«Στο μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το Βερολίνο καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στο Κάιρο που χρησιμοποιήθηκαν για να «σπάσουν» τις ειρηνικές συγκεντρώσεις τον Οκτώβριο του 2011, στις οποίες πολλοί διαδηλωτές έχασαν την ζωή τους.
Διώχνοντας την Άνοιξη
Στις 9 Οκτωβρίου 2011 ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στους δρόμους του Κάιρο οι οποίοι έκαναν πορεία προς το μέγαρο Μασπέρο όπου στεγάζεται η Ένωση Αιγυπτιακής Ραδιοτηλεόρασης.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν τανκ και κατευθύνθηκαν προς τους συγκεντρωμένους χωρίς να σταματήσουν με αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους να χάσουν την ζωή τους.
Ο Ματίας Τζον, ακτιβιστής με την οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστείας και ειδικός στα όπλα μπόρεσε να αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό (Fahd 4x4). Το Fahd 4x4 σχεδιάστηκε από την γερμανική Thyssen Hentschel και κατασκευάστηκε από άλλη γερμανική κατασκευαστική το 2000. Μέχρι το 1980 όμως περίπου 1300 μονάδες αυτού του οχήματος είχαν κατασκευαστεί στην Αίγυπτο με άδεια της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι αδιανόητο ότι αυτό το μακελειό του 2011 πραγματοποιήθηκε με γερμανικά μέσα», αναφέρει ο Ματίας Τζον στο Spiegel.
Ο ίδιος με την βοήθεια του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας έχει απευθύνει ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών ρωτώντας εάν γνωρίζουν ότι στο μακελειό εκείνο χρησιμοποιήθηκαν «προϊόντα» made in Germany. Παρόλα αυτά, και παρά την δεύτερη εμπειρογνωμοσύνη που συναινεί στον τύπο του οχήματος, το γερμανικό υπουργείο αρνείται να απαντήσει ή να αναγνωρίσει το γεγονός.
Αυτή η «δειλία» όπως την χαρακτηρίζει ο Τζον έχει βάσεις στην πολιτική της Γερμανίας αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων, η οποία τίθεται υπό αμφισβήτηση με αυτή την συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου. Η συγκεκριμένη πολιτική υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται η πώληση όπλων σε χώρες που έχουν επεμβατική πρόθεση ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα αυτά εις βάρος του λαού τους ή προτίθενται να τα μεταπωλήσουν σε επιθετικά καθεστώτα.
Η γερμανική πολιτική εξαγωγών όπλων αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που προβλέπει προφανώς δεν έχουν δράσει σωστά κατά το γερμανικό περιοδικό αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχουν θεαθεί τρομοκράτες, μακελάρηδες και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος με γερμανικά όπλα στα χέρια τους.
Επιπλέον μεταξύ του 2004 και του 2012 γερμανικές οπλοβιομηχανίες έστειλαν κινητήρες αλλά και σασί για τα Fahd στην Αίγυπτο. Χωρίς αυτά τα κομμάτια δεν θα μπορούσε το καθεστώς να συρναμολογήσει αυτά τα μηχανήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 131 εκατ. ευρώ σε ανταλλακτικά εξήχθησαν – τα 55 εκατ. εκ των οποίων μόνο το 2011 όταν και ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας που αποτελείται από την καγκελάριο και άλλους 8 υπουργούς. Μάλιστα το ποσό των κερδών από τις εξαγωγές θα ήταν μεγαλύτερο εάν είχαν παραδοθεί και ανταλλακτικά που δεν απαιτούσαν την συναίνεση της κυβέρνησης.
Best Seller
Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε η Süddeutsche Zeitung, έτερη γερμανική εφημερίδα, η Γερμανία το 2012 «χτύπησε» ποσά ρεκόρ σε πωλήσεις όπλων. Από το 1990 και έπειτα η αγορά αυτή βρίσκεται σε άνθηση, όπως παρουσιάζει η εφημερίδα, με τα κέρδη να κυμαίνονται στην χειρότερη περίπτωση από 37,9 εκατ. ευρώ έως 76,15 εκατ. ευρώ.
Με το παράνομο εμπόριο σε αυτό τον χώρο τα όπλα – κυρίως τα μικρά – καταλήγουν σε εμπόλεμες ζώνες. Γερμανικά όπλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλες τις συγκρούσεις κατά τον βουλευτή του Αριστερού Κόμματος, Γιαν βαν Άκεν. «Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπαν πυροβολούσαν Γερμανούς στρατιώτες με γερμανικά όπλα», σχολιάζει ο ίδιος.
Πιθανώς τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Κάιρο να είχαν χρησιμοποιηθεί και αλλού καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα ή ρίχνοντας λάδι στην φωτιά όπου έκαιγε σε εμφύλιους πολέμους όπως στο Σουδάν και στο Κονγκό.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προέβη στην δήλωση ότι «στα συμβόλαια αγοράς αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η μεταπώληση χωρίς την πρότερη συμφωνία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πράξη όπως σχολιάζει το Spiegel.
Το Δόγμα της Μέρκελ
Η παραβίαση των νόμων της Γερμανίας πραγματοποιείται και από «το δόγμα της Μέρκελ» η οποία έχει επιλέξει «στρατηγικές συμφωνίες» με χώρες που θα εξοπλίσει με όπλα. Παρόλα αυτά δεν έχει θέσει κριτήρια για τις δημοκρατικές αξίες αυτών των χωρών. «Το δόγμα δίνει έμφαση στο ότι οι χώρες θα προστατεύουν τα συμφέροντα της δύσης από περισσότερο ανησυχητικά καθεστώτα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Η Μέρκελ επίσης στοχεύει στην τόνωση της γερμανικής οπλοβιομηχανίας που επλήγει από την ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό γερμανικά τανκ έχουν προμηθευτεί ή παραγγείλει το Κατάρ, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία.
Τώρα και η Αλγερία έχει αναγορευθεί σε «στρατηγικής σημασίας χώρα». Κυρίως επειδή μπορεί να λειτουργήσει σαν προπύργιο απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι. Για τον λόγο αυτό το Βερολίνο έχει δώσει την έγκρισή του στην γερμανική Rheinmetall να εγκαταστήσει εργοστάσιο κοντά στους Αλγερινούς και να τους προμηθεύει με τανκ Fuch (παραπλήσια των Fahd). Περίπου 1000 μονάδες αυτών των τανκ θα παραχθούν στην Αλγερία ενώ ήδη κάποιες που κατασκευάστηκαν στην Γερμανία έχουν αποσταλεί εκεί. Σύμφωνα με ειδικούς ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος και είναι περίπου ίσως με τα τανκ που είχαν κατασκευαστεί επί Ψυχρού Πολέμου.
«Εάν οι λαοί εξεγερθούν εκεί, τα τανκ θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για να τους καταστείλουν», δηλώνει ο Ματίας Τζον εκφράζοντας τον φόβο του.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου