
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Μια διέξοδος από την κρίση στην Ουκρανία, ίσως τώρα μπορεί να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα . Οι διαπραγματεύσεις, που προωθούνται από τους Γερμανούς, έχουν την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων .
Σκοπός τους είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, από όλες τις πλευρές , το μέλλον της χώρας μέσω συνταγματικών ρυθμίσεων , και η εκλογή του νέου προέδρου της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου, αναφέρει η εφημερίδα theguardian.com στην ηλεκτρονική μορφή της, σε βαρυσήμαντο άρθρο του πρώην βρετανού Πρεσβευτή στην Μόσχα Tony Brenton .
Υπάρχουν όμως ακόμα όλες οι «ευνοϊκές συνθήκες» για να πάνε τα «πράγματα στραβά» τονίζει ο Brenton . Στα ανατολικά της Ουκρανίας οι ρώσοι αντιφρονούντες δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και φαίνονται ανένδοτοι, με την πόλωση να συνεχίζεται αμείωτη . Αλλά τα πράγματα τώρα φαίνονται οριακά πιο αισιόδοξα από ό, τι ήταν κατά την «δύσμοιρη συμφωνία της Γενεύης», πριν από ένα μήνα .
Πρώτον , εάν οι Ρώσοι πάρουν αυτό που θέλουν αυτή τη φορά , θα επανέλθουν την επόμενη φορά με «πολλά περισσότερα» . Δεν μπορούμε να αφήσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας να μείνει ατιμώρητη , αναφέρει ο πρώην βρετανός Πρέσβης . Δεύτερον , τι δουλειά έχει η Ρωσία στην Ουκρανία και πώς μπορεί να «κυβερνήσει» την χώρα αυτή ούτως ή άλλως;
Ο κόσμος έχει προχωρήσει πέρα από αυτό το σημείο όπου τα μεγάλα κράτη μπορούν να πουν στα μικρά κράτη τι πρέπει να κάνουν.
«Φοβάμαι ότι η απάντησή μου σε αυτά τα επιχειρήματα πρέπει να είναι δυσάρεστη. Πράγματι , σύμφωνα με τους κανόνες του παγκόσμιου συστήματος, οι «δράστες» θα πρέπει τιμωρούνται και τα μικρά κράτη δεν θα πρέπει να «δορυφοποιούνται» γύρω από μεγαλύτερα κράτη . Αλλά οι βασικοί κανόνες του «παγκόσμιου πολιτικού παιχνιδιού» που φανταζόμαστε ότι διαβιούμε από το 1991, αποτελούσε πάντα μια ψευδαίσθηση , η οποία τώρα απλά ξεθωριάζει . Ήταν μια μεγάλη ψευδαίσθηση , διότι οι παγκόσμιοι κανόνες, που ενώ αξιοθαύμαστα ορίζονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , στην πραγματικότητα ερμηνεύονται και εφαρμόζονται από οικονομικά και στρατιωτικά κυρίαρχα δυτικά κράτη έως τώρα» .
«Όταν η Δύση είδε την ανάγκη το έπραξε, όπως η κατ 'εξαίρεση επέμβαση σε Ιράκ, Κοσσυφοπέδιο , Ισραήλ . Αυτή η ψευδαίσθηση αυτή πλέον ξεθωριάζει , βέβαια , η δυτική κυριαρχία βρίσκεται επίσης σε φάση «ξεθωριάσματος» . Στο ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Ασία πριν από δύο εβδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος είδε έναν κύκλο χωρών συμμάχων, οι οποίες τον έπεισαν με τις διαβεβαιώσεις τους, περί υποστήριξης του στις σχέσεις του στην Κίνα . Η Ουκρανία , όμως ίσως είναι η πρώτη πραγματική κρίση της νέας τάξης πραγμάτων , έχοντας να κάνουμε με μια νέα πλήρη ανεξαρτητοποίηση και αποστασιοποίησης της Ρωσίας, καθώς επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι και άλλες « ανερχόμενες δυνάμεις » , ενώ θα μπορούσαν και αναμένονταν να αποδοκιμάσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας , στην πραγματικότητα αυτές ήταν πολύ προσεκτικές και υπεροπτικές .
Μέσα από την κρίση αυτή οι ΗΠΑ έχουν χρεώσει στην Ρωσία μια ιδιότυπη συμπεριφορά του 19ου αιώνα . Αυτό, σύμφωνα με κορυφαίο ρώσο σχολιαστή υποδηλώνει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για τον κόσμο, να μάθει εκ νέου τις διπλωματικές «διαδικασίες» της περιόδου εκείνης .
Είχε δίκιο . Δεν είμαστε πλέον σε έναν κόσμο όπου η Δύση μπορεί απλά να επιβάλει την άποψή της .
«Το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ουκρανία , αλλά και για εμάς , θα ήταν μια συμφωνία με τη Ρωσία για να αποσυρθούν όλες οι μεγάλες δυνάμεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου , δίνοντας χώρο στην χώρα να στραφεί σε μια οικονομική και πολιτική επιτυχία , η οποία στη συνέχεια θα αποτελεί παράδειγμα και για την ίδια την Ρωσία .
Και φοβάμαι ότι πρόκειται και πρέπει να «συγκρατήσουμε» τον εαυτό μας για περισσότερες τέτοιου είδους συναλλαγές στο μέλλον» .(theguardian.com)
Tony Brenton is a former British diplomat who served as ambassador to Russia from 2004-2008
Σχόλιο: Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, σήμερα 20 Μαίου 2014 , «η Ρωσία δεν έχει λάβει την υποχρέωση να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας , και ως εκ τούτου δεν μπορεί και δεν προτίθεται να δώσει οποιεσδήποτε εγγυήσεις επι αυτού..»
Την ίδια στιγμή , ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «οι δυτικές χώρες πρέπει να δώσουν μια σειρά από εγγυήσεις, ιδιαίτερα , όσο αφορά την μη επέμβαση τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας , και ότι δεν θα επιδιώξουν καθοιονδήποτε τρόπο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ . Ωστόσο , σύμφωνα με τον πρωθυπουργό , οι Ουκρανοί θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατά κύριο λόγο από το Κίεβο , να συμμετάσχουν σε έναν κοινό διάλογο . (lenta.ru)
πηγή
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.