Στην ίδρυση αμυντικού συμφώνου που θα αποτελείται από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council), δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Ομάν, με την προσθήκη της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου, φαίνεται πως θα προχωρήσουν οι Άραβες, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα και ιδιαίτερα την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Στόχος, σύμφωνα με τη μαροκινή εφημερίδα «Al Massae» που έφερε στο φως τα σχέδια, είναι να συγκεντρωθεί επιπρόσθετα των δυνάμεων των χωρών του Κόλπου, μια εντυπωσιακού μεγέθους δύναμη ισχύος 300.000 στρατιωτών από το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, χώρες οι οποίες σε αντάλλαγμα θα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.
Προβλήματα βέβαια υπάρχουν. Σύμφωνα βέβαια με τις τελευταίες πληροφορίες, ο διχασμός στους κόλπους του GCC με την απομόνωση του Κατάρ βαίνει προς διευθέτηση. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε, για παράδειγμα, ότι το Κατάρ δεν αναγνωρίζει το νέο καθεστώς της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.
Προφανώς, η σημασία αυτών των σχεδίων στο στρατιωτικό επίπεδο δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται για πλειάδα λόγων. Αναδεικνύουν όμως πέραν πάσης αμφιβολίας, την ανασφάλεια των ηγεσιών των χωρών της Μέσης Ανατολής στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το τέλος της αποκαλούμενης ως «μεταψυχροπολεμικής» περιόδου και τη σταδιακή διαμόρφωση νέων ισορροπιών (;) στο διεθνές σύστημα.
Εντύπωση προκαλεί, αν και είναι κατανοητό, η παντελής απουσία της Τουρκίας από τους σχεδιασμούς των Αράβων, κάτι που επισφραγίζει την αποτυχία των μεγαλοϊδεατισμών του Ερντογάν για την αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της χώρας του στις αραβικές υποθέσεις…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου