Η Τουρκία έχει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα με στόχο να φτιάξει ατομική βόμβα. Η είδηση δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ ,η οποία γράφει ότι αυτή είναι η αιτία που οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν υποκλοπές στην Τουρκία!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας η Τουρκία έχει πάρει από το Πακιστάν όλα τα σχέδια για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Χανς Ρούλε ο οποίος την περίοδο 1982-1988 εργαζόταν στο Τμήμα Σχεδιασμού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Αμύνης. Σύμφωνα με όσα γράφει “η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND για να μπορέσει να υποκλέψει συνομιλίες στην Τουρκία, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων δικαιολογιών, τους ακραίους ισλαμιστές που μέσω Τουρκίας πάνε στο Ιράκ και Συρία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τους Κούρδους αντάρτες. Υπάρχει μια ακόμη δικαιολογία πολύ σοβαρότερη και σχεδόν καθόλου γνωστή. Και αυτό είναι ότι ο Ερντογάν, επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”.
Το κείμενο του Ρούλε το οποίο αναδημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ -μετάφραση από τα tourkikanea.gr- αναφέρει:
“Οι προκλήσεις του ατομικού προγράμματος του Ιράν και της Β. Κορέας γίνονται ειδήσεις. Αλλά οι μυστικές προσπάθειες της Τουρκίας σχετικά με τα ατομικά όπλα δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί . Κι όμως οι υπηρεσίες πληροφοριών των δυτικών χωρών έχουν την ίδια άποψη για αυτό το θέμα”.
Στο κείμενο αναφέρεται πως η Τουρκία έχει ως μοντέλο το Ιράν και γράφει πως “η Τεχεράνη κάτω από το πρόγραμμα ατομικής ενέργειας για πολιτική χρήση, στοχεύει στο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και η Τουρκία εφαρμόζει την στρατηγική του Ιράν. Η Τουρκία ως δικαιολογία για την εφαρμογή του πυρηνικού της προγράμματος, προβάλλει τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας”. Στο κείμενο υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες για πυρηνικούς σταθμούς με Ρωσία, Ιαπωνία και Γαλλία.
Στο κείμενο στην Ντι Βελτ αναφέρεται πως στις συμφωνίες που έκανε η Τουρκία με αυτές τις χώρες απέφυγε να δεσμευτεί σχετικά με την προμήθεια ποσοτήτων ουρανίου όπως και για την εξαγορά των αποβλήτων. Στο κείμενο αναφέρεται πως στις συμφωνίες αυτές που έγιναν με την Τουρκία δεν τέθηκαν αυτά τα θέματα και αυτό το σχολιάζει ως εξής : “Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει στα χέρια της αυτό το κομμάτι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα”. Το κείμενο γράφει πως ενώ τα πυρηνικά απόβλητα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει η ίδια τις ράβδους καυσίμων. Ο Ρούλε στο άρθρο του σχολιάζει αυτή την κατάσταση λέγοντας πως “η Τουρκία επιθυμεί να κατασκευάσει βόμβα πλουτωνίου”. Ο Ρούλε γράφει πως η δήλωση “θέλουμε να γνωρίσουμε τα πυρηνικά” που έκανε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ σχετικά με τα κενά στις συμφωνίες της Τουρκίας, ήταν μια δήλωση για να αντιπαρέλθει το θέμα αυτό.
Το άρθρο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της BND, μετά από εντολή του Ερντογάν το 2010 στήθηκε εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και ότι η Τουρκία ήδη διαθέτει μεγάλη ποσότητα από μηχανές φυγοκέντρησης που φέρεται να έχει προμηθευτεί από το Πακιστάν.
Στο κείμενο αναγράφεται πως “οι Τούρκοι μετείχαν στην μεταφορά χιλιάδων μηχανών φυγοκέντρησης από τον Πακιστανό Αμπντούλ Καντίρ Χαν προς Λιβύη, Ιράν και Βόρεια Κορέα. Όλα τα ηλεκτρονικά τεμάχια στις εγκαταστάσεις του Πακιστάν είχαν μεταφερθεί εκεί από Τουρκία. Ο Χαν είχε θελήσει να κρύψει στην Τουρκία όλες τις λαθραίες μηχανές φυγοκέντρησης που κατείχε. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναβάζ Σερίφ είχε προτείνει το 1988 έναν συνεταιρισμό στο θέμα των πυρηνικών εργασιών¨.
Η είδηση αναφέρει πως μια ακόμη αιτία που δείχνει πως η Τουρκία θέλει να παραγάγει πυρηνικά όπλα, είναι οι εξελίξεις στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Αναφέρει πως η Τουρκία που παλιότερα δοκίμαζε πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ακολούθως δοκίμασε πυραύλους μέσου βεληνεκούς και το 2015 ετοιμάζεται να δοκιμάσει πύραυλο με βεληνεκές 2.500 χλμ.
Ο Ρούλε στο άρθρο του απευθύνεται στους Γερμανούς πολιτικούς και γράφει : “Εάν μια χώρα-εταίρος της Γερμανίας επιθυμεί καθαρά να αποκτήσει πυρηνική δύναμη, πρέπει η Γερμανία αυτό να το λάβει υπόψη της και να αντιδράσει. Είναι γνωστό πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνική ισχύ. Πυρηνική ισχύ αναπτύσσει και το Ιράν. Η κατάσταση αυτή για τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που θέλει την χώρα του υπερδύναμη, δεν αφήνει άλλη επιλογή παρά τον εξοπλισμό με πυρηνικά. Διαφορετικά η Τουρκία στην περιοχή θα παραμείνει δεύτερη δύναμη και αυτό είναι κάτι που δεν ευχαριστεί καθόλου τον Ερντογάν”.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου