Ο Ράιν Κρόκερ δεν είναι ένας τυχαίος συνταξιούχος Αμερικανός διπλωμάτης. Έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών ως πρέσβης στο Λίβανο, στο Κουβέιτ, στην Συρία, στο Πακιστάν, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, γνωρίζει όσο κανείς άλλος από τους νυν φωστήρες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσωπα και καταστάσεις στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.
Του Παντελή Καρύκα
Αυτός λοιπόν ο πολύπειρος διπλωμάτης, μιλώντας, την 1η Μαΐου, στην Ουάσινγκτον, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για τον πόλεμο της Συρίας, είπε το αυτονόητο, αυτό που οι κεφαλές της αμερικανικής διπλωματίας, με πρώτο τον Τζον Κέρι, αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι δηλαδή η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία δεν θα επιφέρει θετικότερο αποτέλεσμα και ότι η κυβέρνηση Ομπάμα οφείλει να επικεντρωθεί στη μετά Άσαντ εποχή, αλλά όχι στο μη αλαουιτικό μέλλον της αραβικής αυτής χώρας.
«Θα διαπράξουμε θανάσιμο σφάλμα αν η πολιτική μας φέρει σουνίτη διάδοχο στη Δαμασκό», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας των άστοχων, όπως αποδείχτηκε, αμερικανικών επεμβάσεων στον Λίβανο και το Ιράκ, Κρόκερ. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις ΗΠΑ ότι μια σουνιτική κυβέρνηση θα είναι καλύτερη αυτής του Άσαντ και το πιθανότερο είναι μια τέτοια κυβέρνηση να κυριαρχείται από τους ‘χειρότερους των χειρότερων‘, όπως είπε χαρακτηριστικά, φανατικούς ισλαμιστές.
Οι ΗΠΑ, κατά τον Κρόκερ, πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση των γειτονικών της Συρίας κρατών, την προστασία των Σύριων προσφύγων και στον επηρεασμό της κυρίαρχης, στην Συρία, αλαουιτικής μειοψηφίας, ώστε, μόνη της, εν καιρώ, να απομακρύνει τον Άσαντ.
Αυτή η «μετά Άσαντ αλλά όχι μετά αλαουιτική πολιτική», όπως είπε μπορεί να απομακρύνει, εκ των έσω την Συρία, από τους τώρα υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, το Ιράν και κυρίως τη Ρωσία. Ο Κρόκερ είπε επίσης ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με εξωτερική υποστήριξη. Θα συνεχιστεί για καιρό, μέχρι να υπάρξει εξάντληση.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, μέχρι τώρα 140.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Συρία και τουλάχιστον άλλα 9,3 εκατ. χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Επ’ αυτού, κάλεσε το καθεστώς Άσαντ να επιτρέψει την παροχή της βοήθειας αυτής, βάσει και σχετικής απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, την οποία όμως το συριακό καθεστώς ποτέ δεν εφάρμοσε.
«Η συριακή κρίση μοιάζει με μεγάλη πυρκαγιά. Μια παράλογη δική μας επέμβαση δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, θα την κάνει χειρότερη». Επανέλαβε ο Κρόκερ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι όσοι υποστηρίζουν την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, υποτιμούν το γεγονός ότι η αλεβιτική κοινότητα, αλλά και άλλες μειονότητες της χώρας, είναι προετοιμασμένες να δώσουν αγώνα ζωής η θανάτου.
Αναφέρθηκε στην σφαγή στην Χάμα, το 1982, όταν ο Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρας του νυν προέδρου, είχε επιτεθεί στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που κρατούσε την πόλη, με αποτέλεσμα στις τότε συγκρούσεις να σκοτωθούν 15.000 άνθρωποι. «Το καθεστώς Άσαντ προετοιμάζεται εδώ και τρεις δεκαετίας γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα», είπε. «Γνώριζε ότι η μέρα της αναμέτρησης θα έρθει. Οι Αμερικανοί ελάχιστα θυμόμαστε τη Χάμα. Κανένας όμως σουνίτης ή αλαουίτης δεν πρόκειται να την ξεχάσει», κατέληξε.
Παρά την αντίδραση των σουνιτών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, ή η Τουρκία, που επιδιώκουν την ενεργή αμερικανική εμπλοκή στην Συρία, η αμερικανική κοινή γνώμη δείχνει απέχθεια ακόμα και στο ενδεχόμενο περιορισμένης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή. Οι στενοί δεσμοί της συριακής αντιπολίτευσης με την αλ Κάιντα έχουν κάνει τους Αμερικανούς διστακτικούς ως προς τη σκοπιμότητα της απομάκρυνσης ενός καθεστώτος, έστω και σαν το καθεστώς Άσαντ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου