GuidePedia

0

Ο νέος κύκλος βίας στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζεται, παρά την έκκληση του προέδρου Ομπάμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων. Κατά κάποιο τρόπο ο νέος πόλεμος αποτελεί συνέχεια των πολλών και αιματηρών συγκρούσεων από το 1948. Ωστόσο υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά.

Του Jonathan Schanzer

ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ο αντίπαλος του Ισραήλ (η Χαμάς) παραμένει αόρατος για τη Δύση. Πότε είδατε για τελευταία φορά έναν μαχητή της Χαμάς στις τηλεοράσεις σας; Στοιχηματίζω, ποτέ. Η Χαμάς δεν επιτρέπει την παρουσία διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Δεν αναρτά βίντεο στο YouTube.
Όλα δείχνουν σαν το Ισραήλ να πλήττει, στα τυφλά, την πυκνοκατοικημένη Γάζα, χωρίς να υπάρχει στρατιωτικός στόχος στο στόχαστρό του. Η Δύση βλέπει μόνο τα καταστροφικά αποτελέσματα των μαχών στη Γάζα, αλλά ποτέ τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές. Οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν από τη Γάζα δεν προσπαθούν ιδιαίτερα να τα εξηγήσουν, άλλωστε.
Η νέα πολιτική στη Μέση Ανατολή αποτρέπει την κατάπαυση του πυρός. Αν και φαίνεται ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην πραγματικότητα είναι και πόλεμος μεταξύ Αιγύπτου με την Τουρκία και το Κατάρ. Η Αίγυπτος έχει τους Αδερφούς Μουσουλμάνους. Μέρος δε της «αδελφότητας» είναι και η Χαμάς. Η Τουρκία και το Κατάρ αποτελούν τους τελευταίους προμαχώνες υποστήριξης της «αδελφότητας», μετά την κατάρρευση του κινήματος και την Αραβική Άνοιξη.
Οι δύο αυτοί δρώντες μάχονται σκληρά για τους όρους της συνθήκης κατάπαυσης του πυρός. Η Τουρκία και το Κατάρ επιθυμούν ευνοϊκούς για τη Χαμάς όρους και η Αίγυπτος, η οποία συνορεύει με τη Γάζα, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Όσο διαρκεί αυτή η διαμάχη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αδιέξοδο και όλο και περισσότερο αίμα θα χύνεται.

Οι ρουκέτες της Χαμάς είναι ιρανικές. Οι μεγάλου βεληνεκούς Μ302 και Μ75 δόθηκαν στη Χαμάς από το Ιράν. Η ίδια η Χαμάς έχει, χάρη στο Ιράν, τις δικές της δυνατότητες κατασκευής ρουκετών. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τα είπε όλα, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τις κυρώσεις στο Ιράν επί τεχνικών θεμάτων και έτσι το Ιράν μπορεί να εφοδιάζει με όπλα και τεχνογνωσία τη Χαμάς.
Η Ουάσινγκτον βρίσκεται εν συγχύσει. Το Ιράν αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα για το πόσο η αμερικανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται εν συγχύσει. Η Συρία, η αποτυχία των συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστινίων, είναι άλλα παραδείγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει αγκιστρωθεί στο θέμα της Γάζας, επιχειρώντας να επιτύχει κατάπαυση του πυρός. Αντ’ αυτού όμως δημιούργησε μια διπλωματική καταιγίδα όταν, την περασμένη Κυριακή, υιοθέτησε το σχέδιο Τουρκίας-Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός. Με τον τρόπο αυτό όμως το μόνο που κατάφερε είναι να εξοργίσει την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλους.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος νικητής. Ο Αμπάς παραγκωνίστηκε από την αρχή. Ο ίδιος έστειλε την οικογένειά του στην Ιορδανία, πριν ξεσπάσουν ταραχές στη Δυτική Όχθη. Κάποιοι λένε ότι αδιαφορεί για τη Γάζα. Δεν είναι αλήθεια. Εξακολουθεί να αποτελεί τα μετριοπαθές παλαιστινιακό αντίβαρο στην εξτρεμιστική Χαμάς και η Δύση τον εκτιμά για αυτό. Οι Ισραηλινοί τον εκτιμούν λιγότερο, αλλά και για αυτούς αποτελεί την πρώτη τους επιλογή και ο ίδιος ο Αμπάς το γνωρίζει.
Ο Αμπάς επιθυμεί να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας που η Χαμάς απέκτησε με τη βία το 2007. Η επίθεση της Χαμάς ήταν πάντα στο μυαλό του Αμπάς. Ποτέ δεν την ξέχασε. Τώρα λοιπόν, πιθανόν να καρπωθεί οφέλη από την αποδυνάμωση της Χαμάς, που εκτελεί για λογαριασμό του το Ισραήλ. Αναλόγως του πως η κατάσταση θα εξελιχθεί μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και παράλληλα να οδηγήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τα «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα. Αυτό θα ήταν η απόλυτη επιτυχία για τον Αμπάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Καθυστέρησε τη χερσαία επιχείρηση πολλές φορές πριν τελικά υποκύψει, βλάπτοντας τον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο ίδιος πρέπει να αισθάνεται, ωστόσο, δικαιωμένος. Κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης οι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει 32 τούνελ, τα οποία εισέρχονται εντός του ισραηλινού εδάφους. Στόχος της Χαμάς ήταν να εκτοξεύσει μια συντονισμένη χερσαία επίθεση, παράλληλα με τον πόλεμο ρουκετών. Η ισραηλινή επιχείρηση, ανεξάρτητα του πόσο κοστίζει στο Ισραήλ, απέτρεψε μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Ο πόλεμος του 2006 με τη Χεζμπολάχ ήταν πικρό χάπι γα το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν ήταν προετοιμασμένες για χερσαίες επιχειρήσεις και έτσι απέτυχαν. Σήμερα δεν είναι το ίδιο όμως. Η επιχείρηση «Protective Edge» αποδεικνύει, ότι το Ισραήλ νικά στο πεδίο της μάχης. Η ισραηλινή τεχνολογία συνεισφέρει στο αποτέλεσμα και μέσω των συστημάτων Iron Dome και Trophy, κάνει τη διαφορά.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top