Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τη Δευτέρα ''επιθεώρησε σαν θριαμβευτής'' το φορτίο των δεκάδων πυραύλων που η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι το Ιράν επρόκειτο να παραδοσει στη Γάζα εαν δεν το κατελάμβανε το Ισραηλινό ναυτικό.
Ο Νετανιάχου κατηγορησε την διεθνή κοινότητα οτι αγνοούν το πρόβλημα με το Ιράν και με την κίνηση του αυτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί - κάποιοι θα έλεγαν απεγνωσμένα - να πείσει την Δύση να αλλάξει την στάση της στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν. Μέχρι στιγμής η διεθνής αντίδραση υπήρξε κάπως υποτονική, κατι που δείχνει την ανηφορική μάχη που εχει να αντιμετωπίσει ο Ισραηλινός ηγέτης.
Την Δευτέρα κατα την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις ρουκέτες να βρίσκονται πίσω του, δήλωσε μεταξύ άλλων οτι το Ιράν δεν εχει εγκαταλείψει την 'ενάσχοληση' του, όπως την αποκάλεσε, με την τρομοκρατία και τις συστηματικές προσπάθειες για την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη την Μέση Ανατολή τονίζοντας οτι το Ιράν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδειξε έκπληκτος με την στάση της Δύσης και δήλωσε οτι "Αυτο που ειναι καινούργιο δεν ειναι οι πράξεις του Ιράν αλλα η επιθυμία πολλών στη διεθνή κοινότητα να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο "
Οι σκληρές δηλώσεις του Νετανιάχου απειλούν να χειροτερέψουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Νετανιάχου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λευκό Οίκο.
Η εκπρόσωπος του State Department Jen Psaki δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την στήριξη του Ιράν σε μαχητές, αλλά ότι εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος.
Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε απειλή για την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους (επικαλούμενο τις ιρανικές δηλώσεις για την καταστροφή του Ισραήλ, την ανάπτυξη της πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την υποστήριξή του πρός εχθρικές μαχητικές ομάδες στα σύνορα του Ισραήλ). Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει προηγμένης τεχνολογίας όπλα.
Ο Νετανιάχου υπήρξε σφοδρός επικριτής των προσπαθειών των έξι παγκόσμιων δυνάμεων προς μια συμφωνίας με το Ιράν που θα περιορίσει ουσιαστικά και πάλι το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον τερματισμό διεθνών κυρώσεων.
Ο Νετανιάχου πιστέυει οτι μια ενδιάμεση συμφωνία δίνει στο Ιράν πάρα πολύ χώρο χωρίς μεγάλο αντάλλαγμα, και φοβάται οτι μια τελική συμφωνία θα αφήσει την Ισλαμική Δημοκρατία με ικανότητες να κατασκευάσει μια βόμβα.
Από την ναυτική επιδρομή της περασμένης Τετάρτης, ο Νετανιάχου έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τον κόσμο ότι η αποστολή αποκάλυψε το «πραγματικό πρόσωπο» του Ιράν.
Αφου ανακοινώθηκε η επιδρομή, ο Ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε την διαδρομή που θα είχαν πάρει τα όπλα - ξεκινώντας απο την Συρία, μετα το Ιράν και το Ιράκ πρίν καταλήξουν στο Σουδάν και μετα στην Γάζα - μαζι με κλίπ τον Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων να ανακαλύπτουν τις ρουκέτες στο πλοίο.
Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους καταδρομείς σαν ήρωες αφήνοντας να "διαρρεύσουν" κι άλλα βίντεο της αποστολής στο πλοίο. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξασφάλισε την εκδήλωση της Δευτέρας να την καλύψουν όλα τα ΜΜΕ οργανώνοντας και ειδική πτήση για το Ειλατ. Μετα την συνέντευξη τύπου ο Νετανιάχου ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την εκδήλωση.
Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τους πυραύλους και κατηγόρησε τον Νετανιάχου οτι προσπαθεί να "εκτροχιάσει" τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση. Στρατηγικά, δεν είναι σαφές πόσο σημαντικοί είναι οι πύραυλοι. Ενώ το Ισραήλ κατέλαβε συνολικά 40 πυραυλους, οι μαχητές στη Γάζα έχουν ήδη χιλιάδες τέτοια όπλα.
Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πυραυλοι τύπου M - 302 θα ήταν μια σημαντική αναβάθμιση, με μεγαλύτερη εμβέλεια (100 μίλια (160 χλμ. ) ), και θα έθεταν περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο.
Δεν ειναι σαφές το πώς οι πύραυλοι θα εισχωρούσαν στη Γάζα καθώς το παράκτιο έδαφος ειναι υπό ισραηλινό αποκλεισμό.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου