Άρθρο του FORBES εστιάζει στη δύναμη της ρωσικής επιρροής και στη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα ως πολιτικά εργαλεία, τόσο στην Ευρώπη εν γένει αλλά κυρίως στις γειτονικές της χώρες (“Pipelines of Empire”).
Οι συντάκτες, Robert Kaplan και Eugene Chausovsky, εκτιμούν ότι ο βαθμός γειτνίασης με τη Ρωσία επηρεάζει και την ισχύ της γεωπολιτικής επιρροής της και τη χρήση της ενέργειας ως εργαλείου άσκησης πολιτικών πιέσεων. Η επιλογή του ΤΑΡ έναντι του Nabucco αποδίδεται από τους συντάκτες εν μέρει σε διπλωματική νίκη της Ρωσίας.
Η πραγματική απειλή για τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη ωστόσο, είναι η κατασκευή σταθμών υγροποιημένου αερίου, καθώς θα μπορούν να προμηθεύουν τις ευρωπαϊκές χώρες με φυσικό αέριο που προέρχεται από όλο τον κόσμο. Άλλη ανησυχία συνιστά η απόπειρα της ΕΕ να σπάσει το ενεργειακό μονοπώλιο με νομικά μέσα.
Η νέα νομοθεσία που πρόκειται να εφαρμοστεί, γνωστή ως Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, απαγορεύει στην ίδια εταιρία ενέργειας να κάνει την παραγωγή, διανομή/διάθεση και πωλήσεις, καθώς σε αυτή την περίπτωση συνιστά μονοπώλιο. Επομένως, καταλήγουν, προβλέπεται ότι η χρήση της ενέργειας για την απόσπαση πολιτικών παραχωρήσεων από τη Ρωσία θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα διατηρήσει ισχύ σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ρωσία κυρίως ενδιαφέρεται να διατηρήσει τα έσοδα από την εξαγωγή ενέργειας, ώστε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της και την οικονομική της σταθερότητα. Υπ’ αυτή την έννοια, η διατήρηση του ευρωπαϊκού μεριδίου αγοράς και η επιπλέον ανάπτυξη του μεριδίου της ασιατικής αγοράς υπερτερεί σε σημασία για τη Μόσχα σε σχέση με την πολιτική χειραγώγηση.
http://www.forbes.com/sites/stratfor/2013/11/13/pipelines-of-empire/
πηγή
Δημοσίευση σχολίου