GuidePedia

0

Γιατί η Χαμάς ξεκίνησε έναν πόλεμο στον οποίο οι πιθανότητές να νικήσει είναι τόσες όσες και αυτές της μύγας έναντι του ελέφαντα; Εδώ και χρόνια η τακτική της Χαμάς και της Χεζμπολάχ βασίζεται στο δόγμα της μη νίκης του αντιπάλου.
Του Akiva Eldar
 http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Βάσει του δόγματος αυτού η Χαμάς φροντίζει να διατηρεί μια σχετική στρατιωτική ικανότητα, ώστε να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και να μην επιτρέπει στον Ισραήλ να κερδίσει μια αποφασιστική νίκη. Με άλλα λόγια η ηγεσία της οργάνωσης θα πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε να είναι σίγουρη, ότι η Χαμάς θα έχει ρίξει και την τελευταία ρουκέτα της πριν συνομολογηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αν δε το Ισραήλ αποφασίσει να εισβάλει στη Γάζα, η Χαμάς θα υποχρεώσει τους Ισραηλινούς να εμπλακούν σε σκληρές οδομαχίες, σε μια απίστευτα πυκνοκατοικημένη περιοχή, ώστε να έχει τον πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ που επιθυμεί. Εξάλλου, η οργάνωση μπορεί να είναι σίγουρη, ότι και η φωτογραφία μόνο της κηδείας ενός Ισραηλινού στρατιώτη θα αξίζει περισσότερες από χίλιες λέξεις περί «νίκης».

Το αποτέλεσμα της ασύμμετρης αυτής σύγκρουσης μεταξύ μιας οργάνωσης που δεν έχει τίποτα να χάσει και των απελπισμένων της Γάζας, εναντίον μιας χώρας που δεν μπορεί να αντέξει απώλειες. Έτσι η λογική της Χαμάς μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:
Κάθε ρουκέτα της Χαμάς που πλήττει τη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, υποβιβάζει τη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση. Κάθε φωτογραφία των Ισραηλινών πολιτών που τρέχουν στα καταφύγια αποδεικνύει, για τη Χαμάς, την αναποτελεσματικότητα του τέταρτου ισχυρότερου στρατού του κόσμου παγκοσμίως. Κάθε φορά που ένα ισραηλινό βλήμα σκοτώνει ένα παιδί στη Γάζα, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, λαμβάνουν το όνομα του «μάρτυρα» στις παλαιστινιακές περιοχές και ορκίζονται να εκδικηθούν.
Οι σκληρές εικόνες από τη Γάζα – αληθινές ή όχι – αποδυναμώνουν την ισραηλινή προπαγάνδα, αποτρέποντας την υποστηρίξει ότι το Ισραήλ νικά. Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται από τις εικόνες που περιέγραψε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για τον τρόμο, υπό το καθεστώς του οποίου ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της πατρίδας του, με τις σειρήνες να ηχούν συνεχώς δαιμονισμένα και τα παιδιά να ζουν στα καταφύγια.
Χάρη στην ισχυρή του αντιβαλλιστική άμυνα και το σύστημα Iron Dome, το Ισραήλ δεν έχει υποστεί ανθρώπινες απώλειες. Έτσι κανείς δεν δίνει σημασία στα λόγια του Ισραηλινού πρέσβη, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά έχει να επιδείξει πάνω από 160 νεκρούς και πάνω από 1000 τραυματίες.
Οι ηγέτες του κόσμου γνωρίζουν επίσης, ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μερικό αποκλεισμό της Γάζας. Οι αναφορές περί νεκρών, τραυματιών και καταστροφών στη Γάζα, αποτρέπει το Ισραήλ να πανηγυρίσει την αλλαγή στάσης της Αιγύπτου έναντι της Χαμάς. Η ηγεσία της Αιγύπτου, υπό την πίεση της κοινής γνώμης είναι υποχρεωμένη να θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την αιματοχυσία και του ζητά να σταματήσει τις επιχειρήσεις. Τεράστια πίεση ασκείται και στο άκρως φιλικό προς το Ισραήλ, καθεστώς της Ιορδανίας.

Η Χαμάς επίσης προκαλεί σοβαρή οικονομική αιμορραγία στο Ισραήλ, το οποίο υποχρεώνεται να κινητοποιεί, κάθε τόσο, την στρατιωτική του μηχανή. Παράλληλα όμως χάνει και τουρισμό και τα από αυτόν έσοδα. Έτσι, φαίνεται ότι το Ισραήλ, για μια ακόμα φορά, πέφτει στην παγίδα της Χαμάς και επιτρέπει στην σύγκρουση να διαιωνίζεται.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top