρες καταναλωτές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top