GuidePedia

0

Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης, σε περιοχή που πιθανολογείται παρουσία μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου. Άλλωστε ονομάζεται και "λαδόξερα", λόγω της ελαιώδους ουσίας που αναβλύζει συχνά πέριξ της βραχονησίδας. Όμως εκτός από την πιθανή παρουσία κοιτασμάτων υδρογοναθράκων η Ζουράφα έχει πολύ μεγάλη σημασία για ακόμα ένα λόγο:

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί της βραχονησίδας επεκτείνει σημαντικά τα ελληνικά τα χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στον κρίσιμο χώρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη βραχονησίδα στην περίφημη λίστα των 130 "αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων" που είχε δώσει την δημοσιότητα το 1997 και με την οποία ουσιαστικά είχε έρθει στο προσκήνιο ο όρος "γκρίζες ζώνες". Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή είναι συχνές, και δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρενόχλησης (ριπές πυροβόλων όπλων για εκφοβισμό) μέχρι και σύλληψης ψαράδων από τους Τούρκους, όπως του πληρώματος της μηχανότρατας του Γ. Μόραλλη το 2009. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ήταν ακινητοποιημένο από το 2010, και αντικαταστάθηκε με σύγχρονο μόλις το Φεβρουάριο του 2013...

Ο φάρος που υπήρχε στη Ζουράφα γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (ενδεχομένως λόγω της κακοκαιρίας), πυροδοτώντας διάφορα σενάρια, δεδομένου και του τουρκικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Εν τέλει ο φάρος ανακατασκευάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και στις 19 Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ η επαναλειτουργία του.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top