Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μια συνάντηση – δώρο των Αμερικανών στον Ερντογάν για τη συμφωνία του να συνομιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκινώντας τη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Η λέξη «δώρο» προκύπτει από την πληροφορία ότι η συνάντηση κανονίστηκε λίγη ώρα πριν ο Ερντογάν πει το «ναι» για τη συνομιλία με τον Νετανιάχου και την «απολογία» του τελευταίου για όσα έγιναν με το Μαβί Μαρμαρά. Η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ ήταν επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού αμέσως μετά την επανεκλογή Ομπάμα, ωστόσο, σειρά διαφωνιών σε θέματα «επικαιρότητας» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με προεξάρχων αυτό των σχέσεων με το Ισραήλ, δεν είχε επιτρέψει τη πραγματοποίησή της.
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» και τον Σερκάν Ντεμιρτάς που έχουν το σχετικό ρεπορτάζ, ο Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον μία ή δύο ημέρες νωρίτερα και το επιτελείο του εργάζεται πυρετωδώς για να κανονίσει το πρόγραμμα της επίσκεψης και τις επαφές που θα έχει ο Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αφενός το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία, οι σχέσεις με το Ιράν και το εμπόριο υδρογονανθράκων των Τούρκων με αντάλλαγμα χρυσό που προσφάτως ξεκίνησε εκ νέου, οι ενεργειακές συμφωνίες με τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και το ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο ζήτημα των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την «απειλή» του ταξιδιού στη Γάζα, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ομπάμα προσωπικά προσπαθούν να αποτρέψουν… Επίσης, η Τουρκία θα εμφανίσει ότι έχει να πείσει τις οικογένειες των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά» να δεχθούν τη αποζημίωση που θα συμφωνηθεί με τους Ισραηλινούς και να αποσύρουν τις νομικές τους προσφυγές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μας εξέπληττε κιόλας μια σκηνοθεσία με διαφωνούσες οικογένειες, με τον Ερντογάν να αναλαμβάνει προσωπικά να «καθαρίσει» το θέμα…
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι ένας από τους όρους που θα τεθεί από τον Ερντογάν για να αποδειχτεί… συνεργάσιμος θα είναι αφενός η χώρα του να αποτελέσει τον κόμβο διέλευσης – διανομής του ισραηλινού αερίου για τις δυτικές αγορές και αφετέρου η αμερικανική υποστήριξη στο ζήτημα του Καστελορίζου, η με κάποιον τρόπο αποτροπή της Ελλάδας να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή, αφού αυτό θα προκαλούσε ένταση, ενδεχομένως ακόμα και στρατιωτική.
Με το να ζητήσει η Τουρκία διασφάλιση του μεριδίου της, θα μπορούσε να «υποχωρήσει» συμφωνώντας στο μπλοκάρισμα της διαδικασίας και την αναβολή της αξιοποίησης των αποθεμάτων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων διμερών συζητήσεων με την Ελλάδα που θα επιχειρήσει να επιβάλλει ώστε να αποφύγει τον σκόπελο που συνιστά για την πολιτική της στην περιοχή το διεθνές δίκαιο… Το πρόβλημα για την ελληνική διπλωματία δεν είναι εύκολο.
Οι επαφές του Ερντογάν θα πρέπει αν τύχουν πολύ στενής παρακολούθησης, ενώ εικάζουμε ότι θα γίνουν και όλες οι συνεννοήσεις που πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην εξελιχθεί στο θύμα των εξελίξεων, αλλά να τύχει του δέοντος σεβασμού τουλάχιστον από τις χώρες που θεωρεί συμμάχους. Αυτό θέλει όμως δουλειά και πρωτοβουλίες, όχι απλές δηλώσεις – διακηρύξεις πίστης προς το διεθνές δίκαιο, αφού η στερεοτυπική επανάληψη οδηγεί σε επικίνδυνα χαμόγελα…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου