Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Η απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, αντιδρώντας στη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Fatah και Hamas πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμφωνία αποζημίωσης Τουρκίας – Ισραήλ για την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όπου ισραηλινοί κομάντος είχαν σκοτώσει εννέα Τούρκους ακτιβιστές που πήγαιναν βοήθεια στην Γάζα.Μια εξέλιξη που μπορεί να έχει συνέπειες στις γενικότερες τουρκο-ισραλινές σχέσεις - που ενδιαφέρουν την περιοχή τη Αν Μεσογείου.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές της 30ης Μαρτίου,''Μια συμφωνία αποζημίωσης με το Ισραήλ πάνω από την επιδρομή Mavi Marmara είναι πιθανό να υπογραφεί μετά τις 30 Μαρτίου τοπικές εκλογές'' είχε πει ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Αρίντς. Ωστόσο τώρα τα πράγματα αλλάζουν καθώς η Αγκυρα είναι υπέρμαχος της ενοποίησης των οργανώσεων , ενώ το Ισραήλ θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.<<Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ, επιδιώκει την καταστροφή μας και λαμβάνει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων. Το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την ειρήνη>>είπε ο Nizar Amer, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Άγκυρα, στο Αλ-Monitor.
Το πως θα κινηθεί ο κ. Ερντογαν από δω και πέρα είναι άγνωστο - άλλωστε έχει και εκλογές μπροστά του για την Προεδρία.Το πιο βασικό είναι ότι έχει χάσει την ''εικόνα'' του στην δύση, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι- και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ - .έχουν απογοητευθεί έντονα από τις συμπεριφορές του ( θέματα διαφθοράς, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά δίκτυα κλπ) . Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει επίσης πολύ καλά πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επενδύσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μέση Ανατολή.Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν μπορεί ακόμα να μην είναι πρόθυμος να ομαλοποιήσει επίσημα τις σχέσεις με το Ισραήλ πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο χωρίς να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Απ' την άλλη η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Ηurriyet Daily News (HDN) αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου (Netanyanu) είναι αυτός που καθυστερεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποζημίωσης με την Τουρκία.Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και το κείμενο έχει υποβληθεί για την έγκριση στους πρωθυπουργους της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα;, ο κ. κ. Νετανιάχου είναι αυτός που έχει αποφεύγει την επικύρωση της συμφωνίας για τουλάχιστον δύο μήνες.
Διπλωματικές πηγές φέρεται να δήλωσαν στην Hürriyet Daily News ότι η διστακτικότητα Νετανιάχου οφείλεται σε ενδο-ισραηλινές πολιτικές ανησυχίες, λόγω της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους, η οποία ανεστάλη πρόσφατα μετά από Φατάχ και Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία ενότητας, σύμφωνα με τις πηγές.
Η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν ξεκίνησαν συνομιλίες αποζημίωση των θυμάτων Mavi Marmara μετά την συγνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργου Νετανιάχου - που προκλήθηκε με ''πίεση΄΄ του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα.Η διαδικασία ομαλοποίησης δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί λόγω των διαφορών σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και του νομικού ορισμού της ρύθμισης. Διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος. Η διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ σχετικά με το ποσό των χρημάτων που ήταν αρκετά υψηλό, αλλά τα μέρη περιόρισαν τις προσδοκίες τους για να βρουν μια μέση σημείο σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή μια συμφωνία. Κατά τις πληροφορίες νερό στο κρασί έβαλε πιο πολύ η Άγκυρα για να εκμεταλλευτεί πολιτικά και διπλωματικά το ''συγνώμην'', αποδεχόμενη πολλές νομικές ρυθμίσεις που αποδυνάμωναν το είδος της αποζημίωσης (προσωπική - κρατική κλπ). Και ο κ. Νετανιάχου υποσχέθηκε τότε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου