Είναι κάποιες στιγμές στην πορεία κάθε Έθνους που μπορούν άνετα να χαρακτηρισθούν όχι ως κομβικές, αλλά τουλάχιστον χαρακτηριστικές της “δίψας” αυτού του Έθνους να ζήσει, να επιβιώσει μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Μία τέτοια ήταν και η προχθεσινή, όταν και με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από την αλβανική Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για την νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας μετά από μια μαραθώνια συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής περιόδου πριν την θερινή διακοπή της.
Από την αίθουσα απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση του Μπερίσα, ενώ παρόντες ήταν 90 βουλευτές εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν οι 88.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ανάπτυξη, ελληνικής καταγωγής, κ. Βαγγέλης Τάβος δήλωσε παρών.
Οι δύο αυτοί όμως βουλευτές δεν είναι οι μοναδικοί ελληνικής καταγωγής. Όπως μας ενημερώνει η ΣΦΕΒΑ, στο αλβανικό κοινοβούλιο υπάρχουν έξι Έλληνες. Οι οποίοι εάν είχαν την θέληση και τα... καρύδια θα μπορούσαν όχι μόνο να εμποδίσουν να περάσει το συγκεκριμένο εθνοκτόνο για τους βορειοηπειρώτες και την δυνατοτητά τους να έχουν πολιτική εκπροσώπηση στις περιοχές τους νομοσχέδιο, αλλά ακόμη και να “ρίξουν” την κυβέρνηση Ράμα.
Όπως σκωπτικά σχολιάσθηκε: Αν στους έξι ελληνικής καταγωγής βουλευτές ξυπνήσει μέσα τους το εθνικό φρόνιμα, το ελληνικό πνεύμα (αν έχουν τέτοιο) τότε ο Ράμα, παρά τους πέντε «μισθοφόρους» που μπόρεσε ν' αποσπάσει από την αντιπολίτευση, ο λόγος για τους τσάμηδες βουλευτές, θα το είχε πολύ δύσκολο να κάνει πράξη το ανορθόδοξο σχέδιό του.
Τι προβλέπει ουσιαστικά το νομοσχέδιο
Η διαμόρφωση του νέου χάρτη της Αλβανίας προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αφού αλλοιώνονται ολόκληρες περιοχές στις οποίες κατοικούν Έλληνες, όπως η Χιμάρα άλλα και επαρχίες του Βούρκου στις οποίες ενσωματώνονται αλβανικά χωριά. Στην ουσία δηλαδή με τον αλβανικό “Καλλικράτη” διασπώνται οι ελληνικές περιοχές και ενσωματώνονται σε αυτές αλβανικά χωριά, με προφανή σκοπό να μην μπορούν οι Έλληνες να διατηρούν την πολιτική τους δύναμη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Πνίγονται δηλαδή τα δικαιώματά τους για εκπροσώπηση, καθώς με “επιστημονικό τρόπο” γίνονται μειοψηφία στα εδάφη όπου είναι πλειοψηφία. Ειδικά για περιοχές όπως η Χιμάρα, όπου παρά την πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική περιοχή, αυτού του είδους οι αλλαγές κάνουν σίγουρο ότι ένα ζωντανό ελληνικό κύτταρο μετατρέπεται σε μία ακόμη πατρίδα.
Οι... μηδίσαντες!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό κείμενο και πάλι της ΣΦΕΒΑ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνον... σίγουρο δεν ήταν για τον Ράμα, τον Αλβανό πρωθυπουργό!
