Νέα πρόκληση καταγράφεται από πλευράς Τούρκων σε βάρος της Ελλάδας και αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο Έβρος αντί των νησιών του Αιγαίου. Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί σε διάλεξη προς μικρότερα στελέχη και με αφορμή την παραλαβή και τη δοκιμή των πρώτων αμφίβιων γεφυρών Samur ανέφεραν πώς «ο Έβρος δεν είναι πλέον εμπόδιο για τον Τουρκικό Στρατό».
Οι συγκεκριμένες γέφυρες, έχουν παραγγελθεί 52 από τον Τουρκικό Στρατό, είναι αυτοκινούμενες και έχουν καθαρά επιθετικό χαρακτήρα.
Για πού αλλού θα μπορούσαν λοιπόν να τις κατασκευάσουν οι Τούρκοι; Για το Έβρο φυσικά προκειμένου να διασχίσουν το ποτάμι τα άρματα μάχης τους σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν μία επιχείρηση, σαν και αυτή που ονόμασαν «Βαριοπούλα» για να εισβάλουν από βόρεια.
Στο στόχαστρο του Τουρκικού Στρατού έχει μπει και η υδάτινη τάφρος που άρχισε να φτιάχνεται επί Αρχηγίας του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.
Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τουρκικό Τύπο αναφέρουν επίσης πώς οι Τούρκοι αξιωματικοί μίλησαν και για πέρασμα των τουρκικών αρμάτων μάχης από την ελληνική τάφρο με τη χρήση των Samur.
Από ελληνικής πλευράς πάντως επισημαίνεται πώς τόσο ο ποταμός Έβρος, όσο και η τάφρος, είναι εμπόδια που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν με τις γέφυρες που κατασκεύασαν οι Τούρκοι. Ιδίως όταν καραδοκούν και τα ελληνικά πυροβόλα.
Χαρακτήρισαν τα λεγόμενα των Τούρκων αξιωματικών «ψυχολογικές επιχειρήσεις» με στόχο την ανύψωση του ηθικού εντός του Στρατεύματος.
Οι αυτοκινούμενες επιθετικές αμφίβιες γέφυρες Samur είναι κατασκευής της τουρκικής εταιρείας FNSS, μετά από τεχνογνωσία που η εταιρεία έλαβε από την γερμανική General Dynamics European Land Combat Systems πρώην Eisenwerke Kaiserslautern.
Εμείς στην Ελλάδα δώσαμε δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα και δεν πήραμε απολύτως τίποτα από πλευράς τεχνογνωσίας για να μπορούμε να κάνουμε μία κατασκευή.
Οι συγκεκριμένες γέφυρες αποτελούν καθαρά επιθετικά όπλα αφού μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να γεφυρώσουν ένα ποταμό και να επιτρέψουν την μεταφορά από την μία όχθη στην άλλη τεθωρακισμένων οχημάτων όπως άρματα μάχης ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα πυροβόλα μέχρι συνολικού βάρους 70 τόνων έκαστο.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί 52 γέφυρες Samur που συγκροτούν 4 μονάδες των 12 γεφυρών με τέσσερα ακόμα συστήματα να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το συνολικό κόστος της παραγγελίας είναι 130,8 εκατ. δολάρια και το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Η κάθε γέφυρα έχει μήκος 12,5 μέτρα οπότε η κάθε μονάδα μπορεί να γεφυρώσει ποτάμι πλάτους 150 μέτρων.
Το όχημα μπορεί να κινηθεί σε οποιοδήποτε έδαφος και μέσα στο νερό κινείται με υδροπροωθητές οι οποίοι επιτρέπουν στο όχημα να κάνει πλήρη περιστροφή 360 μοιρών χωρίς δυσκολία.
Οι γέφυρες αυτές έχουν σχεδιαστεί για επιθετικές αποστολές καθότι είναι ταχείας αναπτύξεως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στον ποταμό Έβρο αφού κανένα άλλο ποτάμι στα σύνορα της Τουρκίας με άλλες χώρες δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν στο Samur να αξιοποιηθεί.
Όπως προκύπτει για άλλη μια φορά οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία να προκαλέσουν και να δείξουν πώς στόχος τους είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στο Έβρο, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου