GuidePedia

1
Ως προστάτη του λατρευτικού συγκροτήματος του Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ -και κατ’ επέκταση του Ισλάμ- εμφάνισε χθες τον εαυτό του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο στο Αλγέρι, στο οποίο χαρακτήρισε τη «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» κατά του τεμένους «επίθεση κατά της ίδιας της Τουρκίας».

Ως προστάτη του λατρευτικού συγκροτήματος του Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ -και κατ’ επέκταση του Ισλάμ- εμφάνισε χθες τον εαυτό του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο στο Αλγέρι, στο οποίο χαρακτήρισε τη «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» κατά του τεμένους «επίθεση κατά της ίδιας της Τουρκίας».
Σε ρόλο κατήγορου του Ισραήλ και προστάτη των Παλαιστινίων εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η αμφισβήτηση του καθεστώτος των ιερών χώρων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της χώρας του.

Μιλώντας σε φόρουμ Τούρκων και Αλγερινών επιχειρηματιών, στο Αλγέρι, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος έναντι των «προκλήσεων» του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της «δίκαιης υπόθεσης» των Παλαιστινίων. «Η βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσά ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Τουρκίας και της Αλγερίας, γιατί το Αλ Ακσά ανήκει σε όλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Τρίτος ιερότερος χώρος, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου, το Αλ Ακσά βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων που κλιμακώνονται επικίνδυνα, από τον περασμένο Ιούλιο, στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης των πολιτικών του στη Μέση Ανατολή –πολιτικών που υφίστανται δριμεία κριτική από την τουρκική αντιπολίτευση– ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα προβλήματα της Αιγύπτου, της Λιβύης, του Ιράκ και της Συρίας, όπως και εκείνο της Παλαιστίνης, πρέπει να αντιμετωπιστούν «ως ενιαίο σύνολο» από τα μουσουλμανικά κράτη, σε «αδελφική ατμόσφαιρα». Επί πρωθυπουργίας Ερντογάν, η Τουρκία υποστήριξε ενεργά την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και την ισλαμική αντιπολίτευση εναντίον του Μπασάρ Ασαντ στη Συρία, επιλογές που προκάλεσαν έντονες τριβές με χώρες της περιοχής.

Στην ίδια την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν την κατεδάφιση των οικιών δύο παλαιστινιακών οικογενειών, από τις οποίες προέρχονται οι Ιμπραχίμ αλ Ακάρι και Μοατάζ Χιτζάζι, δράστες δύο πρόσφατων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να κατεδαφιστούν και οι οικίες των οικογενειών από τις οποίες προέρχονται οι δράστες της φονικής επίθεσης, την περασμένη Τρίτη, σε συναγωγή της Δυτικής Ιερουσαλήμ, όπου πέντε Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε την «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί τις κατεδαφίσεις σπιτιών ως τιμωρητικό μέτρο.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει, εν τω μεταξύ, η απόφαση Ισραηλινού δημάρχου να απαγορεύσει τις προσλήψεις Αράβων Ισραηλινών σε δημόσια έργα που εκτελούνται στην πόλη του. Πρόκειται για τον Ιταμάρ Σιμονί, δήμαρχο της πόλης Ασκελον, κοντά στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος προτίθεται επίσης να θέσει υπό αστυνομική φρούρηση εργοτάξια στα οποία ήδη απασχολούνται Αραβες Ισραηλινοί.

Την πρωτοβουλία του δημάρχου καταδίκασε ο Νετανιάχου, αποδοκιμάζοντας τις «πολιτικές διακρίσεων σε βάρος Αράβων», οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% του ισραηλινού πληθυσμού. Εντολή δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης έδωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Επιτροπή του ΟΗΕ η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες για επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε τουλάχιστον έξι κτίρια του διεθνούς οργανισμού, στη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, το περασμένο καλοκαίρι. Τέλος, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν τέσσερις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων στη Μεσόγειο κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top