Οι Βούλγαροι επιμένουν στην ιδέα της Μεγάλης Βουλγαρίας, και μας θυμίζουν την επιβουλή τους με πολύ άκομψο τρόπο.
Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών είχε υποπέσει σε ένα ατόπημα το 1998, αναπαράγοντας τον μεγαλοϊδεατισμό ακραίων βουλγαρικών κύκλων. Στο «Νέο Βουλγαρικό Δόγμα» που εξέδωσε κατ’ εκείνο το έτος, διετύπωσε την σοβινιστική άποψη πως «η Βουλγαρία συνορεύει με τον εαυτό της».
Αυτό σημαίνει πως όλα τα εδάφη των άλλων κρατών, με τα οποία συνορεύει η Βουλγαρία, της ανήκουν, βρίσκονται δε υπό κατοχή των γειτόνων. Αυτό συμβαίνει με την Ρουμανία, όπου θεωρείται διεκδικούμενη περιοχή η Κωνστάντζα. Για την ιστορία, πρόκειται για την αποικία των Μιλησίων από τον 7ο αι. π.Χ., με την ονομασία «Τόμις» (δεν ξεχνούν οι Ρουμάνοι την αρχαία ονομασία, έχουν δε και αθλητική ομάδα με όνομα «Tomis Constanta»).
Διεκδικεί επίσης η Βουλγαρία περιοχές από την Σερβία, τα Σκόπια, την Τουρκία (Αδριανούπολη) και φυσικά από την Ελλάδα.
Μετά από παραστάσεις της ελληνικής πλευράς, δεν παρατηρήθηκε άλλη παρόμοια τοποθέτηση από δημόσιο φορέα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, όπου το ακραίο βουλγαρικό κόμμα ΒΜΡΟ κυκλοφόρησε χάρτη της Μεγάλης Βουλγαρίας σε ημερολόγιο του 2011, αναφέροντας πως πρόκειται για «ιστορικά θέματα και αντικατοπτρίζει τα όρια της ενωμένης Βουλγαρίας το 1941, όπου παρουσιάζονται μέσα σε εικόνες οι μεγάλες εθνικές μορφές του πανθέου μας σε επιθεωρήσεις των βουλγαρικών στρατευμάτων μας στη Μακεδονία».
Πρόκειται για περιοχές, που είχαν δοθεί στα χαρτιά -για έξη μήνες- στο Συνέδριο του Αγίου Στεφάνου τον Μάρτιο του 1878, που κατέπεσαν όμως αυθωρεί και ποτέ δεν ίσχυσε η Συνθήκη αυτή, αφού ακυρώθηκε στο Συνέδριο του Βερολίνου τον Σεπτέμβριο του 1878. Οι Βούλγαροι όμως επιμένουν στην ιδέα της Μεγάλης Βουλγαρίας, και πέτυχαν να τους δοθεί από τους Γερμανούς το 1941 η Κατοχή της Θράκης και μέρους της Μακεδονίας.
Βέβαια, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφεί στη στήλη μας, οι φιλικές σχέσεις μας με τη Βουλγαρία δεν θα διατηρηθούν επ’ άπειρον, απλώς οι διεκδικήσεις τους βρίσκονται σε αναστολή λόγω άλλων προβλημάτων. Κατά διαστήματα όμως οι Βούλγαροι μας θυμίζουν την επιβουλή τους, όπως έπραξαν προ 15νθημέρου -και τώρα το πληροφορηθήκαμε- με πολύ άκομψο τρόπο. Παρ’ ολίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας στρατιωτικής αεροπορικής άσκησης που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου 2013 στη Βουλγαρία, με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι γείτονες εκδήλωσαν τις αλυτρωτικές βλέψεις τους εναντίον της χώρας μας. Κατά την σύσκεψη σχεδίασης της άσκησης που έγινε στη Σόφια στις αρχές Απριλίου, παρουσίασαν και ενημερωτικά στοιχεία, σχετικά με την διεξαγωγή της άσκησης.
Πέραν του ότι υποστήριξαν πως έλκουν «την καταγωγή τους από τους Θράκες» (εξηγήσαμε παλαιότερα τους λόγους που κατά την κρίση μας επέβαλαν στους Δυτικούς να «εξαλείψουν» από τα χαρτιά τους Σλάβους στην περιοχή), συμπεριέλαβαν και ιστορικό χάρτη στον οποίο απεικονίζονταν εδάφη που συμπεριελάμβαναν όλη την Ελληνική Θράκη. Κατά την ίδια αυθαίρετη λογική οι Βούλγαροι αξιωματικοί απεικόνιζαν στον ίδιο χάρτη και την αρχαία Μακεδονία, χωρισμένη δια συνόρων από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε οδηγίες στον αρχηγό του ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Βούλγαρο ομόλογό του. Στην επιστολή υπογραμμίστηκε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πλήρως ανακριβή, και ζητήθηκε να αποσύρουν αμέσως τον συγκεκριμένο χάρτη προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν θα λάβει μέρος στην άσκηση «Thracian Star».
Υπήρξε διαβεβαίωση από βουλγαρικής πλευράς ότι έχουν ήδη γίνει διορθωτικές ενέργειες. Αν εκπληρωθεί η υπόσχεση, τότε θα λάβει μέρος η Ελλάδα στην άσκηση αυτή.
Φυσικά, η υποχώρηση των Βουλγάρων δεν θα είναι μόνιμη. Κατά διαστήματα με προκλητικούς χάρτες θα αποκαλύπτουν αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας.
Η ελληνική Πολιτεία, ως «πολιτισμένη» δηλώνει σε κάθε ευκαιρία -και το εννοεί- ότι δεν διεκδικεί τίποτε. Δεν είμαι βέβαιος πως αυτός είναι ο τρόπος πολιτισμένης ενέργειας.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου