Η υπόθεση Καρχιμάκη, η παπανδρεϊκή «γιάφκα» της ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις του Καραμανλή
Υπάλληλος της ΕΥΠ καταγγέλλει ευθέως «προδοσίες που έβλαψαν τη χώρα» σε αναφορά της με διαλόγους και κάνει λόγο για δύο αντίπαλα στρατόπεδα
"Πάγωσε" ένα σύστημα παρακολούθησης των συνόρων, επειδή Χρυσοχοΐδης και Μπίκας "έβλεπαν" πως δεν "ταίριαζε" στον ρόλο της ΕΥΠ
Την άμεση εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου στην διακίνηση απόρρητων πληροφοριών σε καθημερινή βάση, επί σειράς ετών, αναδεικνύει ο πόλεμος κατασκόπων της ΕΥΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία τετραετία και πλέον λαμβάνει δημόσιες διαστάσεις, μετά την έρευνα στο σπίτι του Μιχάλη Καρχιμάκη και την κλήση του σε απολογία με κακουργηματικό κατηγορητήριο.
Δύο ομάδες στελεχών που εισήλθαν στις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 1981 – 1989, καταλαμβάνοντας επί δύο δεκαετίες τις καίριες Διευθύνσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπείας και διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, συγκρούονται ανηλεώς με μηνύσεις και βαριές κατηγορίες για «σκευωρία, κομματική θρασύτητα, εκβιασμούς και συνδικαλιστική αλητεία».
Τούτο προκύπτει από το εξώδικο που έχουμε στη διάθεσή μας και το οποίο απέστειλε στις 4 του μηνός η υπάλληλος της ΕΥΠ Ε.Λ. προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ήδη αυτό βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της εισαγγελέως Πρωτοδικών, του διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλα, καθώς και του 3ου τακτικού ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος διερευνά τις υποθέσεις των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.
Οι προδοσίες
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, συγκεκριμένη υπάλληλος της ΕΥΠ, που τυγχάνει να είναι και η αρχαιότερη της υπηρεσίας, μιλά ευθέως για «προδοσίες που έβλαψαν τη χώρα μας», αναφερόμενη, εκτός των άλλων, στη συνάντηση του Μ. Καρχιμάκη με συνδικαλιστές της ΕΥΠ τον Δεκέμβριο του 2005 στο εστιατόριο «Πρυτανείο» του Κολωνακίου. Στους διαλόγους, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Δεν μου έχετε φέρει τελευταία από εκείνα τα ωραία χαρτιά», φαίνεται να λέει ο Μ. Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές της υπηρεσίας.
«Να του πηγαίνουμε με τον Θόδωρα το ενημερωτικό δελτίο που στέλνουμε στον πρωθυπουργό», απαντά η κυρία Α.Π.
«Ρε, είστε τρελοί; Τι το περάσατε το μαγαζί; ΙΚΑ; Αλλά και πέρα απ’ αυτό, αν σας πιάσουν σε έναν έλεγχο στην πύλη, τότε πάτε όλοι χαμένοι… Τέρμα, εδώ σταματάει αυτό…», παρεμβαίνει ο πρόεδρος των συνδικαλιστών.
«Μα, το θέλει ο πρόεδρος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου), απαντά ο Καρχιμάκης.
«Να… κι εσύ κι αυτός, είπα τέρμα…»
Η Ε.Λ. σε παλαιότερη αναφορά της προς τη διοίκηση της ΕΥΠ (13.4.2013) ονοματίζει ορισμένους από όσους βρίσκονταν σε εκείνη τη συνάντηση (Α.Κ., Θ.Σ., Μ.Σ., Φ.Δ., Γ.Π., Β.Γ., Α.Π. κ.α.), η οποία κατά τον Καρχιμάκη και ακόμη μία υπάλληλο που φέρεται να συμμετείχε, έγινε, αλλά μόνο για συνδικαλιστικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν έντονες ενδείξεις ότι την περίοδο Καραμανλή το απόρρητο δελτίο της ΕΥΠ δεν διαβιβαζόταν μόνον στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, μη έχοντας θεσμική αρμοδιότητα σε ζητήματα διαχείρισης τέτοιων πληροφοριών, μπορούσε κάλλιστα να τις αξιοποιήσει και να τις κοινοποιήσει κατά το δοκούν.
