Μέγιστο διπλωματικό «πονοκέφαλο» προκάλεσε στο Ισραήλ, πριν από ένα μήνα, η έλευση ρωσικού πολεμικού πλοίου που ζήτησε να ελλιμενιστεί στη Χάιφα. Για την υπόθεση κινητοποιήθηκαν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ο υπουργός Άμυνας και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας – αντικατασκοπείας…
Η τελική απάντηση ήταν αρνητική, με τους Ισραηλινούς να έχουν απόλυτη συναίσθηση, πως οποιαδήποτε απόφαση λάμβαναν, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, εν μέσω της κάθετης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αφού το δίλημμα απλά δεν είχε ασφαλή λύση…
Το Ισραήλ είχε ήδη μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ που είναι ακόμα και σήμερα εμφανώς ενοχλημένες από την ουδετερότητα και τους χαμηλούς τόνους των Ισραηλινών σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, προφανώς για να προστατεύσει την προσέγγιση που έχει σημειωθεί με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια. Οι δηλώσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας, ήταν στο κλίμα «δεν ανακατευόμαστε εκεί που δεν μας σπέρνουν»…
Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί τις ΗΠΑ, αφού η σχέση αυτή έχει αντίκτυπο στην ανατολική Μεσόγειο και τα θέματά της… Οι Ισραηλινοί όμως φοβούνταν και ενδεχόμενη απόπειρα κατασκοπείας από την πλευρά του ρωσικού πολεμικού πλοίου. Είναι προφανές, ότι οι Ρώσοι δεν εξεπλάγησαν με την αρνητική απάντηση, ενώ η υποψία ότι προκάλεσε το ζήτημα επίτηδες δεν μπορεί να απορριφθεί εύκολα…
Για τη Μόσχα, η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ είναι αυτονόητα θελκτική και για έναν ακόμα λόγο. Διότι παριστάνοντας τους ενοχλημένους, έχουν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους στη διμερή σχέση, με δεδομένη τη βούληση του Ισραήλ να τη διατηρήσει και να την αναπτύξει!
Έχει ενδιαφέρον, διότι οι Ισραηλινοί ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τέτοιες τακτικές, οπότε πλέον βρίσκουν τον… μάστορά τους! Οι εξελίξεις στην περιοχή, στην παρούσα μεταβατική περίοδο, θα είναι συναρπαστικές. Αρκεί να μην εκτραπούν…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου