GuidePedia

0

Απολύσεις περίπου 1.000 υπαλλήλων σε πρώτη φάση και επιτάχυνση των διαδικασιών εντοπισμού των αδικαιολογήτως απόντων, προκειμένου να ακολουθήσουν ταχύτατα την ίδια οδό, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να κάνει το καλό παιδί στην τρόικα, η οποία θέλει να δει να χύνεται «αίμα» στο Δημόσιο για να ηρεμήσει.

Όπως επισημαίνουν πάντως αρμόδιοι παράγοντες, οι πρώτες απομακρύνσεις υπαλλήλων δεν θα συναντήσουν αντιδράσεις, καθώς οι επίορκοι υπάλληλοι, όπως και οι αποκαλούμενοι «κοπανατζήδες», αποτελούν κατηγορίες που και η ίδια η δημοσιοϋπαλληλία επιθυμεί να «εξοστρακίσει». Είναι φανερό ότι σκόπιμα ξεκινούν από αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων, για να κερδίσουν την κοινή γνώμη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με την Task Force, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν τους επίορκους υπαλλήλους, για τους οποίους αυστηροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο, στην έξοδο από την υπηρεσία και στον εντοπισμό των αδικαιολογήτως απόντων, επί σειρά ετών πολλές φορές, από τα γραφεία τους. Στο σχετικό πλάνο υπάρχει η υποχρέωση των προϊσταμένων των υπαλλήλων να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή, με επιβολή κυρώσεων για τους ίδιους σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τους καλύπτουν», τονίζουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο.

Επιπλέον γίνεται λόγος για ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου της εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθώς και της τήρησης του ωραρίου. Μεγάλη «πληγή» έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν οι αναρρωτικές άδειες, που είναι η συχνότερη αιτία της απουσίας υπαλλήλων. Τέτοιες άδειες, μακράς διάρκειας, παρατηρείται ότι χορηγούνται κατά κόρον και μάλιστα για μήνες.

Και στο πεδίο αυτό θα μπει «μαχαίρι», με περιορισμούς στη χρήση των αναρρωτικών αδειών, αλλά και με τον αυστηρό έλεγχο των συνθηκών υπό τις οποίες χορηγούνται, τόσο για τους υπογράφοντες όσο και για τους νοσούντες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις πρώτες νύξεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο πεδίο υπήρξαν περιπτώσεις μακροχρόνια απόντων για διάφορους λόγους από την υπηρεσία που ξαφνικά επέστρεψαν στις θέσεις τους.

«Μαϊμού» σπουδές
Στο στόχαστρο του υπουργείου βρίσκεται μία ακόμη κατηγορία επίορκων στην ουσία υπαλλήλων, καθώς πρόκειται για όσους προσελήφθησαν και υπηρετούν με τίτλους σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σχετικές καταγγελίες θα ξεψαχνίσει το υπουργείο, προκειμένου οι παραβάτες να απολυθούν από την υπηρεσία τους.

Στόχος είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων να αποτελέσουν μέρος των 25.000 που πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο εντός του έτους, σύμφωνα με τη δέσμευση που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, για την οποία και εξελίσσονται ενδοκυβερνητικές διεργασίες εν όψει της έλευσης της τρόικας, που θέτει εκ νέου το θέμα. Είναι, μάλιστα, προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε απευθείας τυφλές απολύσεις, ούτε σε νέα οριζόντια μέτρα, όπως ήταν η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας, που έθεσε στο καθεστώς αυτό τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους διοικητικού, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, το υπουργείο ανάβει το πράσινο φως για επιτόπιους ελέγχους στις υπηρεσίες από τους επιθεωρητές - ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης «προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη και να εντοπιστούν και απομακρυνθούν οι ελάχιστες, αλλά σοβαρότατες περιπτώσεις υπαλλήλων που δυσφημούν το δημοσιοϋπαλληλικό λειτούργημα».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ζήτησε ήδη από τους επιθεωρητές - ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης «να συστρατευθούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, να συνεργαστούν στενά με τα νέα συλλογικά πειθαρχικά όργανα για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αλλά και να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν καίρια οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης». Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Με στόχο, εξάλλου, τη δημιουργία ενός ενιαίου και αποτελεσματικού ελεγκτικού φορέα, που θα εξασφαλίζει την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, εγκρίθηκε η πρόταση για τη συγχώνευση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top