ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στην έκκληση του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν προς την Άγκυρα να αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» από την περιοχή ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, η απάντηση της τουρκικής πλευράς διατυπώθηκε με ερώτημα: «Κι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό τι θα γίνει με το φυσικό αέριο;» Γι αυτό και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησε εν εκτάσει το θέμα ο κ. Μπάιντεν, επέμεινε στη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής Ε/Κ και Τ/Κ, η οποία να λειτουργεί είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.
Είναι προφανές πως το θέμα των προκλήσεων δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα, με τον Ερντογάν συζητήθηκε επιδερμικά ενώ η προσοχή των Αμερικανών ήταν στραμμένη στην προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκία να συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη. Ενημέρωσε, ωστόσο, τηλεφωνικώς το βράδυ της Κυριακής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρισκόταν στο Άμπου Ντάμπι, για τα όσα συζήτησε στην Τουρκία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως θα θέσει στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου. Τούτο θα γίνει κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου. Όπως υποστήριξε ο Τούρκος Πρωθπουργός, «οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί» και προειδοποίησε ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο». Αρκούντως αποκαλυπτικός των όσων διαδραματίσθηκαν με τις επαφές Μπάιντεν με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, είναι ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Ο τελευταίος ενημερώθηκε, όπως είναι γνωστό από τον Ερντογάν, στο περιθώριο γάμου, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Έρογλου είπε πως η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από την ΑΟΖ και «εμείς συμφωνούμε με την Άγκυρα για τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί». Ο Έρογλου ανέφερε πως ο Τούρκος Πρόεδρος τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «η Ουάσινγκτον θα παροτρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επιστρέψει στις συνομιλίες και ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι να γίνει διάλογος με αποτελέσματα το συντομότερο».
Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιορκατζίογλου για επαφές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην επίσκεψη που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος θα συνοδεύεται από τον «υπουργό εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί και τον «υπουργό οικονομικών» Ζερέν Μουνγκάν.
ΔΥΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ
ΔΥΟ ημερομηνίες συζητούν Μόσχα και Λευκωσία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Ρώσοι προτείνουν ημερομηνία αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ή το τρίτο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Όλα τα εξαρτηθούν από το χρόνο που θα υποβληθεί ο Πρόεδρος σε εγχείριση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα επισήμως η απάντηση στον Άιντα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί θα συσκεφθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για να διαμορφώσει την τελική θέση έναντι της φόρμουλας Άιντα. Αργά το απόγευμα ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του μεταφέρει την απάντηση του στη φόρμουλα. Αύριο ο κ. Άιντα θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ενώ στο πρόγραμμα του αυτή τη φορά έχει συμπεριλάβει διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών, ενώ στα κατεχόμενα θα συναντηθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί Μισιέλ Μποναρντό, όταν του υποδείχθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει, όπως έγινε γνωστό και μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απορρίψει την πρόταση, ο κ. Μποναρντό επεσήμανε πως η πρόταση «έχει απορριφθεί δημόσια αλλά κανένας δεν κάθισε να του δώσει (στον κ. Άιντα) εξηγήσεις (για αυτό), και αυτό είναι που θα επιδιώξει».
Χθες μετά την άφιξη του αναμενόταν να συναντηθεί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) στην Αγία Νάπα, όπου η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου φιλοξενεί από τις 21 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου τις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ. Κατά την παραμονή του στο νησί, θα έχει συναντήσεις και με τους δυο διαπραγματευτές, με Πρέσβεις, θα συναντηθεί με ακαδημαϊκούς και θα έχει δείπνο με τη Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Κοινωνικού Φύλου. Την Παρασκευή το πρωί ο Νορβηγός διπλωμάτης, θα συμμετάσχει σε συνέδριο του Κυπριακού Κέντρου του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Οσλο για την Ειρήνη (PRIO) με θέμα “Η διαμάχη στην Ευρώπη – Η Ευρώπη σε διαμάχη” (“Conflict in Europe – Europe in Conflict”) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από το νησί.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή του ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ώστε να επιστρέψουν σε μία περισσότερο εποικοδομητική τροχιά στις υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού και να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για αναζήτηση αμοιβαίως επωφελών λύσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δήλωση του σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Μπάιντεν επεσήμανε πως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ως επίσης, όπως ανέφερε και για τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου