GuidePedia

0


Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας με θέμα την ουκρανική κρίση πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με δηλώσεις πηγής από την γαλλική προεδρία στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η συνάντηση έχει ήδη ξεκινήσει, αφού οι υπουργοί Τζον Κέρι, Σεργκέι Λαβρόφ, Ουίλιαμ Χέιγκ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Λοράν Φαμπιούς εθεάθησαν στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διευκόλυνση αν αυτή χρειαστεί μελών της διεθνούς κοινότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση,

«Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές του Γαλλικού πρακτορείου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι και συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο τέλος του γεύματος εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων της Ομάδας Διεθνούς Υποστήριξης στον Λίβανο ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν για έναν καφέ στην οροφή του προεδρικού μεγάρου με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινήσουν "απευθείας συνομιλίες" μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο που ο Λαβρόφ βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με σημαντικούς δυτικούς ομολόγους του.

Πούτιν: Η ένταση δεν πρέπει να επηρεσάσει την οικονομική συνεργασία

Στο μεταξύ, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συντονισμένη προσπάθεια ΗΠΑ-ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι δεν επιθυμεί η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους "παραδοσιακούς εταίρους" της Ρωσίας.

"Υπάρχει δεδομένη πολιτική ένταση, δεν πρέπει να επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική συνεργασία. Δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε την δύσκολη κατάσταση, έχουμε ανάγκη να συνεργασθούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους- υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα, φυσικά. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Dow Jones Newswires, ο Βλ. Πούτιν  τόνισε ότι το  χρέος της Ουκρανίας για το αέριο θα αυξηθεί κατά 440 εκατ. δολάρια στις 7 Μαρτίου, με το συνολικό ποσό του χρέους να διαμορφώνεται κοντά στα 2 δισ. δολάρια. Στο ίδιο πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλ. Μίλερ, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η Ουκρανία κατέβαλε σήμερα το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων για ρωσικό αέριο, αλλά τόνισε πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις παραδόσεις (αερίου) για τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε διαμηνύσει από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται πως η Ρωσία "δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία" στην Ουκρανία.

"Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία", είπε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις του, διότι πρόκειται για ομάδες "αυτοάμυνας" και "δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του και ότι εναπόκειται στις αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές.

Ωστόσο, αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επισημαίνουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αρνείται να παραστεί στη συνάντηση Ουκρανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας για την Κριμαία στο Παρίσι.

Οι δυτικές χώρες συζητούν πιθανή διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η οποία θα περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.




"Ανοιχτή" γραμμή Ομπάμα-Μέρκελ

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία με τον αμερικανό πρόεδρο και την γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκονται σε "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε σε απευθείας "διαπραγματεύσεις" με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο εν τω μέσω πάντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων για "σοβαρές συνέπειες" αν ο ρωσικός στρατός, "ξεφύγει" από την Κριμαία.

Ε.Ε: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει "αποκλιμάκωση" μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

"Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής", είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς "ομάδας επαφής" που θα απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Οι δηλώσεις Φαμπιούς έγιναν πριν από τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες στο περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Α. Γιατσενιούκ: Καταστροφική η ρωσική επίθεση για την οικονομία
Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας έχει "εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες" στην οικονομία της Ουκρανίας και η κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής εξαιτίας του γεγονότος ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας τελεί υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.

"Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Επιθυμούμε ειρηνική επίλυση της κρίσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έδωσε με τις δηλώσεις του το στίγμα της ουκρανικής πλευράς η οποία επιθυμεί ειρηνική επίλυση της κρίσης που ταλανίζει το Κίεβο.  Κατά την άφιξή του στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο με θέμα την κρίση, ο Αντρίι Ντεστσίτσια , είπε: "Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους", δήλωσε ο ίδιος.

Διπλωματικές πηγές στο Παρίσι δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ουκρανός ομόλογός του θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Καμία ωστόσο από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.  Παράλληλα, διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 15 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην Ουκρανία.  Η ίδια πηγή είπε ότι "15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, κάποιες ευρωπαϊκές και κάποιες της κεντρικής Ασίας, θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή" χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης της αποστολής και τον αριθμό των παρατηρητών που θα συμμετάσχουν.

"Ανακατάληψη" της Ντονέτσκ
Στο μεταξύ, η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αντικαθιστώντας τη ρωσική σημαία που κυμάτιζε από το Σάββατο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει το κτίριο που είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από φιλορώσους διαδηλωτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής αστυνομίας, η επιχείρηση της εκκένωσης ξεκίνησε όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι το κτίριο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Προσπάθειες για λύση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες , ενώ η πίεση αυξάνεται προς τη Ρωσία, προσέφεραν στον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους τους. Η ιδέα αυτής της δυνητικής λύσης στην κρίση «έπεσε» στο τραπέζι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με το ρώσο ομόλογό του, το περασμένο Σάββατο και αποκαλύφτηκε από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, η πρόταση Ομπάμα προς τον Πούτιν δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Τρίτη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος.



Ταύτιση Ομπάμα-Μέρκελ

Ο αμερικανός επίσημος σημείωσε τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία, είπε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.



Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία της 90λεπτης συνομιλίας μεταξύ του Ομπάμα και του Πούτιν το Σάββατο , ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα. Παράλληλη όμως με αυτό το άνοιγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είπε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ότι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε ο Ομπάμα. Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια διπλωματική λύση και ανέφερε «ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top