Πως οι Σλάβοι των Σκοπίων, προσπαθούν να ενσπείρουν σε όλες τις μειονότητες τη «μακεδονική» ταυτότητα.
Ενώ η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στην πολιτική των καθημερινών σφαγών από το ‘Ισλαμικό Κράτος’, όπως και στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ με τη Γάζα, η κρίση που εκτυλίσσεται στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή- επίσημα- στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.
Επί πολλά χρόνια το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, έχει βιώσει εθνοτικές εντάσεις που απειλούν το μέλλον της εύθραυστης πολυεθνικής κατάστασης, ωστόσο η ελίτ των Σκοπίων έχει καταφέρει να πείσει τον εαυτό της, καθώς και τον σλαβικό λαό, όπως και ένα μέρος της δυτικής διπλωματίας, ότι το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι τα εμπόδια που παρουσιάζει η Ελλάδα.
Οι νέες εθνοτικές εντάσεις που ακολούθησαν την ισόβια ποινή των έξι Αλβανών στην υπόθεση «Μόνστερ» (του 2012) δείχνουν ότι μετά από 13 χρόνια από τη Συμφωνία της Οχρίδας για ισότητα των μειονοτήτων, οι Αλβανοί εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις από τους κρατικούς θεσμούς, όπου κυριαρχούν οι Σλάβοι, όπως στους τομείς της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι αντιδράσεις, μάλιστα, που παρατηρήθηκαν στα Σκόπια με διαδηλώσεις και στη συνέχεια στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και σε αλβανικές κοινότητες στο εξωτερικό για τη διόρθωση των δικαστικών αποφάσεων κατά των Αλβανών στην υπόθεση Μόνστερ, δείχνουν ότι η εθνική συμφιλίωση στη χώρα είναι ένα έργο ημιτελές.
Οι αιτίες των εθνοτικών συγκρούσεων, έφεραν τη συμφωνία της Οχρίδας το 2001, αλλά αυτές δεν έχουν εξαλειφθεί και αποτελούν την πιο επικίνδυνη πηγή κρίσης με την άδικη μεταχείριση που γίνεται προς τους Αλβανούς και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα στη χώρα και όχι η εμπόδιση της ολοκλήρωσής της από την Ελλάδα.
Στο ‘Μακεδονικό’, για τη διευθέτηση της απογοήτευσης με την Ελλάδα στην αποτυχία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η σλαβική ελίτ, σχεδιάζει η ίδια μια κρίση ταυτότητας, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς» στους Αλβανούς.
Οι σλάβοι πολιτικοί των Σκοπίων, προσπαθούν να αποκλείσουν την εθνική ταυτότητα των Αλβανών και των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων – μη Σλάβων, και να δημιουργήσουν μια ενιαία εθνική ταυτότητα τη «μακεδονική».
Το σλαβικό πολιτικό κόμμα VMRO από τη μία πλευρά συνεργάζεται με τα αλβανικά κόμματα, που είναι πάντα πρόθυμα να μοιρασθούν την πίτα της εξουσίας και από την άλλη προσπαθεί να εμφυσήσει τη μακεδονική ταυτότητα σε κάθε μη-Σλάβο.
Κύριος στόχος της σλαβικής ελίτ, είναι η αποκλειστική εφεύρεση της ‘μακεδονικής ταυτότητας’ σε όλον τον πληθυσμό και αυτό έγινε σαφές με την προώθηση του έργου «Σκόπια 2014» που προσπαθεί να μετατρέψει – αυτή η ελίτ- την πιο πολυεθνική πόλη των Βαλκανίων σε «μακεδονική» με μια παρέλαση από αγάλματα και μνημεία δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τους Αλβανούς. Μάλιστα, κατά της υποτιθέμενης σφυρηλάτησης της σχέσης μεταξύ της Αρχαίας Μακεδονίας με τους σημερινούς Σλάβους, οι Αλβανοί θα πρέπει να παραμένουν πιστοί σε αυτό το κράτος.
Ο αποκλεισμός της αλβανικής ταυτότητας και η αντιμετώπιση των Αλβανών με την εθνική στρατηγική της «πέμπτης Φάλαγγας» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, γράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Λάιμ’ των Σκοπίων, που υπογράφουν οι SHIRLEY Cloyes DioGuardi & ROLAND Gjoni.
The Hellenic Information Team
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δημοσίευση σχολίου