GuidePedia

0



Τους 90.000 νεκρούς τους στην μάχη του Sarıkamış με τους Ρώσους το 1914 τίμησαν σε εκδηλώσεις οι Τούρκοι.Πρόκειται για τους 90.000 στρατιώτες που υπέκυψαν στη παγωνιά στα όρη Allahüekber στην επαρχία Sarıkamış του Kars κατά τη διάρκεια συγκρούσεων πριν από 99 χρόνια που κέρδισαν οι Ρωσοι .

Για την μάχη και την έκβασή της αποκαλύφθηκε ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τα ρωσικά αρχεία.Το ασπρόμαυρο κινηματογραφικό υλικό των Ρώσων - στο τέλος του δημοσιεύματος - δείχνει αμέτρητα πτώματα Τούρκων στρατιωτών από τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1914 και ειδικά τη Μάχη του Σαρίκαμις - (sarıkamış) όπου,όπως αναφέρεται, 90.000 Τούρκοι στρατιώτες πέθαναν από το κρύο σε μια νύχτα!
 Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι παρά το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες κάτοικοι του Sarıkamış διοργάνωσαν πορεία προς το νεκροταφείο πεσόντων κρατώντας πυρσούς, ενώ διοργανώθηκε μνημόσυνο στο τέμενος Kazım Karabekir.Τα αποκαλυπτήρια  αγαλμάτων από πάγο που φτιάχτηκαν για τη μνήμη των νεκρών πραγματοποίησε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Çağatay Kılıç,μετέδωσε η TV.

Στις τελετές όπου μοιράστηκαν 90.000 γαρύφαλλα για τους 90.000 νεκρούς συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από κάθε ηλικία ( φωτο).Οι τελετές μνήμης ολοκληρώθηκαν  με την πορεία «Η Νεολαία στα χνάρια των Μαρτύρων» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια η  μάχη του Σαρίκαμις (ρωσική: Сражение при Сарыкамыше , Τουρκική: Sarıkamış Muharebesi ή Sarıkamış Savaşı) ήταν μια στρατιωτική εμπλοκή των δυνάμεων της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε χώρα στα πλαίσια της εκστρατείας του Καυκάσου, διήρκεσε από την 22α Δεκεμβρίου 1914 έως την 17η Ιανουαρίου 1915 και κατέληξε σε νίκη του ρωσικού στρατού.
Η πόλη του Σαρίκαμις βρίσκεται στην τότε Ρωσο-τουρκική μεθόριο, 30 μίλια από το τουρκικό οχυρό του Ερζερούμ και 15 μίλια από το ρωσικό οχυρό του Καρς το οποίο η Ρώσοι είχαν αποκτήσει με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878. Οι πόλεις Σαρίκαμις και Καρς βρίσκονταν πάνω στον μοναδικό βατό δρόμο που διέσχιζε τον Καύκασο και οδηγούσε στην Τιφλίδα και τον έλεγχο των πετρελαίων του Καυκάσου.  Οι Τούρκοι εποφθαλμιούσαν τις πετρελαιοπηγες στο Μπακού, και επιπρόσθετα θεωρούσαν ότι τα "φυσικά σύνορα" της αυτοκρατορίας εκτείνονταν ως το Αφγανιστάν.
Για τη Ρωσία, το μέτωπου του Καυκάσου ήταν δευτερεύουσας σημασίας σε σύγκριση με το Ανατολικό Μέτωπο. Αντίθετα, η Γερμανία επιθυμούσε να αποδυναμώσει τις εκεί Ρωσικές δυνάμεις μέσω της παρενόχλησης των Τούρκων και, αν ήταν δυνατό να αποκόψει τις ενεργειακές πηγές του Αζερμπαϊτζάν.
Μετά τον βομβαρδισμό της Οδησσού από πλοία με τουρκική σημαία που σηματοδότησε την ένταξη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, οι Τούρκοι ανέπτυξαν δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων του Καυκάσου και ξεκίνησαν οι πρώτες μικροσυμπλοκές. Ο Ρωσικός στρατός διέσχισε πρώτος τα σύνορα σε μαζική κλίμακα κατά την επίθεση Μπέρκμαν τον Νοέμβριο, η οποία αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά με τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρούν στο Σαρίκαμις και το Köprüköy.


   πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top