Ο πρωθυπουργός ένιωσε τον κίνδυνο του εσωτερικού σχίσματος και πανικόβλητος συγκέντρωσε την Κοινοβουλευτική ομάδα. Κατόρθωσε να «βάλει στο μαντρί» τους ανυπόταχτους και να πείσει όλους τους σοσιαλιστές βουλευτές πως από την έγκριση ή όχι του νομοσχεδίου εξαρτάται το κύρος και η υπόληψη του κόμματος και της κυβέρνησης και απείλησε με διαγραφή τον κάθε «εξεγερμένο». Αναφερόμενοι στον αλβανικό τύπο, ο αλβανός πρωθυπουργός διεξήγαγε, την προηγούμενη μέρα, διαπραγματεύσεις και με τον σοσιαλιστή βουλευτή και Πρόεδρο της Ομόνοιας για το Παράρτημα των Τιράνων, Ανδρέα Μάρτο, για να τον πείσει να ψηφίσει υπέρ, στέλνοντας σ' αυτόν τον βουλευτή Γραμόζ Ρούτσι, , τον υπουργό Μπλέντι Τσούτσι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και ο ίδιος ο Ράμα. Τελικά τον έπεισαν, παρά κάποια δήλωση που είχε κάνει πως θα καταψήφιζε. Θετική ήταν και η ψήφος του Αγγελή, της Τζουβάνη (Παπαθανάση) και Χύσι. Ο κ. Ράμα άθελά του ή αναφερόμενος σε μια πραγματικότητα, σε κάποια στιγμή της ομιλίας του ανάφερε πως στη Χιμάρα υπάρχουν μειονοτικοί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, πράγμα που το διάψευσε στην δεύτερη ρητορεία του, τονίζοντας πως οι Χιμαριώτες είναι Λιάπηδες και πως αυτός είναι με καταγωγή από τη Χιμάρα και είναι πιο Αλβανός από τους Αλβανούς...
Από πλευράς Ελλάδας η απόλυτη σιωπή!
Μία τόσο σημαντική εξέλιξη, σε οιοδήποτε σοβαρό κράτος θα προκαλούσε κάποια αντίδραση. Μέχρις στιγμής όμως που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν υπάρχει καμία.
Ακόμη και (νέο) μέλος της κυβέρνησης, σε σημαντική θέση, που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε συνεχώς σε εκδηλώσεις βορειοηπειρωτών και ήταν λαλίστατο, αυτές τις ημέρες προτιμά να ασχολείται με το μείζον θέμα της... Χαρούλας Αλεξίου και να μην κάνει το παραμικρό σχόλιο σχετικά με τις κοσμογονικές αυτές αλλαγές στα εδάφη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.
Αλλά συνηθισμένοι είμαστε και απ' αυτά!
Η μοναδική αντίδραση μέχρις στιγμής ήταν το ψήφισμα το οποίο δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, και το οποίο πραγματικά βάζει το θέμα στις διαστάσεις που θα έπρεπε να έχει στην χώρα μας.
Σας το παραθέτουμε:
Εμείς οι Αντιπρόσωποι του Γ΄ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, συνελθόντες στην πόλη των Ιωαννίνων, από 24-27 Ιουλίου 2014, κι αφού ακούσαμε εισηγήσεις σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ
Καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας, η οποία πρόσφατα έγινε δεκτή ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστεί στα πλαίσια των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, τις Διεθνείς και Διμερείς συνθήκες για την προστασία των μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:
1. να σταματήσει την προσπάθεια για τη νέα διοικητική διαίρεση, που σκοπό έχει τη δημογραφική αλλοίωση περιοχών με αμιγή Ελληνικό πληθυσμό στις παραδοσιακές περιοχές και όπου αλλού διαβιεί σημαντικός αριθμός του πληθυσμού μας.
2. να εφαρμόσει τις διατάξεις της σύμβασης πλαισίου και το σύμφωνο σταθερότητας, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της μειονότητας, τα οποία έχει επικυρώσει και υπογράψει η Αλβανία.
3. Να θεσπίσει το Νόμο Παιδείας και Γλώσσας, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από χρόνια.
4. Να επιστρέψει τις περιουσίες στους δικαιούχους, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και στις Κοινότητες της Ελληνικής Μειονότητας.
5. Να αναβαθμίσει την Επιτροπή Μειονοτήτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή των ανωτέρω αιτημάτων και σε ένα λογικά εύλογο χρονικό διάστημα να παρακολουθήσει για την εφαρμογή του, άλλως να εμποδίσει την περαιτέρω προοπτική της Αλβανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε επίσης την Ελληνική Κυβέρνηση να ενδιαφερθεί με περισσότερο ζήλο για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου μας.
Χαιρετίζουμε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία της χώρας προς όφελος του Αλβανικού Λαού.
Ταυτόχρονα ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθήσει και επιμείνει στην εφαρμογή των συνθηκών που εξασφαλίζουν το δικαίωμα της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Βέβαια πολύ φοβάμαι ότι δίχως ουσιαστική πολιτική βαρύτητα πίσω από τον συλλογό τους, οι Ηπειρώτες δεν έχουν και πολλούς τρόπους να πείσουν είτε την ελληνική κυβέρνηση, είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν ο,τιδήποτε από αυτά που τους ζητούν!
πηγή
Δημοσίευση σχολίου