Τα στρατόπεδα
Η Ε.Λ. που υπηρετεί στο Δημόσιο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στην ΕΥΠ από το 1981, έχοντας θητεύσει στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΥΕΘΑ, αλλά και ως ιδιαιτέρα των τότε διοικητών της Υπηρεσίας Γ. Πολίτη και Κ. Τσίμα, και κατόπιν στην Α’ Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (κατασκοπεία), βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο του παλαιότερου συνδικαλιστικού οργάνου της υπηρεσίας (ΠΟΣΕΥΠ) Κ.Α., στο ένα «στρατόπεδο».
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ο πρόεδρος της νέας ομοσπονδίας που δημιουργήθηκε το 2011 στην υπηρεσία (ΟΜΕ-ΕΥΠ), Θ.Σ. –ο οποίος ελέγχεται πειθαρχικά μετά από καταγγελίες στελεχών που ανήκουν στην πλευρά Κ.Α.-, καθώς και άτομα που αντικατέστησαν την προηγούμενη ομάδα στις διευθυντικές θέσεις.
Τόσο ο Κ.Α. όσο και ο Θ.Σ. προέρχονται από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ και στα χρόνια των… παχιών αγελάδων συνεργαζόταν αρμονικά μεταξύ τους. Τα πράγματα, όμως, γρήγορα χάλασαν, με την πλευρά Κ.Α. να υποστηρίζει ότι δεν δέχθηκε να στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης ΓΑΠ και της διοίκησης Μπίκα. Το πρώτο σημάδι του πολέμου ήταν το φωτογραφικό στιγμιότυπο του κ. Κ.Α. από νυχτερινή έξοδο στα μπουζούκια, το οποίο δημοσιεύθηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα (σημ. - απορία ιστολογίου: Η αποκάλυψη πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών τιμωρείται παραδειγματικά -και με συνοπτικές διαδικασίες- σε όλες τις χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα!!! Γιατί άραγε;)
Τριβές
Οι πρώτες τριβές σημειώθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ανάθεση του διάτρητου συστήματος παρακολουθήσεων C4I (2003), στο οποίο είχε ενεργή συμμετοχή ο κύκλος των συνεργατώ ν του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Συνεχίστηκαν με τις υποθέσεις των υποκλοπών (2005) και των «Πακιστανών», εντάθηκαν με την αποκάλυψη του σχεδίου δολοφονίας του Κ. Καραμανλή και κορυφώθηκαν μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2009.
Ο νέος διοικητής, πρέσβης σήμερα της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία, Κ. Μπίκας, ανακάτεψε την τράπουλα, τοποθετώντας στις νευραλγικές θέσεις πρόσωπα της εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου.
Σύντομα οι αντεγκλήσεις έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας και μάλιστα στις 2 Φεβρουαρίου 2001 η Ε.Λ. κοινοποίησε ακόμη και στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπύρο Παπασπύρο(!), διαμαρτυρία της άκρως απόρρητου περιεχομένου προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον διοικητή της ΕΥΠ, Κ. Μπίκα, στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε τα εξής: «Τι ακριβώς εννοούσε ο κ. υποδιοικητής (Χρ. Τσαντρίζος) αναφέροντας ότι υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από συναντήσεις μας με δημοσιογράφους; Είμαι υπό παρακολούθηση και, αν ναι, για ποιόν λόγο; Ή είναι υπό παρακολούθηση συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, τους οποίους υποτίθεται ότι συναντούμε εμείς;»
Ο κ. Κ.Α., επικεφαλής επί 20 έτη της Α’ Διεύθυνσης, έχει τεθεί σε αργία από το 2010, αντιμετωπίζοντας αρχικώς την κακουργηματική κατηγορία της κατασκοπείας και πλέον, μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης, την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της κατοχής απορρήτων εγγράφων.
Στον «πόλεμο» των δύο «στρατοπέδων» είχε αποδοθεί και στο πρόσφατο παρελθόν –πριν από τις εκλογές του 2012- και η διαρροή «αποδείξεων πληρωμών» στα ονόματα των δημοσιογράφων Β. Χήτου –τότε υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ- και στη συνέχεια του Κ. Βαξεβάνη, του Β. Λαμπρόπουλου κ.α. Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, ανώνυμος αποστολέας είχε ταχυδρομήσει τα ίδια παραστατικά με ονόματα δημοσιογράφων σε διαφορετικούς παραλήπτες, ενώ ένας φάκελος με αντίγραφα των παραστατικών είχε παραλήπτη τον τότε πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμη.
Στον ίδιο «πόλεμο» ως θύματα εμφανίστηκαν ακόμα και στελέχη της ΕΥΠ, οι οποίοι είδαν τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τους τεστ, δηλαδή την πλήρη «ακρινογραφία» τους, να δημοσιεύονται σε blog.
Δίκες για το «Γεωγραφικό Σύστημα»
Οι Έλληνες κατάσκοποι δεν είναι επιρρεπείς μόνο στα μυστικά κονδύλια, αλλά και στις διαρροές, όπως αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2011 από το αμερικανικό Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν στις μυστικές υπηρεσίες μιλούν τουλάχιστον από το 2006 δεξιά κι αριστερά για εθνικές υποθέσεις, ενώ κάποιοι δίνουν καθημερινά ραπόρτο σε πρέσβεις ξένων κρατών.
«Περιέργως, δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα από κανέναν για τα όσα εξωφρενικά αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των αμερικανών πρέσβεων και για συναδέλφους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ, που είναι επιρρεπείς στις διαρροές», επισημαίνει στην επιστολή της προς τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλα, η παλαιά ιδιαιτέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, που σήμερα νοσηλεύεται με σοβαρή ασθένεια σε κρατικό νοσοκομείο.
Συνδέει, επίσης, τις διαρροές από την ΕΥΠ την τριετία 2006 – 2009 με το τηλεγράφημα του Αμερικανού τότε πρέσβη, Τσ. Ρις ότι «θα κάνει το παν για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας».
Παραλλήλως, περιλαμβάνει και το μεγάλο έργο, κόστους 1,5 εκατ. Ευρώ, του «Γεωγραφικού Συστήματος Παρακολούθησης των Συνόρων», για το οποίο έχουν παραπεμφθεί σε δίκες στελέχη και από τις δύο συγκρουόμενες ομάδες της Υπηρεσίας.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε επί των ημερών του κ. Ι. Κοραντή στην ΕΥΠ και του Γ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση, το έργο θεωρήθηκε ότι δεν ανήκε στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και απεντάχθηκε δύο φορές από τον Μ. Χρυσοχοΐδη από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η μία πλευρά (Κοραντή, Κ.Α.) έλεγε ότι επρόκειτο για «Φργο Φεράρι σε σχέση με τα Φιατάκια που κυκλοφορούσαν».
Η άλλη (Χρυσοχοΐδης, Μπίκας) ότι το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την υποψήφια ανάδοχο ρωσική εταιρεία, ήταν και προβληματικό και εκτός του πλαισίου της αποστολής της υπηρεσίας.
Αμέσως μετά τις εκλογές η υπόθεση ανατέθηκε προς έρευνα στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή και ακολούθως η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ε. Κυβέλου, άσκησε διώξεις για τις σοβαρές παρατυπίες που διαπίστωσε.
Η κοινοπραξία που ανέλαβε ως διάδοχος τη σύμβαση του έργου τον Μάιο του 2012 κέρδισε την προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο δικόγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο τότε διοικητής, Κ. Μπίκας (σημερινός πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία), «παράνομα απένταξε το έργο».
Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Πούλιος, ακόμη εξετάζει σχολαστικά την υπόθεση, αφού δεν έχει διαπιστώσει αξιόποινες συμπεριφορές από την πλευρά των εμπλεκομένων. Άλλωστε, κάτι τέτοιο λογικά θα έπεφτε στην αντίληψή του όταν επόπτευε την ΕΥΠ την περίοδο της διεξαγωγής του διαγωνισμού του έργου.
Σε δήλωσή του ο δικηγόρος της υπαλλήλου Ε.Λ. και Κ.Α., Γιώργος Παπατσιώρης, αναφέρει σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των στελεχών της ΕΥΠ:
«Η πολιτική, θεσμική και εξωθεσμική συνωμοσία και σκευωρία που στήθηκε εις βάρος όχι μόνο άξιων στελεχών της ΕΥΠ, αλλά προπάντων της χώρας μας, οδηγείται πλέον στο φως της αλήθειας και της Δικαιοσύνης.
Οι στημένες κατηγορίες εναντίον αφοσιωμένων πατριωτών στελεχών, που αρνήθηκαν να υποταχθούν σε μικροκομματικές λογικές, καταρρέουν, παράλληλα, δε, αποκαλύπτεται πλέον η δράση όσων δολίως ενήργησαν αντεθνικά.
Δυστυχώς, απορία προκαλεί η μέχρι σήμερα αδράνεια(;) της νυν διοίκησης της ΕΥΠ να αποκαταστήσει το κύρος της Υπηρεσίας, αλλά και των στελεχών της, των οποίων αδίκως σπίλωσαν την τιμή και υπόληψη.
Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί, που πιστοί στο καθήκον τους ενεργούν αμερόληπτα προς αποκατάσταση της αλήθειας».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου