Μήνυμα Οτσαλάν προς την Αγκυρα
AFP, HURRIYET
Το ενδεχόμενο να στείλει δυνάμεις στη Συρία με στόχο (ή πρόσχημα) να προστατέψει τον εικονιζόμενο τάφο του Σουλεϊμάν Χαν, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοντά στο Χαλέπι, άφησε ανοιχτό η Αγκυρα, με δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Οζέλ.
Θύμα του πολέμου που άναψαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) κινδυνεύει να πέσει η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Αγκυρα και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Με χθεσινή δήλωσή του, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας θα τερματίσουν την εκεχειρία και θα αποσυρθούν από την ειρηνευτική διαδικασία, που άρχισε το 2012, αν η Αγκυρα εξακολουθήσει να παίζει τον ρόλο του παθητικού παρατηρητή και επιτρέψει την επαπειλούμενη σφαγή των Κούρδων από το ISIS στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπάνι, σε ελάχιστη απόσταση από τα τουρκικά σύνορα.
«Αν η επιχειρούμενη σφαγή ολοκληρωθεί, αυτό θα είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας», τονίζει ο Οτσαλάν σε δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από επιτροπή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή της νήσου Ιμραλί. «Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι δεν θέλουν να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και το ίδιο το ταξίδι του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσθέτει ο Κούρδος ηγέτης.
Περικυκλωμένη από τρεις πλευρές (ανατολικά, νότια και δυτικά) η πόλη Κομπάνι έχει πρακτικά ερημώσει από άμαχο πληθυσμό, καθώς περίπου 150.000 κάτοικοί της, κυρίως Κούρδοι, αναζήτησαν προστασία στο έδαφος της Τουρκίας. Την πόλη υπερασπίζονται μαχητές του κουρδικού κόμματος YPD, το οποίο συνδέεται στενά με το ΡΚΚ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –δίκτυο Σύρων αντικαθεστωτικών που εδρεύει στο Λονδίνο– οι δυνάμεις του ISIS, σε πείσμα των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από την αμερικανική αεροπορία, κατάφεραν να προωθηθούν ακόμη περισσότερο προς την Κομπάνι, την οποία πολιορκούν εδώ και δύο εβδομάδες. Μάχες διεξάγονταν χθες σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της πόλης και το ενδεχόμενο άλωσής της εμφανιζόταν ισχυρό.
Την ίδια ώρα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφιζε κυβερνητική πρόταση που δίνει το «πράσινο φως» για επεμβάσεις χερσαίων δυνάμεων εντός της Συρίας ή και του Ιράκ εναντίον του ISIS. Πολιτικοί αναλυτές διατυπώνουν ωστόσο ανησυχίες για το ενδεχόμενο η δράση της Τουρκίας να περιπλέξει την κρίση, καθώς, πέραν του ISIS, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει στοχοποιήσει και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.
Τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ
Σκεπτικισμό προκαλούν και οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Νετσντέτ Οζέλ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες «να βρεθούν ακαριαία στο πλευρό» των Τούρκων στρατιωτών που φρουρούν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το εν λόγω ιστορικό μνημείο βρίσκεται εντός συριακού εδάφους, στην επαρχία του Χαλεπίου και θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει συνθήκης του 1921.
Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή εντοπίζεται ένα από τα βασικά μέτωπα του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στο καθεστώς Ασαντ και αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζονται από την Αγκυρα. Στα τέλη Μαρτίου του 2014, είχε δημοσιοποιηθεί στο YouTube ηχητικό ντοκουμέντο μυστικής σύσκεψης, όπου ο τότε ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να μεταφέρει γνώμη του Ερντογάν, ότι η προάσπιση του ιστορικού μνημείου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου