Το Κατάρ επισκέπτεται επισήμως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, αλλά και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Στο εμιράτο ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της χώρας αλ Θάνι με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις. Η επίσημη δικαιολογία για το ταξίδι του Ερντογάν είναι η υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών.
Των Μιχαήλ Βασιλείου και Παντελή Καρύκα
Η Τουρκία θέλει να αγοράσει 1,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Κατάρ. Ωστόσο η παρουσία του επικεφαλής της ΜΙΤ προδιαθέτει και για άλλου είδους επαφές. Ο Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά, είπε μόνο ότι συζητήθηκαν και τα φλέγοντα περιφερειακά ζητήματα.
Το ταξίδι του Τούρκου προέδρου όμως, συμπίπτει με την απέλαση μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο το Κατάρ, ερχόμενη σε μετωπική σύγκρουση με την Αίγυπτο, που αντιμετωπίζει παρόμοια στάση και από την πλευρά της Τουρκίας.
Για να εκδιώκονται μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σημαίνει πολύ απλά, ότι τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα για το Εμιράτο και τη δυνατότητά του να ασκήσει εξωτερική πολιτική κατά το δοκούν, έχοντας καταστρέψει σχεδόν πολυετείς ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή και θίγοντας ζωτικά συμφέροντα ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) έχει διχαστεί εξαιτίας των Καταριανών, με τις σχέσεις της πλειοψηφίας των υπολοίπων με το Κατάρ να έχουν λάβει ψυχροπολεμική τροπή. Δεν αποκλείεται, η «χειρονομία» του Κατάρ, να έγινε μετά από ευθεία απειλή από μέρους των ΗΠΑ για αποχώρηση των δυνάμεων από το έδαφός του, καθώς επίσης και του υπερσύγχρονου κέντρου διοίκησης και ελέγχου που διαθέτουν για την επιτήρηση ολόκληρης της περιοχής.
Κι όλα αυτά, παρά τα εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανατέθηκαν προσφάτως σε αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Όταν θίγονται γεωπολιτικές ισορροπίες που απειλούν να προκαλέσουν τεράστια ζημία στα συμφέροντα των ισχυρών, ούτε τέτοια ιλιγγιώδη ποσά μπορούν να εξασφαλίσουν την ανοχή…
Κατά συνέπεια, η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κατάρ, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «σύνοδος κορυφής» των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία αποτελεί μεγάλη απειλή για τις μοναρχίες του Κόλπου. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος της Τουρκίας την έχει καταστήσει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του…
Εάν συνυπολογιστεί ότι οι ΗΠΑ έδειχναν να στηρίζουν διακριτικά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φθάνοντας σε σημείο να καταστρέψουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, χώρα αποδέκτη κολοσσιαίας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, γίνεται εμφανές ότι έχουμε εισέλθει σε φάση προσαρμογής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου