GuidePedia

0

Η Μέρκελ θα αποφασίσει για τη σύνθετη ονομασία αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Στην προ βέτου (Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι) εποχή θέλει να γυρίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα των Σκοπίων. Τα όσα εξελίχθηκαν στην ετήσια συνάντηση ηγετών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβινκ της Κροατίας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχει «καταπιεί» τη στρατηγική τότε νίκη του Κώστα Καραμανλή, αλλά σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα ώστε να ανοίξει την... κερκόπορτα στην ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της FYROM. Στη συνάντηση των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, στην οποία ήταν επίσημη καλεσμένη, η κυρία Μέρκελ σε δηλώσεις της χαρακτήρισε βάρος (!) το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και εξίσωσε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα με τα Σκόπια αναφέροντας: «Μπορούμε με κάποιον τρόπο να επιλύσουμε το ζήτημα. Εχω ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση αυτή και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του ονόματος, όμως μερικές φορές πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να επινοηθεί».

Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική συνεργασία προς επίλυση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβιβασμούς».
«Στη Γερμανία λέμε “ένας συμβιβασμός γίνεται όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξίσου δυσαρεστημένοι”. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς. Οταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα Σκόπια, μια και θεωρούν ότι διασφάλισαν τόσο το όνομα της «Μακεδονίας» για το κράτος τους όσο και το... πράσινο φως για την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περίεργες δηλώσεις της Ανγκελας Μέρκελ είναι σαν να μην έφτασαν ποτέ στην Αθήνα, από την οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα όσα είπε στο Ντουμπρόβινκ η Γερμανίδα καγκελάριος, που φαίνεται ότι δεν αρκείται στην οικονομική επικυριαρχία της στα της Ελλάδας αλλά θέλει να επιβάλλει και την εξωτερική πολιτική της.

Νίκος Ελευθερόγλου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top