Στα ψιλά των ειδήσεων πέρασαν στις αρχές του έτους οι δηλώσεις του επικεφαλής του επιχειρησιακού σκέλους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), στρατηγού Γιοάβ Χαρ-Ίβεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε (έκδοση της Yediot Ahronot στα εβραϊκά)…
Ο στρατηγός ανέφερε, ότι το ισραηλινό συμφέρον ταυτίζεται με την πολιτική λύση στον συριακό εμφύλιο, καθώς η αστάθεια εκεί αυξάνει τον δυνητικό κίνδυνο στα σύνορα και οδηγεί στην παγίωση της παρουσίας των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων που διεξάγουν «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο), η δύναμη των οποίων ανέρχεται στους 20.000 μαχητές.
Κι εδώ έρχεται το πιο ενδιαφέρον σημείο: «Τη στιγμή που θα τελειώσει η ενασχόλησή τους με τον Άσαντ, είμαστε οι επόμενοι στη γραμμή. Δεν έρχονται μόνο για να πολεμήσουν στη Συρία, Έχουν ένα όραμα, έχουν μια στρατηγική… Έχουν έρθει εδώ για να μείνουν. Δεν επιθυμώ να προκαλέσω φόβο, αλλά βρίσκονται ήδη στο νότιο Γκολάν, στην περιοχή Ντάραα, κάτι που βαθύτατα ενοχλεί εμάς, τους Αμερικανούς και τους Ιορδανούς».
Τέλος, ο στρατηγός ανέφερε, ότι οι εξτρεμιστές έχουν ήδη καταλάβει αποθήκες οπλισμού του συριακού Στρατού και σε περίπτωση που η τάση στην κατεύθυνση της αστάθειας συνεχιστεί, είναι πιθανό να βάλουν στο χέρι πυραύλους εδάφους-εδάφους. «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο»…
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία διαρρέουν πληροφορίες, ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η σιιτική ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, εργάζεται για να εγκαθιδρύσει την παρουσία της στα Υψώματα του Γκολάν από την πλευρά των συριακών συνόρων και για τον λόγο αυτό στην περιοχή κινείται μεγάλος αριθμός πρακτόρων της.
Για να το πετύχει επιτίθεται στους σουνίτες εξτρεμιστές, ώστε εάν κατορθώσει να ελέγξει την περιοχή, θεωρητικά να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει στους Ισραηλινούς και αυτό το μέτωπο…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίσημη πολιτική του Ισραήλ απέναντι στο ζήτημα της Συρίας, αφού το μέγα ερώτημα είναι εάν όντως υπάρχει. Όντας έχοντας να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου όλα τα σενάρια έχουν τα θετικά και τα αρνητικά, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν τηρώντας ασυνήθιστα χαμηλό προφίλ.
Στη συνέχεια φάνηκε να στρέφονται υπέρ της ανατροπής του Άσαντ, ενώ πλέον που οι σχέσεις με τους Ρώσους έχουν προχωρήσει, ενώ και οι ισορροπίες στο έδαφος έχουν μεταβληθεί, αναγνωρίζουν απειλή από τους σουνίτες εξτρεμιστές τρομοκράτες, ενώ ανησυχούν και για τη Χεζμπολάχ. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη θέση τους επακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα… Ίσως να αντανακλά τη δυσχέρεια και των ιδίων να καταλήξουν…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου