Πολύ περίεργες εξελίξεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο θέμα της μέσω διαπραγματεύσεων διευθέτησης του συριακού εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους.
Το πρώτο περίεργο συμβάν ήταν η άτακτη υποχώρηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έστειλε πρόσκληση στους Ιρανούς να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, υποκύπτοντας σε τελεσίγραφο που του είχαν βάλει νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας (SNC: Syrian National Coalition), ότι εάν δεν αποσυρθεί η πρόσκληση δεν πρόκειται να προσέλθουν στο Μοντρέ στις 22 Ιανουαρίου…
Το δεύτερο αξιοσημείωτο συμβάν, ήταν η χρονικά… τυχαία δημοσιοποίηση του περιεχομένου της έρευνας ομάδας αποτελούμενης από εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου και ιατροδικαστές, οι οποίοι αφού εξέτασαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, αποφάνθηκαν ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ και το καθεστώς του ενέχονται στον ευρύ και συστηματικό βασανισμό προσώπων μη φιλικά διακείμενων απέναντι στο καθεστώς.
Την αποκάλυψη έφερε στην επιφάνεια μια παλιά γνώριμη, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, η οποία έλαβε την αποκλειστικότητα μαζί με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian»…. Πρακτικά, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα, είναι ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να κατηγορηθεί από διεθνές δικαστήριο με βάση αυτό το υλικό, να δικαστεί και να καταδικαστεί…
Η κίνηση των Σύρων αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ίσως ήταν υποκινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ακόλουθο λόγο. Δήλωσαν συμπληρωματικά προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ότι θα δεχθούν τη συμμετοχή του Ιράν μόνο εάν αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και αποδεχθεί πλήρως τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, γνωστό ως «Γενεύη Ι».
Θυμίζουμε, ότι εκεί είχε συμφωνηθεί ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία και η αποδοχή του όρου αυτού από το Ιράν ήταν και η προϋπόθεση που έθεσε και η αμερικανική διπλωματία για τη συμμετοχή της Τεχεράνης. Άρα, σε ένα πρώτο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα, η Ουάσιγκτον ίσως ενοχλήθηκε από την αποστολή πρόσκλησης στην Τεχεράνη, θεωρώντας ότι ο ΟΗΕ επιχείρησε να επιβάλλει τετελεσμένο.
Ωστόσο, ο Μπαν Κι Μουν είχε αναφέρει, ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τον είχε διαβεβαιώσει πως η χώρα του υποστηρίζει το μεταβατικό σχέδιο για τη Συρία όπως αυτό είχε προκύψει το 2012, αφού βάση των νέων διαπραγματεύσεων αποτελεί το ανακοινωθέν μετά τη «Γενεύη Ι» στις 30 Ιουνίου 2012…
Εκτός κι αν οι αντικαθεστωτικοί γνωρίζοντας αυτόν τον όρο, έθεσαν το τελεσίγραφο θεωρώντας είτε ότι εξυπηρετούν την αμερικανική πολιτική είτε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να τους ψέξουν… Πόσο άραγε πιθανό είναι να αναμένει κανείς παρόμοια κίνηση από την πλευρά Μόσχας, Δαμασκού, Τεχεράνης, με σκοπό την εξισορρόπηση του τελεσιγράφου, που όμως θα οδηγήσει πιθανόν σε επικίνδυνο αδιέξοδο;
Την ίδια στιγμή, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του με το γαλλικό πρακτορείο (AFP) απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ακόμα και το να μοιραστεί την εξουσία με τους αντικαθεστωτικούς. Προκρίνει για βασικό θέμα στη «Γενεύη ΙΙ» τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», καθώς όπως ανέφερε, μόνο έτσι αυτές θα έχουν αξία.
Ταυτόχρονα, αφήνοντας και ένα «παράθυρο» ανοικτό, είπε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει «ενισχυμένη πιθανότητα» να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούνιο προεδρικές εκλογές…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου