Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ μιλώντας σε ΒΔ επαρχία της χώρας απάντησε σε όλους όσους «ασχολούνται» σχετικά με την συμφωνία της Τουρκίας με την Κίνα για το κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα HQ-9 υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αγορά δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επικαλέστηκε για το ίδιο θέμα δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΑΜ Chuck Hagel την Πέμπτη , ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία την ίδια στιγμή προτρέπουν την αμερικανική κυβέρνηση μέσω επιστολής να ασκήσει έντονη πίεση προς την Τουρκία ώστε αυτή να εγκαταλείψει την απόφασή της να αγοράσει το κινεζικό σύστημα πυραύλων .
Μιλώντας στη βορειοδυτική επαρχία Bolu το Σάββατο ,ο Γιλμάζ σχολίασε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να επιλέξει μια κινεζική εταιρεία για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς της αντιπυραυλικής της άμυνας . Απαντώντας στις επικρίσεις για τη συμφωνία ο Yılmaz υπογράμμισε ότι η απόφαση είναι επωφελής για την Τουρκία προσθέτοντας ότι η απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Άμυνας κινείται προς το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας .
« Ο αμερικανός ΥΠΑΜ έκανε δήλωση αναφέροντας ότι : « δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Τουρκία . Η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ . Συνεργαζόμαστε μαζί της έτσι η αγορά πυραυλικών συστημάτων δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και των ΗΠΑ » Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης : « Αυτό είναι μια εθνική απόφαση του κράτους . Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της (Τουρκίας). Πιστεύουμε ότι το καλύτερο είναι αυτό», κατέληξε ο Γιλμάζ .
Σχόλιο: Το κινεζικό σύστημα μπορεί να στοχεύσει πυραύλους Κρουζ στα 7 με 14 χλμ, πυραύλους αέρος-εδάφους στα 7 με 50 χλμ, αεροσκάφη στα 7 με 125 χλμ. και βόμβες λέιζερ και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα 7 με 25 χλμ. Σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της Κινέζικης Εταιρείας Εισαγωγών Εξαγωγών Μηχανημάτων Ακριβείας (CPMIEC), η οποία κατασκευάζει το σύστημα: «Η αποστολή του FD-2000 είναι η αντιαεροπορική προστασία ζωτικών πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών στόχων. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα αντιαεροπορικά συστήματα για τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας πολλαπλών επιπέδων για πλήρη αεράμυνα περιοχής».
Η Τουρκία προτίθεται να προμηθευτεί δώδεκα συστήματα FD-2000 (όταν προέκυψε η συριακή κρίση είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς είκοσι συστήματα Πάτριοτ και της δόθηκαν έξι για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης της παραμονής των αρχικών έξι σε τουρκικό έδαφος για έναν ακόμη χρόνο).
Το FD-2000 φαίνεται πολύ καλό στα χαρτιά, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης και, όταν είναι γνωστό ότι το σύστημα Πάτριοτ δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον των πυραύλων Κρουζ, πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το κινέζικο αντίγραφό του; Βέβαια, φαίνεται πως εκτός από τους πολιτικούς παράγοντες, ο κύριος λόγος που η Τουρκία επέλεξε το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα ήταν η χαμηλή τιμή του και η κινέζικη προθυμία για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.
Οι σχετικές αναφορές στον Τύπο, από τον Ιούνιο ακόμη, έδειχναν πως η Τουρκία προσανατολιζόταν στο κινέζικο σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική ανακοίνωση για την επιλογή του FD-2000, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τα χημικά όπλα στη Συρία, φαίνεται σαν ευθεία αμφισβήτηση των ΗΠΑ, που κατασκευάζουν τους Πάτριοτ, αλλά και του ΝΑΤΟ, που παρέχει τα πληρώματα για τις έξι πυροβολαρχίες Πάτριοτ που βρίσκονται αναπτυγμένες στην Τουρκία.
http://www.todayszaman.com/news-328923-turkish-defense-minister-chinese-missiles-will-not-harm-relations-with-us.html
Γ. Μοτσάκος
πηγή
Δημοσίευση σχολίου